Δεν έχουν περάσει 2 μέρες από την άτυπη ανάληψη των καθηκόντων της και η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde αποκάλυψε ποιά είναι τα προβλήματα που την απασχολούν περισσότερο και σε απόλυτη προτεραιότητα.

  • Κι όμως! Το πρόβλημα της Λαγκάρντ δεν εντοπίζεται στις προβληματικές οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κλπ) οι οποίες προφανώς πρέπει να επιμείνουν στη μεταρρυθμιστική τους πορεία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο της πρόβλημα, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να πείσει «όσες χώρες παρουσιάζουν χρόνια πλεονάσματα, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία»,  να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν περισσότερα σε υποδομές, παιδεία και καινοτομία, ώστε να περιορίσουν τις «ανισορροπίες» της Ευρωζώνης.

Πρώτη προτεραιότητα της κ. Λαγκάρντ  -που αναλαμβάνει επισήμως το τιμόνι της ΕΚΤ αύριο- είναι η να υπάρξει  περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

  • «Εχουμε το ίδιο νόμισμα, αλλά δεν έχουμε κοινή δημοσιονομική πολιτική αυτή τη στιγμή», τόνισε και χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι η Ευρωζώνη δεν διαθέτει δικό της προϋπολογισμό.

Με απλά λόγια, η Christine Lagarde -συνεχίζοντας την πολιτική του Mario Draghi– ζήτησε και σκοπεύει να ασκήσει συγκεκριμένες πολιτικές “πειθούς” προς την Γερμανία και τις πλεονασματικές χώρες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις δαπάνες για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της και πρέπει οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση. Γι’ αυτό η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο να επενδύσει σε έργα υποδομής ή να παραχωρήσει φοροαπαλλαγές για να στηρίξει την οικονομία.

  • Με τον τρόπο η Λαγκάρντ “έβαλε στην θέση του” τον επικεφαλής της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank που σήμερα θεωρείται το πιο σκληρό «γεράκι» της ΕΚΤ, τον διαβόητο Γενς Βάιντμαν.

Ο Γερμανός κεντρικός Τραπεζίτης επέκρινε την πρόθεση της Κριστίν Λαγκάρντ να αξιοποιήσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αγορά “πράσινων ομολόγων” και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αν δοθεί προτεραιότητα στις αγορές πράσινων ομολόγων, λέει ο Βάιντμαν, θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας και θα υπονομευθεί η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντική απόκλιση από την αποστολή της ΕΚΤ, που δεν είναι άλλη από τη σταθερότητα των τιμών.

Ο πόλεμος στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε προτού καν αναλάβει επισήμως καθήκοντα η νέα επικεφαλής του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ