Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε στον απόηχο της επενδυτικής βαθμίδας που έλαβε η χώρα την Παρασκευή από την S&P, ξαναβάζει την Ελλάδα επίσημα στo επίκεντρο των μεγάλων διεθνών επενδυτικών αποφάσεων και ανοίγει τον δρόμο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από συστημικούς επενδυτές για τις επόμενες κινήσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σχεδόν πριν από έναν μήνα, και αφού οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων είχαν προχωρήσει και επίσης οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα από την S&P, η UniCredit γνωστοποίησε τις προθέσεις της στην κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Andrea Orcel της UniCredit είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

H πρόταση εξαγοράς του ποσοστού 9% που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank από τον ιταλικό όμιλο UniCredit αποτελεί την πρώτη ξένη επένδυση πιστωτικού ιδρύματος στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έπειτα από 17 χρόνια.

Η συμφωνία συνοδεύεται με τη δέσμευση του ιταλικού ομίλου να αγοράσει κατ’ ελάχιστον ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank σε διάστημα 24 μηνών, εάν το ΤΧΣ δεν αποδεχθεί την πρόταση.

  • Επίσης περιλαμβάνει την εξαγορά του 90,1% της θυγατρικής της Alpha Bank στη Ρουμανία και τη συγχώνευση των δύο δραστηριοτήτων στην τοπική αγορά, καθώς και την εξαγορά του 51% της ασφαλιστικής Alpha Life.

H συμφωνία είχε σχεδιαστεί και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τις επαφές των πρωθυπουργών των δυο χωρών και την επικείμενη επίσκεψη της κ. Μελόνι στη χώρα μας, θα συσφίγξει περαιτέρω τις οικονομικές-πολιτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας.

Tο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ολοκληρώσει την αποεπένδυσή του από την Alpha Bank μέσα στον Νοέμβριο. Όπως εκτιμάται, η διαδικασία μέχρι και την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού της σκέλους θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Στο διάστημα αυτό ξεκινά παράλληλα  η τμηματική αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, μέσω της διαδικασίας book building…

Η ανακοίνωση ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ») καλωσορίζει και επικροτεί τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Alpha Services and Holdings A.E. («Alpha»), 100% μητρική της Alpha Bank A.E. («Alpha Bank») και της  UniCredit S.p.A («UniCredit») σε σχέση με τη συγχώνευση των εργασιών τους στη Ρουμανία και τη στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα, και επιβεβαιώνει τη λήψη προσφοράς από την Unicredit για την αγορά όλων των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha.

Το ΤΧΣ θα εξετάσει, μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του που θα διοριστούν σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ, αυτήν την προσφορά στo πλαίσιο της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, η οποία (προσφορά) θεωρείται ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία.

Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους της προσφοράς είναι εμπιστευτικά και οποιαδήποτε πληροφόρηση απαιτεί τη συναίνεση των μερών. Κάθε ερώτημα θα πρέπει να απευθύνεται εγγράφως στο ΤΧΣ υπόψιν Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Ηλία Ε. Ξηρουχάκη (ixirouhakis@hfsf.gr), και Αναπληρωτού Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Νικόλαου Βαλαντάση (nvalantasis@hfsf.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ