Οι εκλογές τελείωσαν. Η νέα κυβέρνηση με το που ορκίστηκε μπαίνει αμέσως στα δύσκολα. Άλλωστε χρόνος δεν υπάρχει. Παλιότερα, πριν η Ελλάδα γνωρίσει τα μνημόνια, οι νικητές των εκλογών είχαν “χρόνο” να πανηγυρίσουν. Πλέον, αυτό δεν υφίσταται. Άλλωστε, όποιος παρακολούθησε το βράδυ των εκλογών, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (ακόμη κι αν προέρχεται από άλλους ιδεολογικούς χώρους) θα διαπίστωσε ότι υπήρχε μια ταπεινότητα και μετριοπάθεια στις εκφράσεις και αντιδράσεις τους, μολονότι πέτυχαν μια ευρεία και καθαρή νίκη έναντι του Σύριζα, δείγμα ότι έχουν επίγνωση της σκληρής δουλειάς που τους περιμένει.

Στις 17:30 σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιέται με τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία. Στο επίκεντρο της συζήτησης τους θα βρεθούν τα εξής:

  • Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια, stress tests και τιτλοποιήσεις, αλλά και μακροοικονομικά στοιχεία που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαχείρισης των τραπεζικών θεμάτων από τους θεσμούς

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στελέχη της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπροσώπους από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Α. Enria βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ιδιαιτέρως δε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.

Λίγο αργότερα, στις 18:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, τον νέο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος. O ίδιος γνωρίζει άριστα το χαρτοφυλάκιο, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη σημασία του για την οικονομία, από την προηγούμενη εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο ανάπτυξης που είχε την αρμοδιότητα της ενέργειας.

Στο τραπέζι θα βρεθούν:

  • τα ενεργειακά ζητήματα (ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ)
  • το “καυτό” θέμα της ΔΕΗ, ο περίφημος διαγωνισμός για τη λιγνιτική αποεπένδυση,  το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, η άσχημη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, η επικίνδυνη κατάσταση στα εγκαταλελειμμένα από τις χαμηλές επενδύσεις δίκτυα ηλεκτρισμού και
  • η έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής κατεύθυνσης για το άνοιγμα της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ