Του Γιάννη Λεοντάρη

 

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τη στρατηγική της στους ημιαγωγούς, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν κατά τις εργασίες του 3ου forum της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο του forum, η γενική γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του ΥΠΑΝ, Βίκυ Λοΐζου, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων από τον κλάδο των ημιαγωγών.

 

Η κα Λοΐζου σημείωσε ότι

  • «αν θέλουμε να παίξουμε κυρίαρχο ρόλο στους ημιαγωγούς στη χώρα μας, οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες πρέπει να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς η Ελλάδα συνδυάζει σταθερότητα, ευκαιρίες, αλλά και ανθρώπινο ταλέντο», και πρόσθεσε ότι το European Chips Act (μία πρωτοβουλία της ΕΕ με στόχο η Ευρώπη να επανακάμψει στο συγκεκριμένο χώρο) «είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και υπάρχει στο πλαίσιο αυτό και σχετική συνεργασία με την ΗΕΤiΑ. Είναι σημαντικό, όμως, να υπάρξουν κίνητρα για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων σε αυτό το χώρο.».

Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η συνεργασία και με άλλα υπουργεία για τα εργαλεία της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, όπως πχ με το υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση ταλαντούχων ειδικών για τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Μένει βέβαια να δούμε εάν τα παραπάνω θα γίνουν πράξη, και σε ποιό βαθμό…

Στην κατεύθυνση αυτή πάντως το ΥΠΑΝ έχει δρομολογήσει τη δημιουργία ενός προσχεδίου δράσης σχετικά με τη στρατηγική της Ελλάδας στον τομέα των ημιαγωγών, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο forum η γ.γ. Βιομηχανίας του ΥΠΑΝ, Θέμις Ευτυχίδου, η οποία σημείωσε ότι με το προσχέδιο αυτό

  • «θα εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία είμαστε δυνατοί αλλά και εκείνα στα οποία υστερούμε, ούτως ώστε να επιλέξουμε και τις κατάλληλες δράσεις που θα μας πάνε εκεί που επιθυμούμε».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν είμαστε στη φάση των αποσπασματικών δράσεων. Έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό και εθνικά σχέδια δράσης», ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί κανένα χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης.

 

 

Στη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ελλάδα στο συγκεκριμένο χώρο στάθηκε και ο corporate vice president for applied AI της Applied Materials, Κώστας Μάλλιος, στο πλαίσιο του forum, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αγορά των ημιαγωγών αλλάζει ραγδαία, οι μεταβολές είναι παγκόσμιες, πλέον γίνονται συνεχείς επενδύσεις και είναι τεράστια αυτή η ευκαιρία που προσφέρεται στην Ελλάδα, με επενδύσεις, πανευρωπαϊκά, αξίας πάνω από 1 τρισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.

  • «Η ανάπτυξη της βιομηχανίας των ημιαγωγών είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να μεταφερθεί από την τοπική, στην παγκόσμια αγορά, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες» 

 

Στην παρέμβασή του στο ίδιο forum, ο διευθύνων σύμβουλος της Adveos, Γιώργος Δημητρόπουλος, ανέφερε ότι

  • «οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες για τη χώρα, υπάρχουν αναδυόμενες ευκαιρίες στην βιομηχανία ημιαγωγών για να επενδύσουν στην Ελλάδα πολυεθνικές. Ο βασικός τομέας στον οποίο μπορούν να έρθουν τέτοιες επενδύσεις είναι ο τομέας του σχεδιασμού, καθώς είναι μια κατηγορία στην οποία υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ενώ το packaging και το testing έρχονται στη συνέχεια, τα επόμενα χρόνια.».

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι κρατικές ενισχύσεις και οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο στο άμεσο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ