Δεν θα επιστρέψει κατευθείαν στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη. Το Παρίσι είναι ο ενδιάμεσος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου.

Η έκθεση διοργανώνεται για την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα υποδεχθεί στο Λούβρο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενώ στη συνέχεια θα του παραθέσει δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED στην Αθήνα.
Είχε προηγηθεί συνάντησή τους σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μακρόν για τους προσκεκλημένους του στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή την γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», όπου ο πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία.
  • Η συζήτηση που θα έχουν απόψε προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και ενώ και οι δυο έχουν μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.

Tο σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο ίσως έχει και άρωμα… εξοπλιστικών:

  1. Είναι πρόσφατη η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απόκτηση 6 επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία
  2. Επίκειται απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά νέων φρεγατών.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική πλευρά έχει προτείνει την πώληση στη χώρα μας φρεγατών FDI Belharra της εταιρείας Naval Group, με την  πρώτη να παραδίδεται στις αρχές του 2025 και τις  υπόλοιπες να ναυπηγούνται -βάσει της γαλλικής πρότασης- στην Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο προμήθειας από την Ελλάδα τριών κορβετών Gowind.

Ο πρωθυπουργός μόλις προχθές από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ανέφερε επ’ αυτού ότι μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών και θα επιταχύνει τη συνεργασία τους σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος.

  • «Αν η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο μια οικονομική, αλλά και μια γεωπολιτική υπερδύναμη, είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρά αυτή η συζήτηση. Και οι χώρες που είναι περισσότερο διατεθειμένες να προχωρήσουν μπορούν να το κάνουν με ταχύτερο ρυθμό.
  • Τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Σαχέλ μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος. Γιατί θα υπάρξουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είναι παρόντα.
  • Αλλά θα πρέπει να είναι παρούσα η ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.

Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σήμερα έχει ως εξής:

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού.

Στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919), στο Λούβρο.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here