Δυνατό ξεκίνημα χρονιάς με αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ξεκίνησε δυναμικά, με αυξημένους όγκους πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα μας και σταθερά επίπεδα τιμών. Στις ΗΠΑ, για άλλο ένα τρίμηνο οι τιμές κατέγραψαν θετικές τάσεις και οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά. Χάρη στον ήπιο χειμώνα, η Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκίνησε τη χρονιά με αυξημένους όγκους και υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ οι πωλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν μεν, αλλά η κερδοφορία επλήγη από τις υποτιμήσεις των νομισμάτων. Αύξηση των πωλήσεων σημειώθηκε σε όλα τα προϊόντα του Ομίλου, με αύξηση 3% στις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, 7% στο έτοιμο σκυρόδεμα και 2% στα αδρανή υλικά. Σε ένα τρίμηνο που για τον κλάδο τα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω εποχικότητας, ο Όμιλος σημείωσε αύξηση πωλήσεων
κατά 6,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, φτάνοντας τα €623,7 εκ. Τα κέρδη EBITDA του πρώτου τριμήνου του 2024 έφτασαν τα €109,8 εκ., καταγράφοντας αύξηση 2,5% έναντι των αποτελεσμάτων ρεκόρ του ίδιου τριμήνου το 2023, παρά το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, την πραγματοποίηση νωρίτερα φέτος των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας των εργοστασίων λόγω συντήρησης στις ΗΠΑ και την υποτίμηση των νομισμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένα και αυξήθηκαν κατά 18,4% σε €52,4 εκ., χάρη στα αυξημένα κέρδη EBITDA, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τα καλύτερα επίπεδα συναλλαγματικών
ισοτιμιών.

Ο Όμιλος συνέχισε τις αναπτυξιακές επενδύσεις του, με τις επενδυτικές δαπάνες να ανέρχονται σε €52,5 εκ. Σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου, οι επενδύσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ενεργειακού μείγματος συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, με αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πρώτων υλών και υψηλότερη χρήση συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών έτσι ώστε να μειωθεί ο δείκτης κλίνκερ/τσιμέντου.

Οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού προχωρούν επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα, στοχεύοντας στην περαιτέρω εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στα εργοστάσια του Ομίλου και συνεπώς στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων. Το 2024, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ απέσπασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κορυφαία βαθμολογία «Α» για την κλιματική δράση του από τον περιβαλλοντικό οργανισμό CDP και την βαθμολογία “Prime status” από την ISS ESG. Πρόσφατα, αναγνωρίστηκε επίσης ως μία από τις κορυφαίες εταιρίες στον κλιματικό τομέα στην Ευρώπη, σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε η Financial Times. Παράλληλα επισπεύδεται η υλοποίηση της «Στρατηγικής κατεύθυνσης 2026» διευρύνοντας την πρόσβαση σε αποθέματα συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών, ολοκληρώνοντας εξαγορές και συνεργασίες στην Ελλάδα και την Τουρκία και υπογράφοντας σχετική συμφωνία στις ΗΠΑ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατέγραψαν εποχικές εισροές ύψους €14 εκ. στο τρίμηνο. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε στα €684 εκ., έναντι €660 εκ. στο τέλος του 2023, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,2x. Τον Μάρτιο του 2024, η μετοχή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ (TITC) εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap.

Επιδόσεις γεωγραφικών τομέων για το πρώτο τρίμηνο του 2024

ΗΠΑ

Με φόντο την ανθεκτική οικονομία της χώρας, οι επιδόσεις του Ομίλου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ζήτησης. Σε ένα τρίμηνο που παραδοσιακά παρουσιάζει εποχικά χαμηλή ζήτηση στον κλάδο μας, οι επιδόσεις του Ομίλου επηρεάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ενώ διατηρήθηκε και η δυναμική των τιμών. Οι προγραμματισμένες ετήσιες διακοπές λειτουργίας για λόγους συντήρησης στα δύο εργοστάσια τσιμέντου πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος σε σύγκριση με το 2023, με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου να επιβαρύνονται με περισσότερα έξοδα (9,2% η αύξηση κερδών EBITDA σε δολάρια USD, χωρίς αυτά τα κόστη). Οι παραγγελίες πελατών παραμένουν σε υψηλά μεγέθη και η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των συσσωρευμένων ανεκτέλεστων παραγγελιών, τόσο για δημόσια όσο και για ιδιωτικής πρωτοβουλίας έργα. Η επίδραση του προγράμματος για τις υποδομές (IIJA) γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, ενώ ο νόμος για την ενίσχυση της τεχνολογίας (CHIPS) καθοδηγεί και ενισχύει τον μετασχηματισμό του βιομηχανικού κλάδου στις ΗΠΑ. Η αγορά κατοικίας παραμένει σχετικά σε πιο χαμηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της μέσα στο έτος και ότι η δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο θα ανακάμψει. Σύμφωνα με την πορεία μας προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, υπογράψαμε μία συμφωνία εξαγοράς ενός λατομείου, αυξάνοντας τα αποθέματά μας σε αδρανή υλικά και άργιλο, ενώ το εργοστάσιο μας «Roanoke» επιλέχθηκε για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. Μετά τις αναβαθμίσεις στους σταθμούς εισαγωγής στην Τάμπα και στο Νόρφολκ, ο Όμιλος μπορεί πλέον να τροφοδοτεί περαιτέρω τις περιοχές δραστηριοποίησής του στις Νοτιοανατολικές και Μεσοατλαντικές Πολιτείες και να καλύψει με αυτόν τον τρόπο την αυξημένη ζήτηση.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

Το έτος ξεκίνησε δυναμικά στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις του Ομίλου να σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κύρια προϊόντα, και μάλιστα μεγαλύτερη σε σύγκριση με υπόλοιπη αγορά. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ωφελείται σημαντικά από την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του και την τοποθέτησή του σε περιοχές με υψηλή ζήτηση τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις περιοχές της χώρας που έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Οι τιμές της εγχώριας αγοράς διατήρησαν σταθερά την δυναμική τους, ωστόσο η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας επηρέασε την κερδοφορία. Οι τιμές των εξαγωγών ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία, ενώ οι εξαγωγές τσιμέντου στις ΗΠΑ παρέμειναν ισχυρές. Μετά την έναρξη λειτουργίας του προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο Καμαρίου, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο κατέγραψε βελτίωση όσον αφορά τη θερμική υποκατάσταση, ενώ καταγράφονται συνεχώς περαιτέρω βελτιώσεις.

Αξιοποιώντας την ήδη ισχυρή τοπική παρουσία μας, τον Ιανουάριο του 2024 διευρύναμε τη λειτουργική μας δυναμικότητα με την εξαγορά ενός λατομείου στην Αττική με περισσότερους από 40 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων. Η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την αύξηση των αποθεμάτων μας, συνεχίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις επέκτασης στη χώρα, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης. Αναφορικά με το IFESTOS, το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα, σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές, τους τεχνολογικούς προμηθευτές και τους υπολοίπους συνεργάτες για την υλοποίηση του έργου σε όλα τα επίπεδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ