Ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, η Κίνα δεν αποκλείεται να αναρριχηθεί τελικά στην πρώτη θέση τις επόμενες δεκαετίες, πάνω από τις ΗΠΑ.

Ενώ η οικονομία της είχε ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα φέτος λόγω των μέτρων μηδενικής ανοχής έναντι της COVID-19 και ζητημάτων που ανέκυψαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, φαίνεται πως πλέον ανακάμπτει.

Το 2021, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας έφτασε τα 114 τρισεκατομμύρια ¥ (18 τρισεκατομμύρια δολάρια σε USD), σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Η οικονομία της χώρας ξεπέρασε τους κυβερνητικούς στόχους ανάπτυξης 6%, με τη συνολική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 8,1%.

Τομείς της οικονομίας της Κίνας

Sector 2021 Total GDP
(Yuan)
2021 Total GDP
(USD)
% Share
Industry ¥37.3T $5.9T 32.6%
Wholesale and Retail Trades ¥10.5T $1.7T 9.2%
Finance ¥9.1T $1.4T 8.0%
Farming, Forestry, Animal Husbandry, and Fishery ¥8.7T $1.4T 7.6%
Construction ¥8.0T $1.3T 7.0%
Real Estate ¥7.8T $1.2T 6.9%
Transport, Storage, and Post ¥4.7T $0.7T 4.1%
Information Transmission, Software and IT Services ¥4.4T $0.7T 3.9%
Renting & Leasing Activities and Business Services ¥3.5T $0.6T 3.1%
Accommodation and Restaurants ¥1.8T $0.3T 1.6%
Others ¥18.1T $2.8T 15.9%
Total ¥114T ¥18T 100.0%

 

Η βιομηχανική παραγωγή—δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης, της εξόρυξης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας—είναι μακράν η μεγαλύτερη κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας της χώρας. Το 2021, ο τομέας έφερε 37,3 τρισεκατομμύρια ¥, ή το ένα τρίτο της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Παρά την επιβράδυνση τον Δεκέμβριο, οι χονδρικές και λιανικές συναλλαγές παρουσίασαν επίσης υψηλές επιδόσεις εντός 2021.Αν και επηρεάστηκε από τα μέτρα περιορισμού και την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron της COVID-19 προς το τέλος του έτους, εξακολουθεί να αυξάνεται κατά διψήφια νούμερα, φτάνοντας συνολικά τα 10,5 τρισεκατομμύρια ¥*.

Οι «Άλλες υπηρεσίες», αντιστοιχούν στο 16% της συνολικής οικονομίας της Κίνας το 2021, ή 18,1 τρισεκατομμύρια ¥.

Πού κατευθύνεται το ΑΕΠ;

Η οικονομία της Κίνας ανέκαμψε αισθητά ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες πέρυσι, και όπως δείχνει η συνολική τάση παρακάτω, η χώρα αναπτύχθηκε σταθερά τα προηγούμενα χρόνια.

Πριν την πανδημία, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ ήταν αρκετά σταθερή, λίγο πάνω από το 5%.

Μετά την αρχική εμφάνιση του COVID-19, η οικονομία της χώρας υποχώρησε, ωστόσο, μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, τα νέα κρούσματα προκάλεσαν μια νέα σειρά καταστολών στον ιδιωτικό τομέα, επιβραδύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Με την επιβράδυνση να συνεχίζεται στις αρχές του 2022, ο οικονομικός ορίζοντας της χώρας εξακολουθεί να φαίνεται αβέβαιος. Το lockdown στη Σαγκάη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την 1η Ιουνίου και τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες πλοία έχουν κολλήσει έξω από το λιμάνι της Σαγκάης ως μέρος των συνεχιζόμενων προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πολιτική μηδενικού COVID-COVID της Κίνας: Καλή ή κακή για την οικονομία;

Η Κίνα υιοθέτησε μια πολιτική μηδενικού COVID-19 με αυστηρό lockdown για τον έλεγχο των κρουσμάτων.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, η πολιτική δεν απέτρεψε την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες μεγάλες πόλεις έχουν αποκλειστεί πλήρως ή μερικώς, η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να είναι πολύ μπροστά από πολλές άλλες.

Ωστόσο η πολιτική αυτή αντιμετώπισε μια πρόκληση με την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron. Παρά τα lockdown και το ποσοστό εμβολιασμού 88% σε εθνικό επίπεδο, επτά από τις 31 επαρχίες της Κίνας και όλες οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν αναφέρει κρούσματα της Omicron.

Επίσης, η πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 δεν έχει επηρεάσει όλους τους τομείς εξίσου. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από 10% τους πρώτους 11 μήνες του 2021, παρά τα lockdown. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά εργοστάσια στην Κίνα βρίσκονται σε προαστιακά βιομηχανικά πάρκα έξω από τις πόλεις και οι εργαζόμενοι συχνά ζουν κοντά.

Αλλά πολλοί τομείς, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, έχουν πληγεί περισσότερο. Πολλές παγκόσμιες οικονομίες αρχίζουν να μεταβαίνουν στη ζωή με τον COVID, με την Κίνα να παραμένει ως μία από τις τελευταίες χώρες που ακολούθησαν μια πολιτική μηδενικού COVID. Αυτό διασφαλίζει ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2022 ή θα καταφέρει η Κίνα να ανακάμψει και να διατηρήσει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here