Ο κύβος ερρίφθη: Ένας νόμος για όλους και όλες τις κατοικίες…

0

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση είναι ο σαφής -σαφέστατος και αυστηρός- προσδιορισμός στο ποιοι ΔΕΝ μπορούν να ενταχθούν στο νέο προσωρινό προστατευτικό πλαίσιο.

Στο σημείο αυτό η Φρανκφούρτη είναι κατηγορηματική: Πρέπει να εξαιρεθούν ρητά όσοι θεωρούνται (από τις τράπεζες και όχι από τα δικαστήρια) στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και όσοι σταμάτησαν πέρυσι από τον Νοέμβριο και μετά, να πληρώνουν τις οφειλές τους, περιμένοντας το νέο διάδοχο σχήμα.

Απαίτηση της Φρανκφούρτης είναι να δημιουργηθεί ένα νέο και ΕΝΙΑΙΟ νομοθετικό πλαίσιο, για ΟΛΟΥΣ τους δανειολήπτες.

Στο εξής δεν θα υπάρχουν «μεταβατικές διατάξεις και καταστάσεις» δεν θα υπάρχουν δανειολήπτες «προ και μετά τον Νόμο Κατσέλη» και φυσικά το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα διασφαλίζει ότι τα «κόκκινα δάνεια» θα «πρασινίσουν» αμέσως ώστε να είναι εύκολα μεταβιβάσιμα στα εξειδικευμένα funds.

Η συζήτηση, βέβαια, με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος (ΕΚΤ) θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ακόμα και χθες το μεσημέρι, την ώρα που προέκυπταν οι κυβερνητικές διαρροές περί της δήθεν ρήξης, σε εξέλιξη βρισκόταν τηλεδιάσκεψη -σε τεχνικό επίπεδο- με τους θεσμούς με αντικείμενο το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Μια τέτοια τεχνική λεπτομέρεια αφορά τον ειδικό μηχανισμό ποσόστωσης της επιδότησης από το κράτος των δόσεων των στεγαστικών δανείων που θα υπαχθούν στον νέο νόμο.

Η επιδότηση δόσης κατά 33% δεν θα είναι ενιαία για όλους τους κόκκινους δανειολήπτες. Θα υπάρχουν περιπτώσεις με επιδότηση 20% και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να λάβουν επιδότηση πολύ μεγαλύτερη του 30% επί της δόσης. Η διαφορά στην επιδότηση θα εξαρτάται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δανειοληπτών που θα αποφασίσουν να καταστήσουν ενήμερο ένα προβληματικό δάνειο.

Οπως συνήθως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί ευθέως αλλά όχι δημόσια (ποιον άλλο;) τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρησιμοποιεί ως ενδιάμεσο για να βρεθεί κοινός τόπος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Στην ουσία η κυβέρνηση θέλει να χτίσει ένα ακόμη πολιτικό, προεκλογικό αφήγημα.

Υιοθετεί σιωπηρά όλους τους περιορισμούς και τα όρια που θέτει η Φρανκφούρτη, αλλά με διατυπώσεις που θα επιτρέπουν «ευέλικτες» νομικές και κυρίως πολιτικές ερμηνείες…

Για να τους εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ