Στη δημιουργία ενός αφηγήματος ελκυστικού για την προσέλκυση «νέου χρήματος» προχωρούν οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων παράλληλα με τη δραστική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελεί θεσμική υποχρέωσή τους έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και «κλειδί» για να έρθουν νέοι στρατηγικοί επενδυτές.

Προτεραιότητα –και μάλιστα άμεση– μπορεί να είναι η μείωση των NPLs σε επίπεδα κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε ορίζοντα τέλους 2021, ωστόσο η επενδυτική προοπτική για τον πολύπαθο κλάδο δεν μπορεί να απουσιάζει από το ευρύτερο πλάνο αναδιάρθρωσης του εγχώριου συστήματος.

Οι δράσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων ικανών να ενισχύσουν τη θέση της Eurobank, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς είναι, λίγο πολύ, γνωστές. Ξεκινώντας από το… τέλος της όλης διαδικασίας, περιλαμβάνουν: α) τη δυνατότητα παραγωγής επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας, β) την αποδέσμευσή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γ) τη διαμόρφωση ισχυρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας/ιδίων κεφαλαίων και δ) τη μείωση των NPEs σε μονοψήφια ποσοστά.

Η ευόδωση (ή όχι) του σχεδιασμού περνά μέσω του δραστικού περιορισμού των «μη εξυπηρετούμενων» και σε αυτά θα επικεντρωθεί η προσοχή των ξένων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ελέγχου της κατάστασης, όπως αυτός θα διενεργηθεί στις αρχές Ιουλίου και υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 10 του μηνός.

«Κόκκινα» δάνεια/ανοίγματα, επιπτώσεις λόγω Covid-19 και τιτλοποιήσεις στα εισφερόμενα περιουσιακά στοιχεία/καλύψεις, σχέδιο «Ηρακλής» και κεφαλαιακή διάρθρωση θα τεθούν (μέσω τηλεδιασκέψεων) στο επίκεντρο του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, αλλά και των άλλων ξένων (ΔΝΤ, Κομισιόν).

Σκοπός είναι η ακριβής αποτύπωση στην τρέχουσα συγκυρία, συνεκτιμώντας τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και της διοίκησης κάθε τράπεζας ξεχωριστά για το ύψος των «νέων κόκκινων» δανείων που δημιουργούνται (και θα δημιουργούνται) ήδη σε διάφορους κλάδους, τομείς δραστηριότητας του πληττόμενου εγχώριου επιχειρείν.

Σταθερή είναι η προτροπή της Φραγκφούρτης προς τους τραπεζίτες να «τρέξουν» όσο γίνεται την εξυγίανση των ομίλων τους, προκειμένου να αρχίσουν να χρηματοδοτούν ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικότητας. «Προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν οι φερέγγυες επιχειρήσεις» είναι το μήνυμα του προέδρου του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργου Χατζηνικολάου. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι παραινέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Αυτά, σε συνδυασμό με το πλέγμα δράσεων για τη μείωση των NPEs, «στρώνουν», επί της ουσίας, τον δρόμο για την εξυγίανση των τραπεζών, την επάνοδό τους σε περιβάλλον κερδοφορίας. Συνιστούν έτσι έναν άτυπο οδικό χάρτη, που στο τέλος του προσβλέπει στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Το μέσο για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός είναι ο περιορισμός των «κόκκινων» σε μεγέθη που δεν θα υπερκαλύπτουν την επενδυτική θέση των τραπεζών, δηλαδή, σε όρους αγοράς, τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών. Για παράδειγμα, όταν η διοίκηση της Εθνικής θα απευθύνεται προς τις αγορές, τους ξένους επενδυτές, τα funds, τους εν δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές, δεν μπορεί η σχέση κεφαλαιοποίησης/«κόκκινων» να είναι στα… ύψη.

Ειδικότερα για την Εθνική, καθώς η διοίκησή της έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση (σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου) με κύριο θέμα την έγκριση για αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον ή για την έκδοση ομολόγων (Tier), δεν θα μπορεί να βαρύνεται με διψήφια «κόκκινα» και να αποτιμάται με έναν λόγο λ.χ. 1/3.

Πιο βατός δείχνει ο δρόμος για την Eurobank, καθώς η διοίκηση Καραβία έχει ένα βάρος λιγότερο και ένα πλεονέκτημα περισσότερο. Έχει μηδενίσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ και διαθέτει ισχυρό βασικό μέτοχο το Fairfax, με το fund του Πρεμ Γουάτσα να ελέγχει το 31,71% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 30/06/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ