Με καταφανέστατη αισιοδοξία απάντησε η αρμόδια Επιτρόπος για θέματα της Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (FIEC).

Η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει στην απάντησή της πως “αν και οι αγορές του κατασκευαστικού τομέα επλήγησαν από την οικονομική κρίση, για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται θετική ανάπτυξη”. Συμπληρώνει ακόμη πως “οι φορείς του κατασκευαστικού τομέα έχουν στη διάθεση τους διάφορα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ” -τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” και το πρόγραμμα “Ορίζων 2020”. “Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει δυνατότητες δανειοδότησης για επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα”, ενώ “μέσω της πρωτοβουλίας “Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτίρια”, η Επιτροπή προωθεί επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, μεταξύ άλλων και για κτίρια”, τονίζει η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει τις ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά (με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγούνται) και στις χώρες των Βαλκανίων και του ευρωπαϊκού Νότου, όσον αφορά στην κατασκευαστική δραστηριότητα. “Στην Ελλάδα κατέγραψε το 2016 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -2,1%, στη Βουλγαρία -5,9%, στη Σλοβενία -13,2%, στην Πορτογαλία -4,1%”, σημείωνε, ζητώντας να μάθει από την Κομισιόν “ποιες πρωτοβουλίες εξετάζει για την ενίσχυση της απασχόλησης στον κλάδο σε χώρες όπως η Ελλάδα”, όπου το 2016 δημιουργήθηκαν μόλις 175.000 θέσεις εργασίας.

Η Επίτροπος απάντησε πως “σύμφωνα με το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν εξατομικευμένη υποστήριξη για την προετοιμασία και την εφαρμογή διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων και στον κατασκευαστικό τομέα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ