Αποτέλεσμα διάγνωσης της Covid-19 μέσα σε 90 λεπτά, έναντι 24 ωρών για τα σημερινά μοριακά εργαστηριακά τεστ, εμφανίζοντας ευαισθησία πάνω από 94% (άρα δίνει ελάχιστα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και ειδικότητα 100% (κανένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα), πέτυχαν δυο Έλληνες επιστήμονες μέσω της ανάπτυξης ενός νέου καινοτόμου μοριακού τεστ.

Πρόκειται για τον ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητή, Κρις Τουμάζου, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της DnaNudge  (εταιρεία-τεχνοβλαστό του Imperial College) και την συνεργάτιδά του, συνιδρύτρια από το 2015 της DnaNudge, δρ Μαρία Καρβέλα, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Ο Χριστόφορος Τουμάζου γεννημένος στο Τσέλτεναμ της Οξφόρδης από Κύπριους γονείς σπούδασε Ηλεκτροτεχνικός στο τοπικό ΙΕΚ (City & Guilds), πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού στο Oxford Brookes Univercity, διδακτορικό στο ίδιο πανεπιστήμιο και μεταδιδακτορικό στο Imperial College. Σε αυτόν οφείλονται πρωτοποριακές καινοτομίες στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Είναι καθηγητής σχεδιασμού κυκλωμάτων στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Imperial College του Λονδίνου, κύριος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής, κάτοχος σημαντικού αριθμού ευρεσιτεχνιών και ιδρυτής εταιρειών νέων τεχνολογιών. Έχει λάβει σημαντικό αριθμό διακρίσεων και βραβείων.
H Μαρία Καρβέλα είναι βιολόγος, γενετίστρια και ερευνήτρια λευχαιμίας. Βοήθησε να πραγματοποιήσει μία από τις πρώτες κλινικές δοκιμές για τη διερεύνηση του μεταβολισμού των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου σε ασθενείς με χρόνια μυελοειδή λευχαιμία. Η ομάδα των γενετιστών, βιολόγων, διαιτολόγων και μηχανικών λογισμικού βαθιάς μάθησης της Μαρίας δημιούργησε την πρώτη βάση δεδομένων στον κόσμο για να χαρτογραφήσει γενετικά χαρακτηριστικά σε μεμονωμένα συστατικά τροφίμων και ποτών, ανοίγοντας μια νέα εποχή εξατομικευμένων αγορών DNA
Το Τεστ ανίχνευσης Covid-19
Οι ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Γκρέιχαμ Κουκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», δοκίμασαν το τεστ σε 386 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.
Το τεστ, που γίνεται με τη λήψη δείγματος από τη μύτη και ανιχνεύει στη συνέχεια τα ίχνη γενετικού υλικού του κορωνοϊού, δεν χρειάζεται εργαστήριο και μπορεί να εκτελεστεί με μια φορητή συσκευή μικρότερη από ένα κινητό τηλέφωνο.
Ήδη άρχισε να χρησιμοποιείται σε οκτώ λονδρέζικα νοσοκομεία και η χρήση του πρόκειται να επεκταθεί σε όλη τη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε κιόλας παραγγελία για 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ, αξίας 161 εκατ. λιρών.
Σύμφωνα με τον Δρ. Τουμάζου, «το τεστ DnaNudge προσφέρει πολύ σημαντικές δυνατότητες για μαζικό έλεγχο του πληθυσμού στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Είναι κατάλληλο για διενέργεια ελέγχων σε ιατρικά και μη περιβάλλοντα, όπως γηροκομεία, σχολεία, κόμβους μεταφορών, γραφεία, ακόμη και θέατρα». Όμως, προτού συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες του τεστ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές μάλιστα προσπαθούν να αναπτύξουν περαιτέρω το τεστ, ώστε να ανιχνεύει ταυτόχρονα τους ιούς της γρίπης Α και Β, μαζί με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ