Συνάντηση με τους τρεις mega servicers (Intrum, doValue και Cepal) είχαν ανώτατα στελέχη της ΤτΕ, αλλά και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις συζητήσεις να εστιάζονται, τόσο στην πορεία των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», όσο και συνολικά στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Με τις εταιρείες διαχείρισης να καλούνται να διαχειριστούν έναν όγκο «κόκκινων» δανείων, ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ, που αν και βγήκε από τους ισολογισμούς των τραπεζών, εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται στην ελληνική οικονομία, επόπτης και κυβέρνηση τις θέτουν στο «μικροσκόπιό» τους. Ειδικά για τον «Ηρακλή», οι πληροφορίες θέλουν 10 από τις 15 τιτλοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια να έχουν τεθεί εκτός στόχων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και τις κρατικές εγγυήσεις. Στο σχετικό υπόμνημα, άλλωστε, που απέστειλαν πρόσφατα οι servicers προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη, προειδοποιούν ότι «τυχόν αδυναμία επίτευξης των επιχειρηματικών σχεδίων που συνοδεύουν τις συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις θα επιφέρει εξαιρετικές αρνητικές συνέπειες, τόσο για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, όσο και για τους δημοσιονομικούς στόχους του Ελληνικού Δημοσίου», ζητώντας τη διευθέτηση μίας σειράς ζητημάτων που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Όσον αφορά συνολικά στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο, ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 371 δισ. ευρώ, αυτό, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού και υλοποίησης επενδυτικών δράσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ