Τις δωρεές που έχουν γίνει από φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις αποθήκες όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το υλικό των δωρεών, στην Οινόη Βοιωτίας, παρουσία και του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι δωρεές αφορούν 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς, καθώς και κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά αφορούν: 1.228 monitors ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες, 595 Κλίνες ΜΕΘ.

Δείτε επίσης: Ποιοι Όμιλοι εταιρειών, εφοπλιστές και επιχειρήσεις στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές την Ελλάδα;

Ακόμη 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν μέσα ατομικής προστασίας. Ενδεικτικά: 20.252.348 μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 134.774 ποδονάρια. Επιπλέον, 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, υπάρχουν 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Για την οργάνωση κι αποδοχή των δωρεών, ο υπουργός ευχαρίστησε την ελεγκτική εταιρεία Deloitte «για τον επαγγελματισμό και τη σημαντική τεχνική βοήθεια που τους παρέχει». Το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών, με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Ιατρικής, Χρήστο Κίττα και τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά.
Σωτήρης Ρίζος
Χρήστος Κίττας
Δημήτρης Μπουραντάς
Ακόμη εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, στον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΦΕΤ Α.Ε., Δημήτρη Πανταζή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here