Μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Erik Holmgren, Counselor for Economic Affairs US Embassy Athens και Κρις Αίσωπου, Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA TRUST, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ) με θέμα τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Holmgren αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στις προοπτικές ανάπτυξης των αμερικανικών επενδύσεων αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταστεί μια χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για ξένες επενδύσεις.

Η ομιλία του:

“Με τη δεύτερη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένουμε ότι η προηγούμενη επίδοση της αγοράς θα συνεχιστεί. Οι άνθρωποι και εταιρείες από τη χώρα μου κάνουν επιχειρηματικές επενδύσεις με θετικά αποτελέσματα. Μicrosoft, Google και άλλες εταιρείες επέλεξαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και ως αποτέλεσμα έχουμε νέες προσλήψεις σε αυτές τις εταιρείες. Όσον αφορά τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις η εικόνα είναι καλή και θα γίνει ακόμη καλύτερη όταν η Ελλάδα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, οπότε και θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις από funds που θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη βαθμίδα προκειμένου να επενδύσουν. Η Ελλάδα τα πάει ούτως ή άλλως πολύ καλά και είναι ανοιχτή σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Από την άλλη, υπάρχουν και τα ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία δεν μας λένε πού επενδύουν. Εκτιμούμε ότι κάποια από αυτά θα εισρεύσουν επίσης στην Ελλάδα. Οι επενδυτές είναι χαρούμενοι εδώ και θέλουν να επεκτείνουν περισσότερο τις δραστηριότητές τους. Οι μικροί επενδυτές αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, έχουν όμως ήδη γίνει πολλά βήματα μέσω του fast track. Aν είσαι μεγάλος επενδυτής, επιθυμία σου είναι να έχουν επιλυθεί γραφειοκρατικά θέματα, ζητήματα Δικαιοσύνης κλπ. Επίσης σημαντικά είναι τα φορολογικά θέματα, το ανέφεραν ομιλητές σας, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος διευκόλυνσης ειδικά για τις start ups. Yπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απο πλευράς των ΗΠΑ, ο πρέσβης μας στην Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει αυτό το θετικό έδαφος προσέλκυσης επιχειρήσεων στην Ελλάδα. 

Δεν θα πρέπει να είναι μόνο οι Ελληνοαμερικανοί που θα επιστρέφουν στην Ελλάδα αλλά και οι Αμερικανοί που θα ανακαλύπτουν νέες ευκαιρίες. Θέλουμε να υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις, θέλουμε θεσμικούς επενδυτές αλλα θέλουμε και να υπάρχουν επενδυτές που να επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριοτητές τους στη χώρα.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα έγινε ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος, με έργα όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η Ελλάδα πλέον εξάγει LNG προς Βουλγαρία και προς τον Βορρά, όμως θέλουμε να καταστεί ένας ευρύτερος ενεργειακός κόμβος.

“Πρόκληση είναι να υπάρχει σωστή υποδομή και συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, η πρεσβεία δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε ακόμη o κ. Holmgren.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενέργειας, ο Counselor for Economic Affairs της αμερικανικής πρεσβείας είπε ότι “υπάρχουν διασυνδετήριοι αγωγοί εν δυνάμει από τη Β. Αφρική, ενώ μιλάμε με την ελληνική κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ για αυτά τα ζητήματα όπως και για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, έτσι ώστε να προάγουμε τη δυνατότητα η Ελλάδα να εξάγει πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη. Παράλληλα, προσβλέπουμε στην καλύτερη διασυνδεσιμότητα με τη Β. Μακεδονία, το Κόσοβο και άλλες γειτονικές χώρες”.

Σχετικά με την εικόνα που έχουν οι Αμερικανοί επενδυτές για την Ελλάδα, ο κ. Holmgren  είπε: “Δεν έχουμε αρνητικό feedback, ο τρόπος σκέψης τους αφορά στην συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Όταν οι εταιρείες μας έχουν θέματα κυρίως γραφειοκρατικά, υπάρχουν εκτενείς διαβουλεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία και λύσεις βρίσκονται. Έχετε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές και να αλλαξει τον τρόπο που λειτουγεί η ελληνική οικονομία. Η κουλτούρα έχει αλλάξει στην Ελλάδα για το ‘doing business’.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ να εκτροχιάσει τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, ο κ. Holmgren απάντησε αρνητικά. 

“Δεν το πιστεύω, η προεκλογική περίοδος επικεντρώνεται κυρίως στην Κίνα, το Μεξικό και άλλες χώρες που είναι εμπορικοί εταίροι μας και με τους οποίους έχουμε διαφωνίες σε εμπορικό επίπεδο. Την Ελλάδα όλοι την αγαπούν είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι. Όσον αφορά τις ευρύτερες σχέσεις, είναι και θα παραμείνουν στενές, ενώ από οικονομικής άποψης δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν αλλαγές. 

Η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα, είναι εκπληκτικό ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες όσον αφορά την ανάκαμψή της. Πιστεύω ότι στο εξής, κάθε Έλληνας πρέπει να είναι πρεσβευτής της ελληνικής οικονομίας, νομίζω πρέπει όλοι να δουλέψετε προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ζήτημα των λιμένων, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει καλύτερη διασυνδεσιμότητα με τη Βουλγαρία. “Έχουμε λάβει τη δέσμευση της Ελλάδας να βελτιώσει όλες τις διασυνδέσεις της. Από αυτό θα επωφεληθεί και η χώρα σας: Mιλάμε για απευθείας διαδρομές. Στα λιμάνια δεν μπορούμε να επέμβουμε, θα θέλαμε μια καλύτερη όμως διασυνδεσιμότητα στις χώρες των Bαλκανίων. Μια προτεραιοτητά μας είναι να βρούμε εναλλακτικές διόδους, πολλές εκ των οποίων περνούν από την Ελλάδα. Σε αυτό το κομμάτι, μπορούμε να παρέχουμε μια βοήθεια αλλά κυρίως οι ιδιώτες πρέπει να επενδύσουν σε αυτές τις υποδομές”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ