Oλοκληρώθηκε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Συμμετείχε και η επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.
Συζητήθηκαν οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ο νέος κώδικας δεοντολογίας αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για τη λειτουργία του Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Aκινήτων .
Η ΕΕΔΑΔΠ ενημέρωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2023 υπάρχει μια βελτίωση +30% σε σχέση με το ‘22 ως προς τις διμερείς ρυθμίσεις δανείων που γίνονται με τους servicers.
Σημειώθηκε επίσης η αύξηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ( μέχρι τον Ιούνιο 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 2,33 δις ευρώ αρχικών οφειλών).
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε  γνωστό ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers.
  • Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες.
Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που σχεδιάστηκε, πριν από 3 χρόνια, επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από τις εκλογές, μετατέθηκε για τις αρχές του 2024, όλα όμως δείχνουν πως δεν προχωρά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.
Η κυβέρνηση ζητά από ιδιώτες (δηλαδή, distress funds) να επενδύσουν σ΄ έναν φορέα που θα έχει πολλούς περιορισμούς στο τι μπορεί να εισπράξει, πότε και πόσο.
Το σχέδιο, να γίνει ο φορέας αυτός αποκλειστικά με κρατικά χρήματα, σημαίνει ότι το κράτος θα απειλεί με εξώσεις δανειολήπτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Ούτε η λύση αυτή έχει πιθανότητες επιτυχίας.
Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει τώρα να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ