Σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να πάρουν σήμερα στο “Washington Group” οι επικεφαλής των θεσμών, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και  οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Καταλυτικής σημασίας εκτιμάται πως θα είναι η στάση της Γερμανίας ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς και κατά πόσο θα μπορέσει να ισορροπήσει τα πράγματα μεταξύ όλων των πλευρών που έχουν σημαντικές διαφωνίες – ενστάσεις για την μετα-μνημονιακή πορεία της Ελλάδας.

Θέματα της συνεδρίασης η λήξη του Μνημονίου με την τέταρτη αξιολόγηση, το πως θα γίνει δυνατόν να υπάρξει συμφωνία (μεταξύ των δανειστών) για τη ρύθμιση του χρέους, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ και η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα με το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και τον βαθμό εποπτείας που θα ασκείται στη χώρα και την κυβέρνησή της.

Στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν  σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ.

Ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρείται η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα συζητηθούν τα θέματα των stress test των τραπεζών, το waiver, τα “κόκκινα δάνεια”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο θα γίνει και η κατ’ ιδίαν συνάντηση των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Π. Τόμσεν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ κ. Τόμσεν θα ενημερώσει σήμερα τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, στόχος των δανειστών είναι, μέσα σε ήρεμο κλίμα, να κλείσει ο “μνημονιακός φάκελλος “Ελλάδα” (η οποία, σύμφωνα με τις χθεσινές επισημάνσεις τους “έχει πετύχει πολλά και δεν υπάρχει λόγος παράτασης του προγράμματος”) και να ανοίξει “ο μεταμνημονιακός φάκελλος” με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα για τα επόμενα χρόνια, εποπτευόμενη στενά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ