Μία πολύχρονη, παραδοσιακά φιλική σχέση, μεταξύ Γαλλίας- Ελλάδος σφυρηλατήθηκε περισσότερο μετά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν
Συνάντηση και εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς συζητήθηκε και το θέμα της προμήθειας φρεγατών πολλαπλού ρόλου με την προσθήκη κορβετών και την ενδιάμεση λύση (που αντιπροτείνει το Παρίσι) για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200.
Χωρίς αμφιβολία οι εξελίξεις επηρεάστηκαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, από την άκομψη “έξωση” της Γαλλίας από την αγορά της Αυστραλίας, μετά την τριπλή συμμαχία της χώρας της Ωκεανίας με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Η διαφαινόμενη στενότερη συνεργασία Αθήνας-Παρισιού, μέσω του πανίσχυρου Naval Group έχει άμεσα αλλά και έμμεσα οφέλη.
Για τα δεύτερα, αρκεί να ανατρέξουμε στα πρωτόκολλα συνεργασίας του Naval Group με ελληνικές εταιρείες, τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα του γαλλικού ομίλου συμπεριλαμβάνονται οι
  • ΑΚΜΩΝ ΑΕ,
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ(HELLENIC CABLES/CENERGY HOLDINGS),
  • ELFON,
  • METKA,
  • Intracom Defence,
  • Miltech Hellas,
  • Mevaco,
  • Teletel
ενώ η SUNLIGHT (Olympia Group) προμηθεύει μπαταρίες για τα προγράμματα των υποβρυχίων.
Αυτά είναι γνωστά, από το 2018 όταν στο πλαίσιο της “Ημέρας Βιομηχανίας” (που διεξήχθη στην Αθήνα) είχαν ανακοινωθεί (και από την γαλλική πλευρά) οι Έλληνες συνεργάτες και προμηθευτές του Naval Group…

Με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε  στο Παρίσι, η Ελλάδα θα προμηθευτεί από τη γαλλική «Naval» τρεις φρεγάτες τύπου FDI με την δυνατότητα προσθήκης μιας ακόμα (3+1). Στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων παραμένει βεβαίως και η συζήτηση για κάποιες κορβέτες τύπου «Gowind» όταν η Ελλάδα κρίνει ότι θα χρειαστεί να τις αποκτήσει.

H FDI Hellénique (δηλαδή η εκδοχή της FDI που οι Γάλλοι θα ναυπηγήσουν για λογαριασμό του ΠΝ) είναι ένα πλοίο μήκους 121 μέτρων με εκτόπισμα περί τους 4.500 τόνους και μέγιστη ταχύτητα τους 27 κόμβους. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα ελικόπτερο αλλά και UAV, και μπορεί να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο για 3.500 ώρες το χρόνο.

Τις νέες φρεγάτες θα αρχίσει να παραλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό από τους Γάλλους μεταξύ του 2025 και του 2026 (οι δύο πρώτες το 2025).

Οι δυνατότητες που θα έχουν είναι οι εξής:

  • Αντιαεροπορικό σύστημα 32 Aster, το οποίο θα μπορεί να συνδυάζει τη χρήση βλημάτων Aster και MICA, με εμβέλεια 40 χιλιομέτρων.
  • Θα μπορεί να φέρει πυραύλους τύπου Naval Cruise με δυνατότητα μακρού πλήγματος (μέχρι και 1.000 χιλιομέτρων). Πρόκειται για το περίφημο πύραυλο SCALP-Naval, όπλο το οποίο προσφέρει δυνατότητες υποστρατηγικού χτυπήματος, κατά τη σχετική στρατιωτική διάλεκτο.
  • Στα όπλα του πλοίου περιλαμβάνονται επίσης αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Exocet ΜΜ40Β3, ελαφρές τορπίλες MU 90, RAM 21 πυραύλων και πυροβόλο 76 χιλιοστών.

    Η FDI είναι, επίσης, εξοπλισμένη με ραντάρ τύπου Sea Fire.
  • Πρακτικά, η FDI ικανοποιεί δύο από τα κύρια κριτήρια τα οποία είχε θέσει το ΠΝ. Καταρχάς προσφέρει αντιαεροπορική αεράμυνα περιοχής, δυνατότητα απαραίτητη για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, αποτελεί ένα πολεμικό πλοίο της επόμενης γενιάς, γεγονός που –παρά το τεχνολογικό ρίσκο που εμπεριέχει- θα φέρει το ΠΝ στην τεχνολογική αιχμή, στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.
  • Σημειώνεται πως το πρώτο πλοίο της κλάσης FDI του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (Amiral Ronarc’h) ναυπηγείται ήδη με αναμενόμενη παράδοση το 2024.

Όπως τονίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, οι FDI είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group, ενώ οι πύραυλοι Aster επί του σκάφους μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση, σε μεγάλη απόσταση και να διασφαλίσουν μια απαράμιλλη ικανότητα αποτελεσματικής εξουδετέρωσης στόχων, καθιστώντας δυνατή την εξάλειψη των επιθέσεων κορεσμού, ειδικά έναντι πολύ ευέλικτων στόχων.

Τα νέα πλοία θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και θα είναι σε θέση να αναλάβουν αποστολές πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

  • Η πλήρης σουίτα σόναρ (κύτους και ρυμουλκούμενη) προσφέρει μεγάλη απόδοση ανίχνευσης, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από το χαμηλό ηχητικό ίχνος της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση της από εχθρικό υποβρύχιο. Τέλος, παρέχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στις πιο σκληρές συνθήκες, σε ρηχά ή βαθιά νερά.
  • Οι νέες φρεγάτες έχουν επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές. Θα διαθέτουν ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς τις να αντιμετωπίσουν κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ