Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αστάθεια που προκαλούν στις διεθνείς αγορές οι επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να πετύχουν το 2023 μείωση του εμπορικού ελλείματος κατά €7.744,9 εκατ. και την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία των εξαγωγών της χώρας, που διαμορφώθηκαν σε σε €50.920,0 εκατ.

Σε αυτή τη συγκυρία, η φετινή διοργάνωση του Greek Exports Forum έρχεται για να αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς λόγω των συγκρούσεων στην ανατολική Μεσόγειο και τις επιθέσεις στην περιοχή του Σουέζ, αλλά και την βοήθεια στην αντιμετώπισή τους που μπορούν να παρέχουν αρμόδιοι φορείς, με αιχμή του δόρατος το προσωπικό και τα κατά τόπους γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα η διοργάνωση προβάλλει και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και χρηστικά «εργαλεία», προκειμένου να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα όπως το Exportgate της Eurobank, ενώ θα φέρει σε επαφή τους εξαγωγείς με εν δυνάμει πελάτες τους, μέσω B2B meetings με εισαγωγείς από διάφορες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, έντονο ενδιαφέρον είχε το Panel IΙ του φόρουμ με θέμα «Η “συνταγή” της επιτυχίας για κάθε εξαγωγέα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης, ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και τις νέες τεχνολογίες».

Συντονιστής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP και ομιλητές οι κ.κ. Άρης Κρεββατάς, Manager- Export Credit & Credit Insurance, Export Credit Greece (ECG), Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, Co-Founder, CloudStraight, Ευστάθιος Λιακόπουλος, Founder & CEO, BSS, Ηρώ Πατρελάκη, Senior Key Account Manager, Coface Greece, Cyprus & Malta, Παρασκευή Ποταμιάνου, Επικεφαλής Trade & Supply Chain Finance, Eurobank SA.

Ο κ. Κρεββατάς ενημέρωσε ότι η ECG βρίσκεται σε μια φάση αναδιοργάνωσης και αναδιαμόρφωσης “για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε. Το διεθνές περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, είναι δύσκολη η δραστηριοποίηση στον εξαγωγικό τομέα. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να βρουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τη στήριξη που χρειάζονται. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες σε όλες τις εταιρείες που έχουν ανάγκη. Σε περίπτωση για παράδειγμα που μια ελληνική τράπεζα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια ενέγγυα πίστωση, μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς τις εταιρείες έτσι ώστε ο κάθε εξαγωγέας να είναι ασφαλισμένος. Η ECG μπορεί να δώσει λύσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για επεδνύσεις και τεχνικά έργα στο εξωτερικό ή για εξαγωγή μεγάλου όγκου αγαθών. Σκοπος μας προσεχώς είναι να προσφέρουμε και έναν ακόμα πυλώνα στήριξης που είναι οι εγγυήσεις, τόσο σε μακροπρόθεσμο δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και σε κεφάλαιο κίνησης.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Κρεββατάς αναφέρθηκε στους 3 πυλώνες πάνω στους οποίους η ECG παρέχει στήριξη στους εξαγωγείς:

-Εξαγωγικές πιστώσεις
-Εγγυήσεις. Μπορούμε να εγγυηθούμε έτσι ώστε οι τράπεζες να παρέχουν κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες
-Χρηματοδότηση με διάφορους τρόπους, εκχώρηση του ασφαλιστηρίου μας σε κάποιον οργανισμό ή κάποια τράπεζα.

Με τη σειρά του, ο κ. Κ. Λιακόπουλος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών.

“Οι καινούργιες τεχνολογίες είναι η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές εταιρείες είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους και οι νεες τεχνολογίες τους δίνουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε νέες αγορές χωρίς να έχουν το handicap του μεγέθους τους. Η εταιρεία μας συνεργάζεται με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και χρησιμοποιώντας το cloud βοηθούμε τις επιχειρήσεις στον ψηφιακο τους μετασχηματισμό, για να βελτιώσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, να γίνουν εξωστρεφείς και να απευθυνθούν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας. H τεχνολογία μας παρέχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστούμε γρήγορα και παντού. Να αποκτήσουμε τον ρόλο του διεθνούς παίκτη στις αγορές, είναι κάτι που μας αρμόζει. Η ΑΙ χρησιμεύει για την αξιολόγηση του κινδύνου και της πιστοληπτικής ικανότητας ενός πελάτη ή ενός ιδρύματος. Η ΑΙ στηρίζει κάθε επιχείρηση για να πάει σε μια καινούργια αγορά. Παράλληλα, οι τεχνολογίες cloud εκδημοκρατίζουν τη χρήση της τεχνολογίας γενικότερα. Mε τα νέα μοντέλα όπως το “Pay as you grow, pay as you go” είναι πολύ πιο εύκολο πλέον ο επιχειρηματίας να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που παλαιότερα δεν μπορούσε. Ειναι ευκολο με την ΑΙ να δημιουργήσουμε content σε οποιαδήποτε γλώσσα, σε οποιαδήποτε αγορά. Με τη βοήθεια του ΑΙ μπορείς να φτιάξεις εύκολα μια παρουσία για τη χώρα που θες να προσεγγίσεις. Συνεπώς, το cloud κάνει ακόμα και τα πιο ακριβά εργαλεία προσβάσιμα σε όλους. Ταυτόχρονα ο επιχειρηματίας έχει συνεχή διαδικτυακή παρουσία. Το cloud σε βοηθά να είσαι κοντά σε μια αγορά, να αναλύσεις τις τάσεις και να τις προσεγγίσεις πολύ πιο γρήγορα”.

“Ο κρίσιμος παράγοντας για την ελληνική εξωστρέφεια είναι ο επιχειρηματίας” είπε ο κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος λαμβάνοντας τον λόγο. “Πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει τα εργαλεία έτσι ώστε να είναι ο δημιουγός και ο οραματιστής. Όλοι εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατον πιο φιλικό περιβάλλον για τον εξαγωγέα. Η ελληνική επιχείρηση είναι δύσκολο να ξεχωρίσει στο εξωτερικό. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δει ο επιχειρηματίας έξω από τη χώρα. Ειχαμε συνηθίσει να λειτουργούμε σε ένα εύκολο, προστατευμένο περιβάλλον αγοράς”.

Αναφορικά με τα περιθώρια ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων είπε ότι είναι τεράστια. “Η ελληνική οικονομία με όλα όσα έχει περάσει τα προηγούμεν έτη, έχει συμπιεστεί προς τα κάτω. Το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, από αυτές το 35% λειτουργούν με ένα άτομο ή με αυτοαπασχολούμενους. Επίσης έχουμε ένα από τα χειρότερα διεθνώς περιβάλλοντα για το εξαγωγικό επιχειρείν. Δεδομένων όλων αυτών, μόνο καλύτερα μπορούμε να πάμε”.

“Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να έχει ξεχωριστά τμήματα credit controlling, ένα εισπράξεων και επανείσπραξης, όλα αυτά είναι κόστη που δεν αντέχουν να τα πληρώσουν. Πρέπει να βρουν εταιρείες με outsourcing υπηρεσίες για να έχουν την κατάλληλη υπηρεσία στον βαθμό και στο μέγεθος που χρειάζονται.

Δεύτερον, πρέπει να επενδύσουν στην πιστοληπτική τους διαβάθμιση ώστε να έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία και να διορθώσουν “αμαρτίες” του παρελθόντος.

Τρίτον, πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά πάνω σε μια απλή ερώτηση: Ποιο είναι το όραμά σου; Ο κλάδος εξαγωγών βοηθά τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν πολύ. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις και να διαφοροποιηθείς” κατέληξε.

Η κα Ηρώ Πατρελάκη στην έναρξη της τοποθέτησής της είπε: “Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς είναι οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Το 2024 διαμορφώνεται αβέβαιο. Έχουμε 60 εθνικές εκλογές, το περιβάλλον επιδεινώνεται, έχουμε έντονες πληθωριστικές πιέσεις και υψηλό κόστος χρηματοδότησης που περιορίζει τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας ανοδικής στάσης καθυστερήσεων πληρωμών και πτωχεύσεων εταιρειών. Μία δεύτερη πρόκληση είναι ο πιστωτικός κίνδυνος που ενέχουν οι πωλήσεις επί πιστώσει. Ο ελληνικός εξαγωγέας καλείται να πάρει γρήγορες αποφάσεις για αγορές και εταιρείες που δεν γνωρίζει καλά. Μια επισφάλεια όμως απειλεί την ευρωστία της επιχείρησης με κίνδυνο την απουσία ρευστότητάς της”.

Ερωτηθείσα σχετικά για τις 60 εκλογές που διεξάγονται παγκοσμίως φέτος, η κα Πατρελάκη ανέφερε ότι η Coface έχει εκπονήσει πολλές μελέτες country risk. “Προσφάτως δημοσιεύσαμε μια συγκεκριμένη έρευνα για την Λατινική Αμερική. Και φυσικά το πελατολόγιο των ασφαλισμένων μας έχει πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και στις μελέτες αυτές”.

Σχετικά με την κάλυψη που παρέχει η Coface, είπε ότι η Ασφάλιση Πιστώσεων που προσφέρει η εταιρεία εκτεινεται σε 3 πυλώνες.

Ο 1ος πυλώνας είναι η πληροφόρηση. Αξιολογούμε τις αγοράστριες εταιρείες και το περιβάλλον που λειτουργούν. Έχουμε 50000 πελάτες ανα τον κόσμο, και συγκεντρώνουμε στοιχεία για το συναλλακτικό προφίλ και οικονομικά στοιχεία για εταιρείες που ξεπερνουν τα 80 εκατ.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ασφάλεια ταμειακών ροών μέσω αποζημίωσης. Ο χρόνος αποζημίωσης δεν ξεπερνά τους 5 μήνες κι έτσι δεν διαταρράσονται οι σχέσεις των ασφαλισμένων με τράπεζες, με προμηθευτέ και πελάτες.

Και τρίτον, προσφέρει υπηρεσίες επανείσπραξης οφειλών χωρίς κόστος. Ο εξαγωγέας απαλασσεται από τον “πονοκέφαλο” εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού για την επανείσπραξη. Η παρουσία μας είνα σε πάνω από 100 χώρες με εξειδικευμένα προιόντα και καλύψεις”.

Ερωτηθείσα για τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις τόνισε: “Γενικότερα οι επιχειρήσεις ιδανικά πρέπει να έχουν ένα department για το credit controlling, ένα αποτελεσματικό τμήμα εισπράξεων και ένα δίκτυο με συμβούλους αναφορικά με την επανείσπραξη των οφειλών που μπορεί να έχουν. Ο ασφαλιστής έρχεται να καλύψει με μιας να γίνει outsource στον ασφαλιστή πιστώσεων”.

Η κα Ποταμιανού λαμβάνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εξαγωγείς: “Οι εξαγωγείς λόγω γεωπολιτικών αλλαγών έρχονται αντιμέτωποι με θέματα εμπιστοσύνης και εξασφάλισης των πληρωμών τους. Μπροστά στον κίνδυνο μη πληρωμής εξαγωγών οι τράπεζες βοηθούν με συμβουλές τους εξαγωγείς για το πώς να προχωρήσουν στις συναλλαγές τους, να αξιολογήσουν τις τράπεζες των πελατών τους κλπ. Στη Εurobank  έχουμε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς, βοηθώντας τους εξαγωγείς να μπουν και σε νέες αναδυόμενες αγορές”.

Η κα Ποταμιανού αναφέρθηκε στο εργαλείο της ενέγγυας πίστωσης μέσω του οποίου η τράπεζα αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του πιστωτικού ιδρύματος του πελάτη. “Η Eurobank είναι η μοναδική τράπεζα που συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς όπως ο IFC για την παροχή των καλύτερων εργαλείων προς τον ασφαλισμένο” ανέφερε.

Όσον αφορά τα εργαλεία που προσφέρει η Eurobank, η κα Ποταμιανού είπε ότι οι υπηρεσίες ξεκινούν από το στάδιο της παραγγελίας, δηλ. χρηματοδότηση της παραγγελίας για να έχει ο εξαγωγέας τηνδυνατότητα αγοράς πρώτων υλών κ.ο.κ. Προσφέρει ακόμα εργαλεία όπως το εξαγωγικό factoring καθώς και προχρηματοδότηση για την εξαγωγική ενέγγυα πίστωση.

“Στη Εurobank με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων του Export Gate προσφέρουμε μια ιδιαίτερα προνομιακή τιμολόγηση για την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την επιχειρήσεις σήμερα, που έχει αυξηθεί αρκετά το κόστος του χρήματος”.

Σχετικά με την πορεία των επιτοκίων και το κόστος χρηματοδότησης, η ίδια επεσήμανε πως “τα επιτόκια έχουν ανέβει αρκετά. Υπάρχουν προβλέψεις ότι θα γίνει αποκλιμάκωση αλλά όλα αυτά επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές συνθήκες. Στο πακέτο μας, δίνουμε τη δυνατότητα στους εξαγωγείς να έχουν πρόσβαση σε σταθερό επιτόκιο του κόστους χρηματοδότησης για έναν χρόνο. Διαμορφώνεται στο 5,4, ένα ιδιαίτερα προνομιακό επιτόκιο για την τρέχουσα περίοδο”.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ