Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι δέσμευση της κυβέρνησης ειναι να λυθεί άμεσα το θέμα της Golden Visa. Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τον Σεπτέμβριο την αποτελεσματικότητα των μέτρων που σήμερα ανακοίνωσε και θα αποφασίσει για τυχόν νέες ρυθμίσεις.

Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο την προστασία της αγοράς ακινήτων από στρεβλώσεις και τη διασφάλιση προσιτής στέγασης για τους πολίτες.

Περιορισμοί στο εμβαδόν και αύξηση των ορίων

Το ελάχιστο εμβαδόν ακινήτου για Golden Visa θα ανέλθει στα 120 τ.μ., ενώ το ελάχιστο τίμημα αγοράς ακινήτου για Golden Visa αυξάνεται στις 800.000 ευρώ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε τουριστικά νησιά.

Ειδικότερα, τα καινούργια όρια προβλέπουν τα εξής:

  1. Oι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν με 800.000 € ή 400.000 € (ανάλογα την περιοχή) ένα ακίνητο που θα πρέπει και να είναι επιφάνειας 120 τ.μ. ή μεγαλύτερο.
  2. Επενδυση 800.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους
  3. Επένδυση 400.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Το σημερινό ελάχιστο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ παραμένει για δύο μόνο περιπτώσεις, που ουσιαστικά «πριμοδοτούν» συγκεκριμένα ακίνητα, ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκονται:

  1. Διατηρητέα ακίνητα που θα αποκατασταθούν.
  2. Βιομηχανικά ακίνητα που θα μετασκευαστούν για να είναι κατοικήσιμα.

 Airbnb τέλος για ακίνητα με  Golden Visa

Απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση για όσους αποκτούν την Golden Visa. Για την ακρίβεια  απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου που αγοράστηκε με Golden Visa μέσω Airbnb ή αντίστοιχων πλατφορμών.

Στόχος είναι να κατευθυνθούν οι επενδύσεις σε ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι σε λαϊκές κατοικίες.

Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, όμως χωρίς αμφιβολία επηρεάζει, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πάντως πως τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δισ. ευρώ περίπου το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

  • «Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις.
  • Τι ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Ότι για να πάρεις Golden Visa με αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο.
  • Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά. Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με golden visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά.
  • Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ