Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Το 2019 θα είναι μια χρονιά όπου θα καταρριφθούν τα προηγούμενα ρεκόρ».

Τάδε έφη από την Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές»  ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και φαίνεται ότι τα επίσημα νούμερα τον επιβεβαιώνουν.

Κι αυτό γιατί, με βάση τις ταξιδιωτικές εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2019, ήδη τα έσοδα στο εννιάμηνο έχουν ξεπεράσει τα συνολικά νούμερα του 2018. Ειδικότερα για το εννιάμηνο φέτος οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 14% φθάνοντας τελικά τα 16,088 δισ. ευρώ.

Κατά το περυσινό εννιάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 14,1 δισ. ευρώ ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2017 το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 13 δισ. ευρώ.

Στα θετικά της φετινής χρονιάς θα πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι η άνοδος των αφίξεων είναι σε μονοψήφιο ποσοστό στο 9μηνο, γεγονός το οποίο μεταφράζεται τελικά και στην αύξηση της Μέσης Δαπάνης ανά ταξίδι, ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τον ελληνικό τουρισμό, πέραν φυσικά της επιμήκυνσης της σεζόν και της πιο ισομερούς κατανομής των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16% στα 2,85 δισ. ευρώ (από τα 2,4 δισ. ευρώ του περυσινού Σεπτεμβρίου) και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2018.

Σημαντικό μερίδιο της ανόδου φαίνεται να έχουν και οι Αμερικάνοι τουρίστες, οι οποίοι μένουν περισσότερο στη χώρα μας και δαπανούν περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο κ. Θεοχάρης, πέραν της ανοικτής πρόσκλησης σε Αμερικανούς επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια στον ελληνικό τουρισμό συζήτησε και το θέμα των απευθείας πτήσεων. Ο κ. Θεοχάρης είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό αναπληρωτή Yπουργό Eμπορίου, αρμόδιο για θέματα τουρισμού, κ. Phil Lovas και μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν και η ανάγκη για απευθείας αεροπορικές πτήσεις από Ελλάδα προς ΗΠΑ και αντιστρόφως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here