Ακόμη ένα «χαρτί» που θα διευκολύνει τις τράπεζες ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει περισσότερο τη θέση τους, για να «ξεκλειδώσουν», επιτέλους, ουσιαστικές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες. Σε θέματα εγγυήσεων/ενεχύρων, επιτοκίων, κόστους χρήματος, γραμμών δανεισμού.

Ποιο είναι αυτό; Του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς, με βάση τα αποτελέσματα χρήσεως 2019 και τις προβλέψεις για το 2020, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν ζημίες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ενεργοποιηθεί η σχετική ρήτρα, που πρακτικά θα υποχρεώνει την όποια τράπεζα να προχωρήσει σε έκδοση νέων μετοχών εις βάρος των υφιστάμενων μετόχων.

Ένα dilution είναι το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν οι τραπεζίτες, και η κυβέρνηση πρόκειται να αιτηθεί (από την DG Comp) την εξαίρεση από αυτόν τον κίνδυνο για έναν χρόνο, λόγω κορωνοϊού.

Το έδαφος στις Βρυξέλλες έχει διερευνηθεί και η θέση της επιτροπής –ανεπίσημη, βεβαίως– είναι δεκτική. Προφανώς, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της χαλάρωσης που προωθείται από την ΕΚΤ και μέσω του Εποπτικού Μηχανισμού.

Σύμφωνα με το «κλείσιμο» μηνός Μαρτίου (και πρώτου τριμήνου), στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank το ΤΧΣ έχει το 11,01%, το fund του Τζον Πόλσον το 7,32% και η BlackRock το 5,01% του μετοχικού κεφαλαίου. Η τράπεζα είχε αποτίμηση (31 Μαρτίου) 1,08 δισ. ευρώ.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% (δεν εμφανίζεται άλλος μέτοχος με ποσοστό μεγαλύτερο του 5%), με την τράπεζα να αποτιμάται σε 1,13 δισ. ευρώ. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς το ΤΧΣ είναι ο μέτοχος με το μεγαλύτερο ποσοστό (26,42%), ενώ το fund του Τζον Πόλσον έχει ένα 6,62%.

H Eurobank είναι η συστημική τράπεζα με τη μεγαλύτερη ιδιωτική συμμετοχή, καθώς το Fairfax Holdings έχει το 31,71% του μετοχικού κεφαλαίου. Σε 1,47 δισ. ανέρχεται η αποτίμηση της Eurobank, στα 590,4 εκατ. εκείνη της Πειραιώς.

Τα «παράθυρα» του Ένρια

 «Χρειαζόμαστε τις τράπεζες να διατηρούν τα κεφάλαιά τους εντός του συστήματος προκειμένου να ενισχύσουν τις άμυνές τους στις επιπτώσεις του κορωνοϊού και να υποστηρίξουν τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και οικογένειες» ήταν το μότο που επικαλέστηκε ο Αντρέα Ένρια για να ζητήσει ως Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός την αναστολή καταβολής μερισμάτων από το ευρωπαϊκό banking.

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο οδηγιών προς το σύστημα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις σοβαρές επιπτώσεις λόγω του COVID-19, ο επικεφαλής του SSM «ανοίγει παράθυρα» που θα μπορούσαν να δώσουν «ανάσες» και στο εγχώριο banking.

Όσον αφορά στο περιθώριο για την καθυστέρηση πληρωμής δανείων, αυτό εναπόκειται σε κάθε εθνική τραπεζική αρχή που θα παρακολουθεί την πιστοληπτική ποιότητα κάθε ομίλου. Το θέμα είναι τα δάνεια αυτά να τεθούν σε αναστολή και να μη ζητηθούν, σε αυτήν τη φάση, πληρωμές κεφαλαίου και τόκων. Το ζητούμενο είναι με την ανάληψη αυτής της διευκόλυνσης/υποχρέωσης να μη μετακυλιστούν στους ισολογισμούς των τραπεζών ισόποσα βάρη.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 07/04/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ