Ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων διάλογος ανάμεσα στους κ.κ. Erik Holmgren Economic Counselor, U.S. Embassy Athens και Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ), Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA TRUST διεξήχθη στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, που αφορούσε τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε, ο κ. Erik Holmgren απάντησε πως στο ζήτημα των αμερικανικών επενδύσεων “η γνώμη μου δεν μετρά, αλλά περισσότερο των εκπροσώπων της βιομηχανίας και μεγάλων εταιρειών όπως Apple, Μicrosoft, Cisco κλπ. Γνωστοί επενδυτές ήρθαν στη χώρα και ενθουσιάστηκαν όχι απλώς επειδή πέρασαν καλά. Έχουν σκοπό να επενδύσουν πολλά χρήματα στην Ελλάδα αλλά ζητούν και κάποια εχέγγυα. Όλες οι αμερικλανικες εταιρειες που γνωρίζω θέλουν να επενδύσουν εδώ, ωστόσο τους δυσκολεύει το γενικότερο περιβάλλον επενδύσεων. Ακούν για το επενδυτικό κλίμα, ότι είναι ευνοϊκό, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν όπως η γραφειοκρατία, υπάρχει θέμα και με την επίλυση των διαμαχών αλλα αυτό που κυριαρχεί και ακούμε συχνά είναι τα πολλά καλά λόγια για την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται το ζήτημα του επενδυτικού κλίματος και επιχειρεί να πετύχει την κατάλληλη ισορροπία”.

Ο κ. Holmgren συνέχισε αναφέροντας ότι πλέον Προσπαθούμε στην πρεσβεία να περάσουμε το μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που ακούγονταν παλαιότερα, για το ‘τέρας’ της γραφειοκρατίας και των εμποδίων που ανέκυπταν, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν από 5-10 χρόνια”.

Ερωτηθείς σχετικά για τους τομείς που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αμερικανικών κεφαλαίων είπε ότι είναι “Ο τεχνολογικός τομέας, καθώς εταιρείες διαβλέπουν τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων στην Ελλάδα όπως πχ στη Θεσσαλονίκη. Είναι θετικό πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, διαθέτει κόσμο που μιλά καλά αγγλικά, έχει πρόσβαση σε αγορές στην Μεσόγειο”.

Ένας δεύτερος τομέας ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια. “Η θέση ελλάδας για την εξαγωγή ενεργειας πολύ καλή και για αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για ΑΠΕ. Επιπλέον ένας ακόμη κλάδος ύψιστου ενδιαφέροντος είναι και ο τουρισμός ως βιομηχανία. Μας ενθουσίασε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπτυξη του τουρισμού, πώς σκοπεύει να προσελκύσει μεγάλες τουριστικές εταιρείες, να αναπτύξει το τουριστικό της προιόν”.

Στο ερώτημα που του τέθηκε από τον κ. Αίσωπο σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις έτσι ώστε για παράδειγμα να καταστεί πχ η Θεσσαλονίκη περιφερειακό hub τεχνολογίας και η Αλεξανδρούπολη κόμβος ενεργειακός, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ο Economic Counselor της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα απάντησε σχετικά:

H Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος οργανωμένα, εταιρείες έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον, αμερικανική τράπεζα μας ρωτούσε εάν υπάρχει η έννοια των clusters, των συνεργασιών. Βασιζόμαστε και στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, έχετε πτυχιούχους που πληρούν τα προσόντα ζητούν οι αμερικανικές εταιρείες. Όσον αφορά τον ενεργειακό κόμβο, θα έλεγα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανία έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφοροποιήσουμε τους ενεργειακούς μας πόρους. Η ΕΕ δίνει έμφαση σε ΑΠΕ για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία και να προσφέρει φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Holmgren στρατηγικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, “καθώς από εκεί περνά στρατιωτικός εξοπλισμός. Έχουμε επαφές με τον δήμο, με επιχειρηματίες και θεσμικούς εκπροσώπους. Οι επενδύσεις δεν θα αφορούν μόνο το λιμάνι αλλά ένα ευρύ σχέδιο που περιλαμβάνει κεντρικούς δρόμους, αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές.

Όπως είπε ακόμη ο κ. Holmgren “Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης. Υπάρχουν πολύ καλές ενδείξεις ότι η Ελλάδα θαθα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αυγουστο, έχουν γίνει γενικότερα πουλύ θετικά βήματα και από αυτή και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ακόμα το ζήτημα της γραφειοκρατίας που οδηγεί σε μια καθυστέρηση”.

“Εάν θα μπορούσα να κάνω μια σύσταση θα ήταν καθε 2-3 χρόνια να βλέπουμε κάτι με διαφορετικό μάτι. Εάν υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αυτό θα δημιουγήσει έναν θετικό ‘φαύλο κύκλο’: Aμερικανικές εταιρείες θα έρθουν στην Ελλάδα και εάν έχουν μια καλή επενδυτική εταιρεία, θα συνεχίσουν να επενδύουν και θα περάσουν το μηνυμα και σε άλλες εταιρείες. Κάτι που θα θέλαμε να αλλάξει είναι η γραφειοκρατία, υπάρχει πχ δυσκολία στην έκδοση αδειών. Ένα άλλο σημείο σημαντικό σημείο είναι το digital transformation που θα δώσει το έναυσμα και για περιορισμό της διαφθοράς”.

“Η αλήθεια είναι ότι πολλοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι αλληλοσυγκρουομενοι και το αντιλαμβάνομαι. Όμως καλό θα ήταν οι αρμόδιοι θεσμοί και αρχές να συνεργαστούν. Αν απλουστευθούν τα πράγματα, θα υπάρξει κάποια επιτάχυνση. Υπάρχουν επίσης κίνητρα φορολογικά. Στον Βορρά υπάρχουν πολλές προοπτικές για δημιουργία θέσεων εργασίας όμως δεν υπάρχουν αρκετές υποδομές. Στην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών μπορούν να συμμετάσχουν και οι αμερικανικές εταιρείες — ήδη έρχονται αμερικανικά κεφάλαια στην Ελλάδα και όλοι αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα που ήδη υπάρχουν”.

Kαταλήγοντας, ο κ. Holmgren ανέφερε:“αυτό που κυρίως ενδιαφέρει του επιχειρηματίες είναι το κατά πόσο η επένδυσή τους στην Ελλάδα θα τους φέρει πίσω κέρδη. Σε αυτό θα πρέπει και να επικεντρωθεί και η ελληνική κυβέρνηση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ