Και δέκατη σερί εβδομάδα με θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, «μετρά» απόδοση 20% από την αρχή του έτους. 

Κλάδος-πρωταγωνιστής και οδηγός της κούρσας είναι ο τραπεζικός (με 40%), συνοδεία αρκετών εισηγμένων «πρώτης γραμμής». 

Ανοδική είναι η πορεία της εγχώριας αγοράς, ως απόρροια των σταθερών εισροών ξένων κεφαλαίων –σχεδόν 100 εκατ. κατά μέσο όρο για έξι συνεχόμενες εβδομάδες–, στο πλαίσιο της προεξόφλησης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας συνδυαστικά με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάποια στιγμή, μέσα στο 2023. 

Η προτίμηση των funds προς τα ελληνικά assets δεν περιορίζεται στις μετοχές, στις θέσεις που παίρνουν στις τράπεζες και στα blue chips, αλλά και στα κρατικά ομόλογα και στα διάφορα επενδυτικά «καλάθια», λ.χ. στο Greek ETF κ.α. Διακριτή είναι η στήριξη των ξένων, κυρίως αμερικανικών συμφερόντων, που μέχρι τώρα δεν δείχνουν να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις πολιτικές εξελίξεις, τις επερχόμενες εκλογές. 

Στήριξη, που αποτυπώθηκε, για ακόμη μία εβδομάδα, και στην αγορά «κρατικού χρέους», με ενδεικτική τη σχέση του δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου ιταλικού. Στο 4,418% ανέρχεται η απόδοση του GR10Y έναντι 4,433% του IT10Y (τιμές Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου), με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για την επόμενη «έξοδο» του ΟΔΔΗΧ στις αγορές: Κατά πάσα βεβαιότητα, μέσα στον Μάρτιο και πριν την «πρώτη κάλπη» (αν γίνει στις 9 Απριλίου). 

Ωστόσο αυτή η «άνοιξη» για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τα σερί που καταρρίπτονται (10×10), εξελίσσεται εν μέσω μεταστροφής του κλίματος στη Wall Street. Το πτωτικό σερί τριών εβδομάδων για τον S&P 500 και η δοκιμασία σημαντικών stop losses απαιτούν αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. 

Η JPMC και η BofA επιμένουν να προειδοποιούν πως το «ράλι» των μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών βαίνει προς το τέλος του. Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ποσοτική σύσφιξη θα χτυπήσει τις αγορές μετοχών με καθυστέρηση. Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση αναλυτή της JP Morgan Chase πως ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής τείνει να γίνεται αισθητός με καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, καθώς χρειάζεται ένα με δύο χρόνια για να διαδραματιστεί. Ο εν λόγω αναλυτής (Mislav Matejka) βλέπει το «ράλι» για τις ευρωπαϊκές μετοχές να εξασθενεί κατά το πρώτο τρίμηνο. 

Στα καθ’ ημάς: Και δη βραχυπρόθεσμα, η αργία της Καθαράς Δευτέρας έδωσε την ευκαιρία σε traders και επενδυτές να διαχειριστούν ευκολότερα το «γύρισμα» της Wall Street, την Παρασκευή, και την προσπάθεια αντίδρασης, προχθές (προτελευταία συνεδρίαση Φεβρουαρίου). Ας τα έχουμε υπόψη μας αυτά ξεκινώντας τον Μάρτιο (σ.σ. Τετάρτη 1 Μαρτίου)…

(*) Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, η Κασσάνδρα, κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης, προέλεγε το μέλλον (και, κατά κανόνα, επιβεβαιωνόταν).

Από το ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ