To  έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Plan) τελειώνει, αλλά δεν φεύγει από το τραπέζι. H ποσοτική χαλάρωση QE επιστρέφει αλλά τα Ελληνικά Ομόλογα θα ωφεληθούν από την επανεπένδυση. Κι αν οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν τότε το PEPP θα ενεργοποιηθεί και πάλι.

Ειδικά για την Ελλάδα, αν δημιουργηθεί πρόβλημα για τους Ελληνικά ομόλογα τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται ότι παρέμβει στις αγορές. Οι επανεπενδύσεις των πληρωμών από την ωρίμανση των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP, θα προσαρμοστούν αν χρειαστεί, για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν μένει χωρίς στήριξη.

Μετά από 2 μέρες συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πήρε τις αποφάσεις που ανακοίνωσε η Christine Lagarde:

– Τα στελέχη της ΕΚΤ συμφώνησαν να ολοκληρωθεί το έκτακτο QE Πανδημίας ή PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται ότι πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν τα 1,75 δισ. ευρώ από συνολικά 1,85 δισ. ευρώ που είναι το διαθέσιμο «πακέτο» του QE.

– Παράλληλα, όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξηθούν οι μηνιαίες αγορές του «κανονικού» QE ή APP, στα 40 δισ. ευρώ το μήνα, από 20 δισ. ευρώ σήμερα, για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει το tapering με τις μηνιαίες αγορές να μειώνονται στα 30 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2022 για να επανέλθουν στα 20 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο.

Οι κατά 20 δισ. ευρώ το μήνα αγορές του APP θα συνεχιστούν «για όσο χρειαστεί έτσι ώστε να ενισχυθεί η θετική επίδραση των επιτοκίων», αναφέρει η ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις συνολικές αγορές ομολόγων (αθροιστικά των PEPP και APP) κατά μέσο όρο κατά 92 δις. ευρώ το μήνα που ήταν την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2021 σε λιγότερο από τα μισά τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ελληνικά Ομόλογα

  • «Στο πλαίσιο της αποστολής μας, σε συνθήκες δύσκολες, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής, όποτε υπάρχουν κίνδυνοι που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής με στόχο τη σταθερότητα των τιμών. Ειδικότερα, στην περίπτωση που υπάρξει εκ νέου κίνδυνος κατακερματισμού εξαιτίας της πανδημίας, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία όσον αφορά το χρόνο, τις κατηγορίες τίτλων και τις χώρες – μέλη, οποιαδήποτε στιγμή.
  • Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και αγορές ομολόγων που εκδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο πάνω και πέρα από τις ανανεώσεις των ομολόγων που λήγουν με σκοπό να αποτραπεί η διακοπή των αγορών των τίτλων αυτών, εξέλιξη που θα μπορούσε να περιορίσει τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία σε μία στιγμή που συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία. Επίσης, οι καθαρές αγορές μέσω του PEPP ενδέχεται να αρχίσουν εκ νέου στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ