Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) παρουσίασαν την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 το 1ο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες», αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα, το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. 

Πρόκειται για:

  • το πρώτο νόμισμα αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα που εκδίδει κράτος, 
  • το πρώτο νόμισμα του Νομισματικού Προγράμματος 2022 που κυκλοφορεί, 
  • το πρώτο νόμισμα της νέας σειράς συλλεκτικών νομισμάτων «Φιλέλληνες», 
  • το πρώτο νόμισμα του ΙΕΤΑ το οποίο υπογράφουν δύο καλλιτέχνες, ένας ανά όψη, σε μια προσπάθεια να δοθεί διαφορετική καλλιτεχνική οπτική σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα.

Δείτε βίντεο με τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής του αναμνηστικού νομίσματος:

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank Κώστας Κωστής. 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έναρξη της παρουσίασης, ανέφερε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αποφάσισε να τιμήσει το κίνημα του Φιλελληνισμού, που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην απελευθέρωση της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας μια σειρά συλλεκτικών νομισμάτων αφιερωμένη στους Φιλέλληνες. Και βέβαια, το πρώτο τιμώμενο πρόσωπο αυτής της σειράς δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον Λόρδο Βύρωνα…. Ο Βύρωνας ενσαρκώνει τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου και μας εμπνέει για συνέχιση της κοινής πορείας των δύο χωρών στο δρόμο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Προόδου». 

Στις έννοιες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στη δική του ομιλία, σημειώνοντας ότι αυτές οι δύο, καινούργιες για εκείνη την εποχή, λέξεις-κλειδιά, η «Δημοκρατία» – με τον τρόπο βέβαια που την αντιλαμβάνονταν τότε – και η «Ελευθερία», βρίσκονταν σταθερά στις αναζητήσεις του Λόρδου Βύρωνα. «Φοβάμαι», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης, «ότι οι έννοιες αυτές παραμένουν επίκαιρες, καθώς αυτές τις μέρες που ζούμε ένα βίαιο πόλεμο τις καταλαβαίνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Με αυτή την έννοια, χωρίς να το επιδιώκουμε, το νόμισμά μας είναι πραγματικά επίκαιρο».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Roderick Beaton, Emeritus Koraes Professor of Modern Greek & Byzantine History, Language & Literature, Department of Classics, King’s College London. Η ομιλία του είχε τίτλο: «Νεύρα πολέμου χρυσός» – Η πολιτική οικονομία του Λόρδου Βύρωνα».   

Στην ομιλία του ο καθηγητής Κώστας Κωστής αναφέρθηκε στη διαμόρφωση εκ μέρους των  Φιλελλήνων «Μεγάλων Προσδοκιών» για το μέλλον των Ελλήνων, «στις οποίες φυσικά το ελληνικό κράτος δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί». 

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου και πρώην Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα John Kittmer.  

Το νόμισμα παρουσίασε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Βασιλόπουλος.

Στην εκδήλωση παρέστη, επίσης, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Matthew Lodge. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ