του Βάιου Κρόκου

Σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης της χώρας ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου ΟΤΕ.

Πρακτικά ο ΟΤΕ φτάνει πρώτος σε επενδυτική βαθμίδα – έναντι της Ελλάδας –  καθώς η αξιολόγηση του διαμορφώνεται σε «ΒΒΒ» από «ΒΒ+» προηγουμένως. Ο γνωστός οίκος δίνει επίσης σταθερό outlook. Γιατί;

Η ρευστότητα του ομίλου ενισχύεται ύστερα από την πρόσφατη επιτυχημένη αναχρηματοδότηση των senior μη εξασφαλισμένων τίτλων ύψους 500 εκατ.ευρώ σε ιστορικά χαμηλό κουπόνι (0,875%), και συνδυάζεται με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom (DT’s) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην έκδοση.

Ως εκ τούτου, οι επικείμενες λήξεις ομολόγων ως το 2020 ύψους 770 εκ. ευρώ θα εξυπηρετηθούν/αναχρηματοδοτηθούν με ακόμα πιο ομαλό τρόπο.

Επίσης, οι αναλυτές της S&P εκτιμούν ότι ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΤΕ (1,1 δισ. ευρώ μετρητά στο δεύτερο τρίμηνο του 2019) και η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών θωρακίζουν την εταιρεία ακόμη και για την περίπτωση  κρατικού default.

Δείτε επίσης: O OTE ανακαινίζει το Μέγαρο στο Μαρούσι, αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία του

Επί της ουσίας, η Standard & Poor’s αξιολογεί τον ΟΤΕ τρεις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση της Ελλάδας!

Παράλληλα, η αξιολόγηση του ΟΤΕ εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την ηγετική του θέση στην αγορά υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, όπως προσθέτει η S&P.

Η εταιρεία είχε περίπου 50% έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και 49% μερίδιο αγοράς ευρυζωνικών συνδρομητών το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Επιπρόσθετο στοιχείο είναι πως η εν λόγω αξιολόγηση υποστηρίζεται επίσης από τα περιθώρια EBITDA ύψους περίπου 34% και τον συντηρητικό ισολογισμό με προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA στο 1,3.

Σημαντική παράμετρο επίσης αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο, η αυξανόμενηστρατηγική σημασία του ΟΤΕ για την Deutsche Telekom και η μακροπρόθεσμη στρατηγική του ως πανευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού φορέα.

Η DT είναι απίθανο να πουλήσει τον ΟΤΕ βραχυπρόθεσμα και θα μπορούσε να επεκτείνει τη στήριξή στον ΟΤΕ εάν χρειαστεί, σημειώνει στην ανάλυση του ο οίκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here