Του Γιάννη Λεοντάρη

 

Τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το άμεσο μέλλον ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την πρώτη του γνωριμία με τους δημοσιογράφους υπό τη νέα του ιδιότητα.

 

Προσωπικός αριθμός

 

Ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα του προσωπικού αριθμού, που έχει ήδη νομοθετηθεί, είναι στην τελικη ευθεία υλοποίησης, και θα αποτελείται από τον ΑΦΜ και 3 αλφαριθμητικά ψηφία, για τα οποία υπάρχει η σκέψη να δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα να επιλέγει κάποια από αυτά.

Ο στόχος είναι με τη χρήση αυτού του αριθμού και μιας διαδικασίας πιστοποίησης να μη χρειάζεται ο πολίτης κανένα άλλο έγγραφο για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

 

 

Τεχνητή νοημοσύνη στο gov.gr

 

Επίσης, αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός chatbot που θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του gov.gr, το οποίο θα μπορεί να καθοδηγεί τον πολίτη να βρίσκει αυτό που ψάχνει, με αλληλεπίδραση είτε γραπτού λόγου, είτε και προφορικού.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο chatbot έχει ήδη υλοποιηθεί και βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμων, ενώ θα ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, δε θα δίνει δηλαδή απαντήσεις μόνον σε προκαθορισμένες ερωτήσεις, αλλά θα «αντιλαμβάνεται» τί ζητάει ο χρήστης που θα περιγράφει το αίτημά του και θα τον καθοδηγεί ανάλογα.

  • Όπως είπε ο υπουργός, θα πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο τομέα στην Ευρώπη.

 

 

Νέος φορέας κυβερνοασφάλειας

 

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία νέου φορέα κυβερνοασφάλειας, με τον οποίο θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια της χώρας και να υπάρχει ανταπόκριση στα νέα δεδομένα της εποχής. Σημείωσε ότι ήδη υπάρχει ένα νέο σχετικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή Οδηγία NIS 2, και αφορά περίπου 2.000 φορείς.

Δεν αποκλείεται, στο ίδιο πλαίσιο, να δημιουργηθεί και ένας ελεγκτικός μηχανισμός για την κυβερνοασφάλεια, ο οποίος θα πράγματοποιεί ελέγχους και δεν αποκλείεται να έχει και τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται και η δημιουργία μιας πλατφόρμας επείγουσας κλήσης για βοήθεια που σχετίζεται με τις κυβερνοεπιθέσεις, στο πρότυπο του «112».

 

Το νέο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι»

Επίσης, η νέα ηγεσία του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής εξετάζει την αναβάθμιση του υπέρχοντος gov.gr wallet, η φιλοσοφία λειτουργίας του οποίου αναμένεται να αλλάξει σημαντικά.

Έτσι, ενώ σήμερα το υπάρχον  wallet διακινεί στοιχεία μέσω μεταφοράς αρχείων, η νέα έκδοση προβλέπεται να κάνει το ίδιο μέσω όμως μεταφοράς δεδομένων, καθιστώντας τις σχετικές διαδικασίες πολύ πιο σύντομες και αξιόπιστες.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν θέλουμε να νοικιάσουμε ένα αυτοκίνητο, δε θα χρειάζεται να στέλνουμε εμείς ηλεκτρονικά τα σχετικά έγγραφα, αλλά θα μας έρχεται ένα μήνυμα με το οποίο θα μας ζητείται η έγκρισή μας ώστε η εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων να αποκτήσει ηλεκτρονική πρόσβαση μόνον στα δεδομένα που κατά το νόμο της είναι απαραίτητα προκειμένου να μας νοικιάσει το αυτοκίνητο.

Πέραν αυτού, μέχρι να ενεργοποιηθεί η νέα έκδοση του wallet, στο υπάρχον wallet θα προστεθούν νέες εφαρμογές, όπως η κάρτα δακτυλίου, η άδεια κυκλοφορίας, η βεβαίωση του ΚΤΕΟ, η ασφάλεια του αυτοκινήτου, η κάρτα αιμοδότη και η ακαδημαϊκή ταυτότητα.

 

 

Τεχνολογίες έγκαιρης πρόβλεψης πυρκαγιών

Ο υπουργός μόλησε ακόμα για τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, όπως την έγκαιρη πρόληψη πυρκαγιών. Όπως είπε, σε αυτή τη φάση γίνονται δοκιμές σχετικών τεχνολογιών με θερμικές κάμερες και λύσεων που διαθέτουν ελληνικές εταιρείες (σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε εταιρεία διαθέτει τέτοια συστήματα είναι καλοδεχούμενη για να δοκιμαστούν και αυτά) προκειμένου να καταλήξουν στις καλύτερες μεθόδους.

Πρόσθεσε επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα λειτουργήσει ως τεχνικός σύμβουλος.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα αφορά στην καταγραφή των ακαθάριστων οικοπέδων, μέσω διαλειτουργικότηας με το Κτηματολόγιο, η οποία θα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες με σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική θυρίδα τους στο gov.gr να τα καθαρίσουν προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος φωτιάς, και σε περίπτωση μη ανταπόκρισής τους θα ενημερώνονται σχετικα οι Δήμοι οι οποίοι έχουν, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, τη δυνατότητα επιβολής προστίμων.

Αντίστοιχη περίπου πλατφόρμα προβλέπεται και για τον έλεγχο στάθμης των υδάτων, με δυνατότητα έγκαιρης ειδοποίησης των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου.

 

 

Παραλίες, «έξυπνες» πόλεις, οπτικές ίνες και υγεία

 

Ο κ, Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας πολίτες και φορείς θα είναι σε θέση να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο εάν σε μία παραλία οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες είναι νόμιμα τοποθετημένες ή όχι.

 

Ακόμα, αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για το πρόγραμμα των «έξυπνων» πόλεων όπου, όπως είπε, δήλωσαν συμμετοχή 303 Δήμοι και απομένουν 8 από τη Θεσσαλία για τους οποίους έχει δωθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεών τους.

 

Μίλησε επίσης και για το έργο «smart readiness» που ήδη «τρέχει» και δίνει τη δυνατότητα σε 120.000 περίπου κτίσματα σε όλξη την Ελλάδα να επιδοτηθούν για το κόστος της καλωδίωσης για οπτική ίνα (εφόσον αυτή έχει φτάσει στο δρόμο έξω από το κτίσμα) από το δρόμο έως και την πόρτα του σπιτιού, αναφέροντας ότι αυτό το έργο θα «ενδυναμωθεί» με το «gigabit voucher» που θα επιδοτεί τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων για την ενεργοποίηση πρόσβασης με οπτική ίνα.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στη αναβάθμιση της πλατφόρμας του ηλεκτρινικού φακέλου υγείας (MyHealth app) καθώς, όπως είπε, προστίθεται σε αυτή διαρκώς νέα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ