του Ηλία Ζαχαράκη

Είναι γνωστό ότι σε περιόδους πανικού δημιουργούνται ευκαιρίες, που πολλές φορές οι επενδυτές αντιλαμβάνονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το επιβεβαιώσει και μετά την πρόσφατη πτώση στις χρηματαγορές, απόρροια βεβαίως της πανδημίας και των φόβων που αυτή προκάλεσε.

Τέτοιες καταστάσεις ωθούν τους επενδυτές να λειτουργούν καταρχήν με το συναίσθημα, αφήνοντας πολλές φορές τα λογικά σενάρια στην άκρη, ώστε να παρατηρείται και η κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας. Επί παραδείγματι, ενώ σχολιάζαμε προ διμήνου ότι οι τόσο χαμηλές αποτιμήσεις εταιριών και ομολόγων δεν οφείλονταν μόνο στην επερχόμενη μείωση των πωλήσεων και των ΑΕΠ, αλλά κυρίως προήλθαν από την στρέβλωση των τιμών στα ταμπλό, τελικά λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποκομίσουν από αυτήν τη χρονική συγκυρία τις ανάλογες αποδόσεις.

Στατιστικά, τέτοιες «συγκυρίες» εμφανίζονται μια φορά στα 4-5 χρόνια, και χαρακτηρίζονται τόσο από το αιφνίδιο, όσο και το έντονο, καθώς κανείς δεν πρόκειται να προειδοποιήσει με σοβαρά επιχειρήματα πριν να είναι αργά. Εξού και πάντα επιμένουμε σε ορθή διαχείριση του κεφαλαίου, κοιτώντας όχι μόνο τις ομαλές περιόδους αλλά και κρίσεις, και φυσικά όχι μόνο την απόδοση, αλλά και τον εκάστοτε κίνδυνο.

Το πρόβλημα που συνεχίζει προσώρας να υφίσταται είναι παγκόσμιο και πιθανότατα υφεσιακό. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα δεν μπορεί να μετρηθεί, τόσο ποσοτικά (πόσο θα επηρεάσει την οικονομία και τα μεγέθη της) όσο και ποιοτικά (πώς θα επηρεάσει άλλες μεταβλητές, περισσότερο μακροπρόθεσμες). Τίποτα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το αύριο, αλλά με μια πρώτη ματιά, οι αγορές αρχίζουν σιγά σιγά να απορροφούν τη στρέβλωση, με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να αντέδρασαν σωστά και άμεσα για την άμβλυνση των απωλειών.

Με τους μακροοικονομικούς παράγοντες να έχουν ήδη πειραχτεί, η τεχνική ανάλυση ίσως δράσει επικουρικά ώστε να δείξει μια πιο αντικειμενική και μακρινή εικόνα, χωρίς ωστόσο να επαναπαυόμαστε με απλά «σήματα» αγοραπωλησίας, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική και σφιχτούς κανόνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κάποιος δουλέψει με την λογική και με στρατηγική, θα βγει κερδισμένος.

Στα τεχνικά τώρα εντός της χώρας, ο στόχος της ζώνης του 650-670 (ΓΔ) συνεχίζει να υφίσταται, με τα stop στα Long να ανεβαίνουν σταδιακά όσο περνάει ο καιρός. Η ζώνη των 580 μονάδων έχει γίνει σημαντική στήριξη, ενώ καθημερινά βλέπουμε νέους τίτλους να μπαίνουν στο παιχνίδι της τάσης. Η εταιρία που ουσιαστικά πλήττεται περισσότερο από την υφιστάμενη συγκυρία είναι η AEGEAN, παρόλα αυτά το ομόλογο της από τιμή 50 έχει ήδη βρεθεί στο 92, προσφέροντας σημαντικά κέρδη σε οσους τόλμησαν. Ο Ελλάκτορας, έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα από τα 63 λεπτά, ήδη πλησιάζει το 1 ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης είναι και ο μόνος που έχει μείνει πίσω παλεύοντας να κατοχυρώσει το πολύ σημαντικό 386. Από τις μικρές και καλές εταιρίες, η ENTERSOFT που πρόσφατα εισήχθη στην κύρια αγορά στα 7 ευρώ, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει 6 νέες στην 1 παλαιά μετοχές, με το ταμείο της γεμάτο και χωρίς δανεισμό. Αρκετές άλλες εταιρίες έχουν ανακοινώσει ή και ξεκινήσει αγορές ιδίων μετοχών, γεγονός που βοηθάει τις αποτιμήσεις. Ακόμα και μέσα στην κρίση βλέπουμε ότι κάνουν την εμφάνιση τους κάποια εκκολαπτόμενα deals του προηγούμενου διαστήματος (λ.χ Πόρτο Καρράς) δείχνοντας ότι ο φόβος σταδιακά υποχωρεί . Μέρα με μέρα έχουμε νέα δεδομένα σε σχέση με τον ιό, γεγονός που πιθανότατα μάς κάνει να αισιοδοξούμε. Ο μόνος οδηγός μας με θετικά μηνύματα είναι τα νέα από την Κίνα και την Κορέα, που ήδη έχουν επιστρέψει σε μία κανονικότητα, με την έξαρση να είναι ελεγχόμενη. Το θετικό για την χώρα μας είναι ότι είναι νο1 προορισμός στην Ευρώπη, εφόσον φυσικά απέλθει το καθεστώς της καραντίνας, χωρίς καν να αναφερθούμε στον εσωτερικό τουρισμό που θα βοηθήσει τον κλάδο τουρισμού ως ένα βαθμό. Σίγουρα είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα, παρόλα αυτά όλοι μας πρέπει να είμαστε με την αισιόδοξη πλευρά. Κλείνοντας, να πούμε ότι η κυβέρνηση τόλμησε με επιτυχία να βγάλει νέο 7ετές ομόλογο, γεγονός που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας είναι μεγάλη και από το εγχώριο, αλλά κυρίως από το ξένο επενδυτικό κοινό. Επίσης, να σχολιάσουμε ότι οι παρεμβάσεις της, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε ποιότητα, απεδείχθησαν καίριες και σωτήριες, ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας με τα ενδογενή χαρακτηριστικά του λαού της. Μπροστά της έχει να πάρει την μεγαλύτερη απόφαση που έχει να κάνει με τον χειρισμό του ξένου τουρισμού το καλοκαίρι.

Οι επιλογές μας στο -29,05% υπέραποδίδοντας του ΓΔ με 4,76% με τον ίδιο στο -33,81% και τον ftse στον -36,47%. Ο τραπεζικός με τις μεγαλύτερες απώλειες -61,65% με τον ftsem με απώλειες -29,97% . Μοναδικός τίτλος με κέρδη στις επιλογές μας είναι αυτός της ENTERSOFT με 5,65 με τις τράπεζες να έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες από -60 μέχρι -65%.

Δείτε στο pdf όλη την ανάλυση 20040ff_

{Ο Ηλίας Ζαχαράκης είναι αναλυτής της FAST FINANCE}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ