Περιθώριο 10 ετών έχει η Ελλάδα για να αναδιαρθρώσει το Χρέος της και -κυρίως- να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης ώστε ο λόγος Χρέους προς ΑΕΠ να επιστρέψει σε ανεκτά επίπεδα.

Η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -στο πλαίσιο της αξιολόγησης των κρατών της Ευρωζώνης ως υποψηφίων για πρόσβαση στη νέα πιστωτική γραμμή του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας-  υπολογίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 196,4% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 135% το 2030.

Στην Έκθεση της Κομισιόν τονίζεται ότι το χρέος όλων των μελών της Ευρωζώνης θα παραμείνει βιώσιμο και ότι όλα τα μέλη αναμένεται να διατηρήσουν πρόσβαση στις αγορές με «λογικούς» όρους.

  • Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προβλέπεται ότι θα κυμαίνονται γύρω στο 13% του ΑΕΠ καθ’ όλη τη δεκαετία, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 14% στο αρνητικό σενάριο.

H Έκθεση της Κομισιόν απευθύνεται προς τους Υπουργούς του Eurogroup και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο χρέος όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα παραμείνει βιώσιμο:

  • Στην Ισπανία θα πέσει από το 116% στο 110% του ΑΕΠ·
  • Στην Ιταλία θα κορυφωθεί φέτος στο 159%, θα παραμείνει σε δέκα χρόνια πάνω από το 140% του ΑΕΠ.

Η ανάλυση της Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι κανένα κράτος-μέλος δεν βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά της η ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιστοποιεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις συστημικών προβλημάτων φερεγγυότητας στο τραπεζικό σύστημα καμίας χώρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ