ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛO

 • Εβδομάδα-κρησάρα για τις αγορές. Μετά τη διόρθωση της προηγούμενης, από Νέα Υόρκη μέχρι Φραγκφούρτη και Παρίσι, και ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφεται η μεγαλύτερη (2,73%), η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ και στα μεγέθη πρώτου τριμήνου των JPMC, BlackRock, Citi, Wells Fargo κ.λπ. την Παρασκευή.
 • Διαφορά αγορών: Στην Wall Street αρχίζει η ανακοίνωση μεγεθών Q1/2024 και στο ΧΑ μόλις 52 εισηγμένες είχαν ανακοινώσει (5 Απριλίου) Q4/2023. Μετά, μας φταίει η JPMC. Είναι, πλέον, και η πολιτική παράμετρος που έχει υπεισέλθει στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο.
 • Το αρνητικό σερί για τη μετοχή της Εθνικής θεωρείται ενδεικτικό της αλλαγής στάσης μερίδας ξένων διαχειριστών. Μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου βγήκε ισχνή αντίδραση (0,28%) για τον τίτλο της ΕΤΕ, «μετρούσαν» 5 συνεχόμενες συνεδριάσεις με διόρθωση και 7 στις τελευταίες 8, ως απόρροια της επιφυλακτικότητας ως προς τον χρονισμό αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Ευρύτερα για τον τραπεζικό κλάδο, για το τελικό ύψος μερίσματος που θα εγκριθεί (από τον SSM) να διανείμουν στους μετόχους/επενδυτές.
 • Λίγο ως πολύ, ήταν αναμενόμενα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2024. Ο κεντρικός μας έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και στο θέμα της επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ, και σε ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, ενώ δεν παύει να προειδοποιεί για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Το θέμα είναι εάν τον ακούν.
 • Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τις προειδοποιήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, κυρίως προς τις Βρυξέλλες, τελευταία και του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.
 • ΔΕΗ: Σήμερα, Τρίτη 9 Απριλίου, ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2023 η διοίκηση. Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα «χρεωθεί» το κόστος έκτακτης φορολόγησης (των… ουρανοκατέβατων κερδών), αν και καλά ενημερωμένη πηγή εκτιμά ότι στην τελική γραμμή μπορεί το αποτέλεσμα να είναι θετικό. Πώς; Εγγράφοντας οφειλές από φορείς του Δημοσίου, από δημοτικές αρχές κ.λπ.
 • Ήρθε η ώρα να «βάλει πλάτη» ο ΟΤΕ. Αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με το συν 2,20% στα 13,96 ευρώ, με συναλλαγές 596 χιλ. τμχ. Συνέχεια και στη χθεσινή συνεδρίαση.
 • Motor Oil: Με χρονικό ορίζοντα το 2030 ο επενδυτικός σχεδιασμός της διοίκησης, στους 4 πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης: εκσυγχρονισμός διυλιστηρίου, ΑΠΕ, λιανική και κυκλική οικονομία-εναλλακτικά καύσιμα αλλάζουν το προφίλ του ομίλου. Στα 4 δισ. το ύψος των επενδύσεων. Σιγή ασυρμάτου όσον αφορά το θέμα της ΗΛΕΚΤΩΡ, πλην όμως όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε επίσπευση ανακοίνωσης της συμφωνίας.
 • Κοινός τόπος είναι στην αγορά πως ο Ολλανδός ενδιαφέρεται για real estate-hoteling και banking. Μένει να φανεί, σε επόμενο χρόνο, τι θα γίνει με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.
 • Προφανώς και δεν επείγει, αλλά… μπορεί να ενδιαφέρει τρίτους. Εύλογο το ερώτημα τι θα κάνει ο Θανάσης Λασκαρίδης με το υπόλοιπο της συμμετοχής του στην Aegean. Δεν θεωρώ ότι επείγει, ωστόσο… και σε αυτήν την περίπτωση ο ένας (Θανάσης) επικεντρώνεται σε hoteling & projects, λ.χ. Voria, και ο άλλος σε «μεταφορές».
 • Πέφτει σε «κύματα» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού, θα επηρεάσει και τα «ναυπηγικά»; 
 • Attica Συμμετοχών: Ούτε κατ’ ελάχιστον δεν παίζει το ενδεχόμενο πώλησης (ολόκληρης της holding ή μερών της) σε αυτές τις τιμές. Από Οκτώβριο, να έχει κάνει «ταμείο» ο Μάγειρας, και βλέπουμε…

ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ

 • Unisystems: Θα μπορούσαν οι εξελίξεις στην εταιρεία πληροφορικής να πάνε λίγο πίσω την υπόθεση της ACS; Αυτό ισχυρίζονται χρηματιστηριακοί παράγοντες.
 • Τη λοιδορούσαν, όμως με άνοδο-εξπρές στα 8,80 ευρώ εμφανίζεται η μετοχή της Optima bank. Το τι γράφτηκε και πόσα ακούστηκαν, σε πείσμα όμως όλων, προκαλούν έκπληξη σε όσους εμπιστεύτηκαν και ακολούθησαν. «Κρείττον το σιγάν» έλεγαν θυμόσοφα οι παλαιότεροι. Ολοταχώς για τον FTSEMid Cap, με αποτίμηση 647,7 εκατ. ευρώ.
 • ΔΑΑ: Απογειώνεται για τον FTSELarge Cap, με αποτίμηση στα 2,520 δισ. στη θέση της Quest (584 εκατ.) ή της ΕΥΔΑΠ (596 εκατ.). Σημειωτέον ότι υπολογίζεται η μέση αποτίμηση μηνός.
 • AustriaCard: Βήμα-βήμα στα 6,37 ευρώ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙO

ΕΘΝΙΚΗ ή ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Προσώρας, το «βραχύ» μάς «βάζει μέσα», αλλά στο «μέσο»…

MYTILINEOS: Βγήκαν «ισχυρά χέρια» αγοραστές από τα 33 plus ευρώ.

ΔΕΗ: Για να δούμε σήμερα…

ΟΤΕ: Ήταν θέμα χρονισμού και μόνο τεχνικά «έδειχνε» για τα 14,23 ευρώ.

MOTOR OIL: Διορθώνει βραχυπρόθεσμα (1,96% στο εβδομαδιαίο), αλλά στέλνει «ταμείο» με 13,97% από την αρχή του έτους. 

PAPOUTSANIS: Με μία-δύο εξαγορές, μπορεί να τα πιάσει τα 100 plus εκατομμύρια. 

QUAL: Δεν έχει γραφτεί ακόμη ο επίλογος.

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK