Μπορεί η “πίτα” του πλούτου παγκοσμίως να μοιράζεται σε Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ και Ωκεανία, όμως εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα της φτώχειας, καθώς όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι 21 εκ των 25 φτωχότερων χωρών βρίσκονται στην Αφρική.

 

Αντίστοιχα, όλα αυτά τα κράτη, με εξαίρεση τη Ζιμπάμπουε και το Τατζικιστάν, θεωρούνται από τα Ηνωμένα Έθνη ως οι Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ). Οι ΛΑΧ κατηγοριοποιούνται βάσει κριτηρίων που αφορούν το κατά κεφαλήν εισόδημα, τα human assets (όπως το επίπεδο εκπαίδευσης) και την οικονομική ευαλωτότητα. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερο από το 75% του πληθυσμού στις ΛΑΧ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πάντως, αν και έχουν πολύ μικρότερες οικονομίες, διαθέτουν ένα πλεονέκτημα έναντι των πλουσιότερων χωρών: Το τεράστιο περιθώριο οικονομικής ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η “βαριά βιομηχανία” των φτωχότερων χωρών είναι η γεωργία, η εξόρυξη, η μεταποίηση ενώ η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή πρώτων υλών και πόρων που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες.

Εστιάζοντας στις ανωτέρω αφρικανικές χώρες, οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι σημαντικές. Οι υποδομές της Αφρικής βελτιώνονται με ταχύ ρυθμό, ανοίγοντας τον δρόμο για άμεσες ξένες επενδύσεις και αυξημένη ικανότητα εκβιομηχάνισης. Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η πρόοδος αποδίδεται στην πρωτοβουλία “Belt and Road” της Κίνας και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται εκεί.

Ένα άλλο σημάδι που αποτυπώνει τις δυνατότητες της Αφρικής είναι το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό νέων -εν δυνάμει εργατικού δυναμικού- στην ήπειρο. Δείτε παρακάτω τις πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά νέου πληθυσμού, ηλικίας κάτω των 15 ετών:

  • Niger: 49.8%
  • Mali: 47.3%
  • Chad: 46.8%
  • Angola: 46.6%
  • Uganda: 46.5%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ