Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Φαινόμενα τύπου σκανδάλου FF Group πρέπει να αποτρέπονται, να προλαμβάνονται, και από αυτήν την άποψη ορθώς ενήργησαν όλοι, από τον αρμόδιο υπουργό και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι και τον τελευταίο εμπλεκόμενο με τα της αγοράς φορέα.

Πρόκειται, προφανώς, για επιβεβλημένη ενέργεια, ωστόσο δεν είναι πάντα οι νόμοι εκείνοι που αποτρέπουν τη γένεση σκανδάλων. Δεν θα διαφωνήσουμε πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η βούληση, ο διαρκής και ενδελεχής έλεγχος, η εφαρμογή των νόμων, η άμεση λήψη ρηξικέλευθων αποφάσεων.

Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει… προχθές, θα πείτε, ας γίνουν όμως έστω και τώρα από ολότελα. Θα συμφωνήσουμε και σε αυτό.

Όμως, από το σημείο αυτό μέχρι του να αναφερόμαστε σε ωρίμαση της αγοράς μας, στην προοπτική να καταστεί δελεαστική επενδυτικά, απέχουμε… έτη φωτός. Κι αν από την προηγούμενη κυβέρνηση η αγορά δεν είχε και πολλές απαιτήσεις (ωστόσο κάποια βηματάκια έγιναν), από τη νυν, που πλέον κλείνει χρόνο επαρκή, περίμενε περισσότερα. Προσέβλεπε σε πολύ περισσότερα.

Ξεκινώντας από το ζήτημα της αξιοπιστίας (μείζον μετά το σκάνδαλο FF Group) θα περίμενε από έναν άνθρωπο-γνώστη της αγοράς, εμπειρότατο και επαρκή, με θητεία στην Κολοκοτρώνη, κάτι παραπάνω λ.χ. όσον αφορά στην αδυναμία –ουσιαστικής– προστασίας του μικροεπενδυτή.

Η περίπτωση της Newsphone είναι η «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι». Και όσον αφορά στην ευκολία εξόδου μιας εταιρείας από το ΧΑ (σε βάρος των μικρομετόχων) και ως προς το υφιστάμενο πλαίσιο για τη δημόσια προσφορά. Το θέμα με την «τιμολόγηση» των «άυλων» είναι ένα άλλο ζήτημα, όπως αναδείχθηκε με την MLS. Όμως, σε αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν πολύ περισσότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί (η ΕΛΤΕ ερευνά άλλες 10 περιπτώσεις, όχι κατ’ ανάγκη εισηγμένων). Άλλωστε, ολόκληρη Wirecard πλήττει την αξιοπιστία πολύ πιο οργανωμένων αγορών (Φραγκφούρτη). Ωστόσο, τα «άυλα» είναι θέμα, μείζον θέμα.

Αλλά και στο ζήτημα της προσέλκυσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων ελάχιστα έχουν γίνει. Ο ΣΜΕΧΑ λ.χ. έχει προτείνει δέσμες μέτρων προκειμένου να αποκτήσει βάθος, κεφάλαια, μεταβλητότητα το χρηματιστήριο –υποθέτω σε κάποιο συρτάρι ή του επικεφαλής της ΕΧΑΕ ή του αρμόδιου υφυπουργού θα έχουν καταχωθεί… Χρόνια ακούω, «ήμουν νιος και γέρασα», για την αναβάθμιση του θεσμού, της επενδυτικής ιδέας κ.λπ., κ.λπ., όπως και όλοι μας. Αποτέλεσμα; “Peanuts,” ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Δεν μπορεί, εδώ και πολλά χρόνια (έχω χάσει τον λογαριασμό πια), να μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι νέες εισαγωγές, ενώ το ίδιο διάστημα να έχουν αποχωρήσει, διαγραφεί κ.λπ. δεκάδες.

Έχει καταντήσει απωθητικό το χρηματιστήριό μας στους επιχειρηματίες, παραμένει «ρηχό», με τις συναλλαγές σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια, χωρίς volatility, κίνητρα για τους market makers, ευνοϊκές ρυθμίσεις για το intraday/trading.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, παραμένουν, δυστυχώς, «κενό γράμμα» οι ηχηρές εξαγγελίες για rebranding των αρμοδίων στην εκδήλωση για την πρώτη συνεδρίαση του 2020. Σήμερα, ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, και πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος και του δεύτερου εξαμήνου του 2020 τα ίδια θα λέμε.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 30/06/2020

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ