Ημέρα ορόσημο για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ Cement International η σημερινή καθώς ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 3μηνου 2024.

Στη Λευκωσία πραγματοποιείται αύριο η γενική συνέλευση του Τιτάνα, στην οποία βέβαια οι μέτοχοι μπορούν να ψηφίσουν και εξ αποστάσεως.

Το θέμα που ξεχωρίζει είναι το αυξημένο κατά 42% σε σχέση την προηγούμενη χρήση (0,60 ευρώ) μέρισμα, συνολικά 0,85 ευρώ ανά μετοχή (μικτό) για το 2023.

  • Μετά από ένα 2023 με κύκλο εργασιών- ρεκόρ 2,5 δισ.€, καθαρά κέρδη 268,7 εκατ.€ – τρίτη σερί χρήση με αύξηση μεγεθών- τα μεγέθη Q1 (σήμερα) και η γενική συνέλευση μετόχων (αύριο Πέμπτη) αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον, καθώς χρηματιστηριακά “τρέχει” με +36,60% από την αρχή του έτους με αποτέλεσμα η αποτίμηση να διαμορφώνεται στα-σχεδόν- 2,3 δισ.€

Πλέον με τους επενδυτικούς οίκους να ανεβάζουν την τιμή-στόχο η μεν Eurobank Equities στα 31 από τα 25,3 ευρώ, η δε Alpha Finance στα 35,83 ευρώ, με την τρέχουσα έως τα 29,80 ευρώ ο όμιλος TCI είναι σε τροχιά επανένταξης στον MSCI Greece Standard.

  • Στις 14 Μαϊου οι ανακοινώσεις για την 3μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών (οι ενδεχόμενες αλλαγές σε ισχύ από την 3η Ιουνίου) με την εισηγμένη να πληρώνει τα περισσότερα κριτήρια ένταξης- αλλά όχι όλα- με πιθανότερη την προοπτική να ξανά βρεθεί στον μεγάλο δείκτη στην επόμενη (3μηνιαία) αναθεώρηση.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την προηγούμενη (Φεβρουαρίου) συνδυαστικά με την άνοδο της αγοράς το ελάχιστο όριο που θα πρέπει να έχει μία εταιρεία για την ένταξη της στον Standard Index EMEA είναι 2,55 δισ. $ , ενώ η αποτίμηση που δεν ανήκει στους βασικούς μετόχους θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% (του ορίου δηλαδή τα 1,275 έως 1,80 δισ. $)

Στην υφιστάμενη σύνθεση του δείκτη συμμετέχουν 10 όμιλοι-εταιρείες, με την Εθνική με 16,3% να έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση, την Eurobank με 13,4%, την Τρ.Πειραιώς με 11,9%, την Alpha Bank με 10,5%, την Mytilineos με 10,3%, τους ΟΠΑΠ και Jumbo με 8,9%, τον ΟΤΕ με 7,4%, τη ΔΕΗ με 7,1% και με 5,4% τον όμιλο Motor Oil.

  • HelleniQ Energy,
  • TITAN Cement International,
  • ΔΑΑ,
  • ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

είναι κοντά στην πλήρωση του ενός εκ των βασικών κριτηρίων.

Πάντως στην επικείμενη αναθεώρηση (14/5) δεν αναμένεται η είσοδος/έξοδος κάποιας εταιρείας, με πιθανό το ενδεχόμενο εισόδου του ομίλου TCI και της HelleniQ Energy– ευκολότερα εάν το ΤΑΙΠΕΔ προχωρήσει και σε δεύτερο placement…