Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις (συγκατοίκηση) στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

Ταυτόχρονα εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο, (σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στο 1%), για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια.

Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.

«Εξοικονομώ και Ανακαινίζω»

Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους.

  • Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Κοινωνική αντιπαροχή

Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή».

Το κράτος δηλαδή θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία, σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες.

Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Για παράδειγμα, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον ιδιώτη να οικοδομήσει με δικές του δαπάνες το ακίνητο σε οικόπεδο της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) και να λάβει κάποια από τα διαμερίσματα ως αντιπαροχή, προκειμένου να τα διαθέσει στους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα η ΔΥΠΑ μπορεί να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, τα οποία στη συνέχεια θα τα διαθέτει

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλημέρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.. αυτο το δάνειο έως 39 χρόνων είναι μόνο για ζευγάρια; εγω που ειμαι μονογονεας με δύο παιδιά και είμαι 38 χρόνων και νοικιάζω σπιτι 10 χρόνια τώρα δεν έχω το δικαίωμα να το παρω;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ