Με την προσοχή στην κάλπη των ευρωεκλογών ελήφθη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν θα μπορούσε να ενεργήσει διαφορετικά η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ασθμαίνει, στην κοινωνία ο σκεπτικισμός «χτυπά κόκκινο» και τα πολεμικά μέτωπα δεν προοιωνίζονται άμβλυνση των πιέσεων. Ένα μέτωπο εντός της ευρωεπικράτειας (ουκρανικό) και ένα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με σημαντική επιβάρυνση αμφότερα στη συνοχή του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της γηραιάς ηπείρου. 

Το Bloomberg είχε προϊδεάσει για την τάση που θα διαμορφωνόταν μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, πως δηλαδή δεν θα πάρει παράδειγμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική. Ο Κάρστνερ Μπρέσκι της ING είχε σημειώσει ότι η πρόκληση θα ήταν η ΕΚΤ να μη φανεί υπερβολικά επιφυλακτική. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να εξηγήσει ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα είναι τόσο το αποτέλεσμα της επιθυμίας της ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομία, αλλά μάλλον ένα σημάδι ότι απλά μπορούν να ομαλοποιήσουν κάπως την περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε προηγηθεί, υποστηρίζοντας, από τον Μάρτιο, ότι δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις, συνολικά, φέτος, θα ήταν «λογικές», δεδομένων των προοπτικών. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά γενική εκτίμηση των μελών του ΔΣ, εκφράζει την πιο λογική προσέγγιση, συνεκτιμώντας την πίεση στην οικονομία και την κοινωνία. Με αυτήν συντάχθηκε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν θα είχε αντίρρηση για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο, αλλά μόνο αν το επιτρέπει η οικονομία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης «χρεώνεται» στο στρατόπεδο των «γερακιών», στάση που υποδήλωνε όσα ακολούθησαν παρασκηνιακά στη Φραγκφούρτη, από την αρχή της εβδομάδας. 

Η ΕΚΤ μπορεί να κινηθεί πριν από τη Fed, εκτιμούσε ο Πίετ Κρίστιανσεν (Danske Bank). Το να φανταστεί κανείς ότι οι πολιτικές θα αποκλίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα –ας πούμε για εννέα μήνες και πάνω– είναι πιο δύσκολο, διότι, τελικά, ό,τι οδηγεί τις αποφάσεις της Fed θα διαχυθεί στην Ευρώπη και θα επηρεάσει και την ευρωζώνη. Άλλωστε, στην Ευρώπη, οι εκλογές θα διεξαχθούν 6-9 Ιουνίου, στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, στη Φραγκφούρτη εξετάζουν το ενδεχόμενο τεσσάρων μειώσεων, στην Ουάσιγκτον τριών, ενώ εντελώς διαφορετική είναι η δομή της οικονομίας και η σύνθεση του πληθωρισμού.

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ