Από τον Ευάγγελο Τσάπα

Σε χώρες που υπέφεραν πρόσφατα λόγω οικονομικών καταστροφών και κατάρρευσης νομισμάτων, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα, οι πολίτες στράφηκαν στα κρυπτονομίσματα. Αφού αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα αδιέξοδο απόθεμα αξίας ή νομίσματος, το κοινό σε αυτές τις χώρες τελικά φάνηκε περισσότερο διατεθειμένο να στραφεί στα κρυπτονομίσματα ως ένα «ασφαλές καταφύγιο».

Μια κοινωνική αλλαγή με βάση την οποία τα κρυπτονομίσματα θα χρησιμοποιούνται ως κοινό μέσο ανταλλαγής μπορεί να είναι ακόμη μακρινή. Όμως τα ιδρύματα και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να μαλακώνουν τη στάση τους σχετικά με τη χρήση και τον πολλαπλασιασμό των ψηφιακών στοιχείων.

Τον Ιούλιο, η υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Harmon ανάγκασε τα ομοσπονδιακά δικαστήρια να κάνουν μια σημαντική δήλωση σχετικά με τα χρήματα. Ο επικεφαλής δικαστής Beryl A. Howell δήλωσε ότι το χρήμα «συνήθως σημαίνει μέσο ανταλλαγής, μέθοδο πληρωμής ή αποθήκευση αξίας. Το Bitcoin είναι όλα αυτά».

Ωστόσο, κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να στρέφονται στην κρυπτογράφηση και σε άλλες λύσεις blockchain. Ακόμη και μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας πληρωμών, όπως η Visa, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτογράφησης στους πελάτες τους.

Καθώς τόσο το κοινό όσο και ο παραδοσιακός τομέας της τεχνολογίας ενημερώνονται όλο και περισσότερο για το τι μπορεί να κάνει το blockchain, η αναπτυξιακή εργασία θα αυξηθεί εκθετικά. Και όσο πιο άνετα γίνεται με τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, θα δούμε και μια σταθερή αύξηση της χρήσης τους στην καθημερινή ζωή, ενισχύοντας περαιτέρω τη δήλωση του Cameron Winklevoss, του γνωστού δισεκατομμυριούχου Bitcoin και συνιδρυτή του κρυπτονομίσματος Gemini, ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν όχι μόνο αναδυόμενες μορφές νομίσματος, αλλά τέλεια παραδείγματα οργανικής τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης. Στην ουσία, ότι το Crypto είναι χρήμα.

Το νομικό καθεστώς της κρυπτογράφησης (δηλαδή το αν αποτελεί ή όχι «ιδιοκτησία») έχει σημασία, καθώς θα επηρεάσει τη νομική ενέργεια που μπορεί να αναληφθεί σε περίπτωση κατάχρησης του κρυπτονομίσματος.

Για να χαρακτηριστεί ένα περιουσιακό στοιχείο «περιουσία» πρέπει: 1) να προσδιοριστεί, 2) να αναγνωριστεί από τρίτα μέρη, 3) να είναι ικανό από τη φύση του να αναληφθεί από τρίτα μέρη και 4) να έχει κάποιο βαθμό μονιμότητας.

Είναι γεγονός ότι περισσότερες χώρες έχουν «ανοίξει τις πόρτες τους» σε κρυπτονομίσματα φέτος από ό,τι έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Καθώς η ζήτηση για κρυπτονομίσματα συνεχίζει να αυξάνεται, χώρες στην Ασία και την Αφρική έχουν αρχίσει να δημιουργούν και να υιοθετούν ελαφρύτερες κανονιστικές πολιτικές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας πολιτικός και οικονομικός φορέας που αποτελείται από 27 κράτη μέλη, έχει γίνει ο νεότερος οργανισμός για την προσαρμογή νέων κατευθυντήριων γραμμών για τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων.

Σε ένα σχέδιο 167 σελίδων, που διέρρευσε, οι κανονιστικές οδηγίες συνοψίζουν τις πολιτικές για τον έλεγχο της αστάθειας της αγοράς για το Bitcoin και άλλα cryptocurrencies, περιλαμβανομένων και των stablecoins, δημιουργώντας ένα «νέο κολλέγιο εποπτών» με τη συμμετοχή υφιστάμενων εθνικών και ηπειρωτικών ρυθμιστικών οργανισμών και ένα νέο πρόσθετο σώμα –όλα προεδρεύονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει εξωτερικές κινήσεις για να διευκολύνει την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στο μέλλον. Αυτό θα δώσει στην ΕΕ την πρώτη δικαιοδοσία για τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων.

Η νομοθεσία θα συνδέεται με το επίπεδο κινδύνου που ελλοχεύει σε κάθε στοιχείο κρυπτογράφησης, με αυστηρότερες απαιτήσεις σε ζητήματα όπως η εποπτεία και οι υποχρεώσεις που εφαρμόζονται σε αυτό που αποκαλεί «σημαντικά διακριτικά ηλεκτρονικού χρήματος».

«Το 2015 συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει risk free δραστηριότητα»

Το Bitcoin και το Libra είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες

Σύμφωνα με το Euractiv, ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης, το σχέδιο νόμου για την κρυπτογράφηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επικεντρωθεί σε πολλά διαφορετικά κρυπτονομίσματα, περιλαμβανομένων και των «συστημικών» και «δημοφιλών» ψηφιακών νομισμάτων.

Τα stablecoins, ένας τύπος κρυπτονομίσματος που συνδέεται με συμβατικά στοιχεία ενεργητικού, βρέθηκε στις ατζέντες των αξιωματούχων χάραξης πολιτικής πέρσι, όταν η Facebook παρουσίασε τα σχέδιά της για το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αρχικά χαρακτηρίσει ένα stablecoin υψηλού κινδύνου.

O σύνδεσμος Libra θα πρέπει να γίνει πιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος υπό την επίβλεψη της ΕΑΤ, με τη βοήθεια εθνικών φορέων. Παράλληλα, το Bitcoin θα υπόκειται επίσης στις προτεινόμενες κανονιστικές πολιτικές.

Με τα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μάλτα, να δημιουργούν ήδη τους δικούς τους προσαρμοσμένους κανόνες, που θα διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών και των πελατών ενώ θα λειτουργούν ως φύλακες για τη χειραγώγηση της αγοράς, το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.

Η αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ Libra και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα νέα για τα σχέδια της ΕΕ σχετικά με τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων μαθεύτηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, όταν ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παρατήρησε ότι η Ευρώπη ως ήπειρος είναι καλά εξοπλισμένη για να πρωτοστατήσει στο πεδίο των Crypto-κανονισμών.

Πριν από αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν συμφωνήσει συλλογικά το 2019 ότι ιδιωτικά νομίσματα όπως το Libra δεν θα ήταν ευπρόσδεκτα στην Ευρώπη έως ότου μελετηθούν διεξοδικά οι παράγοντες κινδύνου τους.

Το Libra «έπαιξε» την ΕΕ στα «δάχτυλά» του από την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του από το Facebook, τη μητρική του εταιρεία το 2019, γεγονός το οποίο δικαιολογούσε μια εχθρική υποδοχή από την ΕΕ. Με το Facebook να εξυπηρετεί ήδη 2,7 δισ. μηνιαίους χρήστες, οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικοί χρηματοπιστωτικοί φορείς φοβούνται ότι το Libra θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη νομισματική πολιτική, να διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος, να περιορίσει την ιδιωτικότητα των χρηστών και εν τέλει να επηρεαστεί περαιτέρω η σταθερότητα της χρηματοδότησης της χώρας. Το stablecoin θα υποστηρίζεται από νομίσματα που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα, όπως το δολάριο ΗΠΑ και το δημόσιο χρέος.

Πρόσφατα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες δήλωσαν ότι «τα stablecoins δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου αντιμετωπιστούν νομικές, κανονιστικές και εποπτικές προκλήσεις», σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι προγραμματιστές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να εκδώσουν μια «λευκή βίβλο» που θα αναφέρει λεπτομερώς πληροφορίες σχετικά με τον εκδότη, το διακριτικό ή την πλατφόρμα συναλλαγών «για να επιτρέψει στους πιθανούς αγοραστές να λάβουν μια ενημερωμένη απόφαση αγοράς και να κατανοήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την προσφορά».

Όλα αυτά τα έγγραφα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προτού οι εκδότες μπορέσουν να αρχίσουν να λειτουργούν. Σύμφωνα με το προσχέδιο κειμένου, η ΕΑΤ θα έχει την εξουσία να διερευνά, να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα ισοδύναμα με το 5% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας κρυπτογράφησης «ή διπλάσιο του ποσού ή των κερδών που έχουν αποκτηθεί ή των ζημιών που αποφεύγονται από αυτά τα συστημικά κρυπτονομίσματα χάρη στην παράβαση».

Η πρόταση της Επιτροπής, που έρχεται δύο χρόνια μετά την πρώτη διαφωνία της, θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή φέτος, ανέφερε η Euractiv. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η Επιτροπή της ΕΕ ξεκίνησε σχέδια για τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τη δύσκολη σχέση μεταξύ ΕΕ και Libra, η συμπερίληψη του Libra στην κανονιστική πρόταση αποτελεί αναμφισβήτητη πρόοδο, που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για το αμφιλεγόμενο stablecoin, το οποίο εξακολουθεί να έχει πολλές ρυθμιστικές μάχες να πολεμήσει σε πολλές άλλες χώρες.

Η έκδοση ενός νομικού πλαισίου για την κρυπτογράφηση στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όταν οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι μακροπρόθεσμες και ευνοϊκές. Ωστόσο, είναι σίγουρα το πρώτο βήμα για την ευρεία υιοθέτηση στην Ευρώπη συνολικά.

Με τις οδηγίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, οι επιχειρήσεις κρυπτογράφησης και οι χρήστες σε όλα τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με ευκολία. Είναι επομένως προφανές ότι το μέλλον της κρυπτογράφησης στην Ευρώπη είναι πολλά υποσχόμενο.

 Συστημικές τράπεζες

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση μέχρι σήμερα. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στη γενική αποστροφή τους απέναντι σε υψηλά επίπεδα κινδύνου και σε μια θεσμοθετημένη κουλτούρα που δεν ταιριάζει στην ψηφιακή αλλαγή και την καινοτομία. Υπάρχει επίσης ένας θεμιτός φόβος ότι θα κριθούν παράνομα από τους χρηματοπιστωτικούς ρυθμιστές.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες –είναι γνωστό ότι τα εγκληματικά δίκτυα μεταφέρουν ποσά μέσω κρυπτονομισμάτων. Υπάρχει επίσης το ζήτημα του πώς μια μεγάλη τράπεζα θα προστατεύσει τους υφιστάμενους πελάτες της από την ακραία αστάθεια που σχετίζεται σήμερα με τις τιμές κρυπτογράφησης.

Παράλληλα με το ρυθμιστικό ναρκοπέδιο, υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογική υποδομή. Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα συστήματα για να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά τις πρώτες εταιρείες κρυπτογράφησης.

Η Barclays είναι μία από τις λίγες μεγάλες τράπεζες που έχουν εξερευνήσει αυτόν τον τομέα μέσω συνεργασίας με την Coinbase με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία επέτρεψε στους χρήστες να αγοράσουν κρυπτονομίσματα με στερλίνα και να αποσύρουν τα χρήματά τους. Αλλά αυτή η σχέση έληξε αθόρυβα τον Αύγουστο του 2019.

Οι προκλήσεις εξηγούν γιατί τείνουν να είναι πιο περιπετειώδεις οι επενδυτικές τράπεζες παρά οι λιανικές. Η JP Morgan ήταν η πρώτη καθιερωμένη τραπεζική μάρκα που ξεκίνησε κρυπτογράφηση: Το νόμισμα JPM.

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η αξία του νομίσματος JPM συνδέεται άμεσα με τα δολάρια ΗΠΑ, ένα μοντέλο που αναφέρεται ως “stablecoin”. Αυτό διαφέρει από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, το οποίο έχει αξία με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και επομένως είναι πιο ευαίσθητο σε μεταβλητότητα. Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα σταθερά νομίσματα, όπου τα ταμειακά αποθέματα που τα υποστηρίζουν συχνά αμφισβητούνται, το JPM Coin θα συνδέεται άμεσα με χρήματα σε λογαριασμούς JP Morgan και το Coin θα χρησιμεύσει κυρίως ως μέσο μεταφοράς ποσών μεταξύ λογαριασμών χρησιμοποιώντας blockchain.

Πρωτοβουλίες όπως το JPM Coin είναι πιθανό να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη νομιμοποίηση της ιδέας των κρυπτονομισμάτων, καθώς ο σύνδεσμός του με ένα νόμισμα Fiat σημαίνει ότι είναι λιγότερο ασταθές από το Bitcoin αλλά και ότι εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από ένα αφηρημένο νόμισμα, επειδή συνδέεται με ελέγχους και ισοζύγια μιας πραγματικής οικονομίας.

 Νέες τράπεζες

Οι τράπεζες Challenger έχουν καθιερωθεί ως οι καινοτόμοι της τραπεζικής βιομηχανίας, έτσι είναι πολιτισμικά εξοπλισμένες για να υιοθετήσουν νέες-περίπλοκες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της αγοράς έχουν δημιουργήσει εμπορικά σήματα που εμπιστεύονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Συνεπώς, θεωρητικά, αποτελούν την τέλεια γέφυρα μεταξύ τραπεζών Crypto και Fiat.

Η μεγαλύτερη από τις νέες τράπεζες που έχουν αναζητήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω του Crypto είναι η Revolut, η οποία, το 2017, επέτρεψε σε ορισμένους από τους χρήστες της να ολοκληρώσουν συναλλαγές σε νομίσματα όπως τα Bitcoin, Litecoin και Ether.

Άλλοι που έχουν εξερευνήσει την «αρένα» κρυπτογράφησης περιλαμβάνουν το Bitwala της Γερμανίας, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν, να κρατούν και να κερδίζουν ενδιαφέρον για το Bitcoin, χάρη σε μια συνεργασία με την πλατφόρμα κρυπτογράφησης Celsius Network.

GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon)

Η επιθυμία να αναπτυχθεί το οικοσύστημά τους αυξάνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες είναι ένας βασικός λόγος για τους τεχνολογικούς γίγαντες να εμπλακούν στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται πλέον στην ατζέντα τους. Η Apple επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της το 2019, ενώ η Amazon έχει καθιερώσει πατέντες blockchain που της δίνουν τη δυνατότητα για επέκταση σε κρυπτογράφηση.

Το γεγονός ότι τα GAFA είναι πλούσια σε μετρητά και έχουν τεράστιες βάσεις χρηστών φαίνεται να τα καθιστά υποψήφια για την πρώτη θέση τον χώρο της κρυπτογράφησης, αλλά υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο τους.

 Ψηφιακές τράπεζες (neo banks)

Ένα σημαντικό υποσύνολο αυτής της αγοράς είναι οι τράπεζες που αμφισβητούν το δεύτερο κύμα εκδόσεων, οι οποίες έχουν προσφορές για το οικοσύστημα κρυπτογράφησης στις επιχειρήσεις τους από την κυκλοφορία τους. Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται η ελβετική τράπεζα SEBA, η οποία λειτουργεί ως μια προοδευτική τεχνολογική γέφυρα μεταξύ του παραδοσιακού και του κόσμου κρυπτογράφησης.

Επίσης, ενεργή είναι η πλατφόρμα ψηφιακής πληρωμής Wirex, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν, να πωλούν, να ανταλλάσσουν και να πραγματοποιούν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, προσφέρουν την Wirex Visa, μια κάρτα πολλαπλών νομισμάτων, που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ξοδεύουν απρόσκοπτα την κρυπτογράφηση οπουδήποτε γίνεται δεκτή η Visa.

Για αυτό το υποσύνολο εταιρειών ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο οι καλύτεροι δίνουν προτεραιότητα στην εμπειρία των πελατών, υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές των αμφισβητούμενων τραπεζών λιανικής. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι νέες τράπεζες που επικεντρώνονται σε στενά τμήματα πελατών ή σε αγορές με «ρηχές» τράπεζες θα βρεθούν σε ισχυρή θέση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση στις τράπεζες λιανικής, που αμφισβήτησαν το πρώτο κύμα, οι οποίες αντίθετα, εργάστηκαν σκληρά για να αποκτήσουν θέση στη μαζική αγορά.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ορισμένες σημαντικές εμπειρίες σε αυτόν τον τομέα προέρχονται από το πρώτο κύμα των αμφισβητιών.

Ο Mark Hipperson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της τεχνολογίας της Barclays και συνιδρυτής της «αμφισβητούμενης» τράπεζας Starling, πρόσφατα κυκλοφόρησε μια νέα πλατφόρμα με δυνατότητα κρυπτογράφησης, που ονομάζεται Ziglu.

Δεν υπάρχουν δύο τρόποι για αυτό. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την τραπεζική κρυπτογράφησης, με βασικούς παίκτες να κατέχουν το προβάδισμα στη διαμόρφωση της μελλοντικής της κατεύθυνσης, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς καμία σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση που θα δώσει το παράδειγμα.

Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια –ειδικά αν το καθιερωμένο τραπεζικό σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί για να υιοθετήσει μια πιο κατανεμημένη λογιστική προσέγγιση στα νομισματικά συστήματα– και το πώς ανταποκρίνονται οι ρυθμιστικές αρχές είναι το «κλειδί».

Πρόκειται για ένα «τοπίο» στο οποίο το χρήμα και τα ψηφιακά συστήματα γύρω του συγχωνεύονται αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ταχύτερων, πιο περιεκτικών και πιο δυναμικών παγκόσμιων νομισματικών τραπεζικών συστημάτων.

Ανταλλακτήρια

Είναι λογικό οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων να έχουν ισχυρά κίνητρα για να εκμεταλλευθούν το στενότερο χάσμα μεταξύ κρυπτογράφησης και Fiat, επειδή έχουν το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Έχοντας ήδη δημιουργήσει τεράστια αποθέματα μετρητών και βάσεις πελατών προς πιθανή χρήση στην κρυπτογράφηση, θα ήταν σχετικά απλό, τεχνικά, να προσθέσουν στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Αναμφίβολα θα υποβληθούν σε στενό ρυθμιστικό έλεγχο, λόγω της ανησυχίας σχετικά με τον ρόλο τους στην τροφοδότηση της σκιώδους οικονομίας. Υποθέτοντας ότι μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, η αποπληρωμή θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη νομιμότητα στην τραπεζική αγορά.

Αρκετά χρηματιστήρια, περιλαμβανομένου και του Κελσίου, έχουν ήδη εισαγάγει βασικά πρόσθετα, όπως υψηλά επιτόκια για επενδύσεις και φορολογικές υπηρεσίες. Το Binance, το μεγαλύτερο σε όγκο ανταλλαγής στον κόσμο, παρουσίασε επίσης πρόσφατα την Binance Card, μια χρεωστική κάρτα που λέει ότι θα γίνει αποδεκτή από περισσότερους από 46 εκατομμύρια εμπόρους σε 200 περιοχές και περιοχές.

Η ουσία είναι ότι το playbook για το πώς να δημιουργήσετε μια ψηφιακή τράπεζα είναι άμεσα διαθέσιμο αν οι ανταλλαγές κρυπτογράφησης είναι σε θέση να μετριάσουν τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών.

 Θεματοφυλακή κρυπτονομισμάτων

 Οι λύσεις φύλαξης κρυπτονομισμάτων είναι ανεξάρτητα συστήματα αποθήκευσης και ασφάλειας, που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση μεγάλων ποσοτήτων διακριτικών. Οι λύσεις θεματοφυλακής συνιστούν μία από τις τελευταίες καινοτομίες που προέκυψαν από το οικοσύστημα κρυπτογράφησης και αναμένεται να ανακοινώσουν την είσοδο θεσμικού κεφαλαίου στη βιομηχανία.

Στο σημείο αυτό, τίθεται ένα σύντομο βασικό ερώτημα: γιατί η Crypto χρειάζεται λύσεις επιμέλειας και τους τύπους λύσεων φύλαξης που προσφέρονται στην αγορά; Με απλά λόγια, οι λύσεις φύλαξης κρυπτονομισμάτων είναι τρίτοι πάροχοι υπηρεσιών αποθήκευσης και ασφάλειας για κρυπτονομίσματα. Οι υπηρεσίες τους απευθύνονται κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, που κατέχουν μεγάλα ποσά Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Οι λύσεις ενσωματώνουν γενικά έναν συνδυασμό αποθήκευσης θερμού περιεχομένου ή κρυπτογράφησης με σύνδεση στο Διαδίκτυο και ψυχρής αποθήκευσης ή κρυπτοφυλάκωσης που αποσυνδέεται από το Διαδίκτυο.

Και οι δύο τύποι αποθήκευσης έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, ο θερμός χώρος αποθήκευσης συνδέεται στο Διαδίκτυο και ως εκ τούτου προσφέρει ευκολότερη ρευστότητα. Ωστόσο, οι επιλογές αποθήκευσης ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε παραβιάσεις, λόγω διαδικτυακής έκθεσης.

Οι λύσεις ψυχρής αποθήκευσης προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ρευστότητα από κρυπτογραφικές εταιρείες σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της εκτός σύνδεσης φύσης τους.

Το vault storage είναι ένας συνδυασμός και των δύο τύπων λύσεων φύλαξης κρυπτονομισμάτων, βάσει του οποίου η πλειονότητα των χρημάτων αποθηκεύονται εκτός σύνδεσης και είναι προσβάσιμα μόνο με ιδιωτικό κλειδί.

Γιατί η Crypto χρειάζεται λύσεις custody;

Η κύρια χρησιμότητα των λύσεων φύλαξης κρυπτονομισμάτων έγκειται στη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης. Τα ιδιωτικά κλειδιά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή συναλλαγών ή την πρόσβαση στην κρυπτογράφηση, είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός αλφαριθμητικών.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακτηθούν και μπορούν να κλαπούν ή να παραβιαστούν. Τα διαδικτυακά πορτοφόλια είναι μια πιθανή λύση, αλλά έχουν επίσης αποδειχθεί ευπαθή σε εισβολές. Το ίδιο ισχύει και για τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν την αποθήκευση ιδιωτικών κλειδιών εκτός σύνδεσης σε χαρτί ή σε σκληρό δίσκο (ή άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό) που δεν είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο. Αλλά η απώλεια φυσικής φύλαξης (είτε του χαρτιού είτε του ηλεκτρονικού εξοπλισμού) είναι πολύ πιθανό να συμβεί, και σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάκτηση των κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι αδύνατη.

Για μεμονωμένους κατόχους Bitcoin η πιθανότητα απώλειας ιδιωτικών κλειδιών αποτελεί κίνδυνο για τους θεσμικούς επενδυτές, ωστόσο αντιπροσωπεύει έναν ακόμη σημαντικότερο κίνδυνο, από τον οποίο οι τελευταίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατευθούν. Ακόμη, μερικοί μεγάλοι επενδυτές ήταν γνωστό ότι διανέμουν τμήματα ενός χαρτοφυλακίου σε πολλές μονάδες αποθήκευσης σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Ο άλλος σημαντικός λόγος για την ύπαρξη λύσεων κρυπτογράφησης είναι η ρύθμιση. Σύμφωνα με τον κανονισμό SEC, που εκδόθηκε ως μέρος του νόμου Dodd Frank, οι θεσμικοί επενδυτές που έχουν περιουσιακά στοιχεία πελατών αξίας άνω των 150.000 δολ. υποχρεούνται να αποθηκεύουν τις συμμετοχές με έναν «εξειδικευμένο θεματοφύλακα».

Ο ορισμός της SEC για τέτοιες οντότητες περιλαμβάνει τράπεζες και ταμιευτήρια και εγγεγραμμένους μεσίτες-εμπόρους. Οι έμποροι προμηθειών μελλοντικής εκπλήρωσης και τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιλαμβάνονται επίσης σε αυτόν τον ορισμό.

Στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης πολύ λίγες mainstream τράπεζες προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής. Το Kingdom Trust, θεματοφύλακας με έδρα το Κεντάκι, ήταν η μεγαλύτερη τέτοια υπηρεσία για κρυπτονομίσματα έως ότου αγοράστηκε από BitGo, μια εκκίνηση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Οι λύσεις φύλαξης κρυπτονομισμάτων έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, καθώς οι αναλυτές και οι θεσμικοί επενδυτές τις βλέπουν όλο και περισσότερο ως γέφυρα μεταξύ της παραδοσιακής αγοράς θεσμικών επενδύσεων και του μεταβαλλόμενου χώρου κρυπτογράφησης.

Τουλάχιστον δύο εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον της κρυπτογράφησης:

  • Η πρώτη είναι η είσοδος μεγάλων παικτών. Καθιερωμένα ονόματα, όπως η Goldman Sachs (GS), απουσιάζουν εμφανώς από τη λίστα ονομάτων που προσφέρουν λύσεις κρυπτογράφησης. Η είσοδός τους θα μπορούσε να συγκλονίσει τη «νεογέννητη» αγορά. Όμως, αρκετά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβανομένης και της Nomura Holdings Inc, ελπίζουν ότι τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα ή μετοχές, μπορούν να ψηφιοποιηθούν και να εκδοθούν χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain για τη μείωση του κόστους και την απλοποίηση ορισμένων διαδικασιών. Από την άλλη, ο διαχειριστής επενδύσεων Fidelity και ο όμιλος ανταλλαγών Intercontinental Exchange Inc πρωτοστατούν στην προσφορά προστασίας ή τον σχεδιασμό υπηρεσιών κρυπτογράφησης.
  • Η δεύτερη εξέλιξη είναι η σαφήνεια των ρυθμίσεων. Οι διατάξεις ασφαλείας που αφορούν την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων απουσιάζουν από τον ισχύοντα κανονισμό. Όχι μόνο αυτό –οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι ασαφείς σχετικά με τους κανονισμούς που αφορούν τα ίδια τα κρυπτονομίσματα. Ο κλάδος θα εξελιχθεί μόνο μετά την είσοδο των ρυθμιστικών αρχών και τη θέσπιση κανόνων για τον ανταγωνισμό.

………………………….

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Σεπ-Οκτ. 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ