Έχουν λεφτά οι τράπεζες;

1

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Με χαρακτηριστική άνεση κι ευκολία, οι λαϊκιστές του καφενείου έχουν πάντα έτοιμη την πρόταση: «Να τα πληρώσει η Τράπεζα».

Κάθε φορά που κάποιος δανειολήπτης δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Κάθε φορά που μια επιχείρηση δεν πληρώνει τους εργαζόμενους της. Κάθε φορά που το Κράτος δεν εξυπηρετεί τους πολίτες του.

Η λύση του καφενείου είναι πάντα εύκολη: «Να τα πληρώσουν οι Τράπεζες…».

  • Η Τράπεζα πάντα έχει λεφτά.
  • Ποια λεφτά; Τα λεφτά που της δανείζουν οι καταθέτες της και τα λεφτά που η τράπεζα δανείζεται από τις αγορές.

Οι Έλληνες κρύβουν ακόμη τις καταθέσεις τους. Όχι από τις τράπεζες αλλά από το Κράτος. Προτιμούν να βλέπουν τα χαρτονομίσματά τους θαμμένα μέσα σε κουτιά και …χύτρες παρά να αποτυπώνονται ως περιουσιακό στοιχείο στο παλιό βιβλιάριο Ταμιευτηρίου ή στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Καταθέσεις από το εξωτερικό, στις ελληνικές τράπεζες έρχονται μόνο για λόγους ανάγκης. Μόνο για συγκεκριμένο στόχο και σκοπό. Και είναι λίγες. Μόνον όσο χρειάζεται. Συνήθως αρκούν για εγγύηση μιας μεγάλης επένδυση, συνήθως καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας ενός ομίλου.

Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν χορηγήσει περισσότερα δάνεια από τις καταθέσεις που έχουν στα ταμεία τους. Η διαφορά μεταξύ χορηγήσεων –καταθέσεων εκτιμάται σε 41,5 δις Ευρώ.

  • Η Εθνική Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια 42,3 δισ. Ευρώ και έχει καταθέσεις 40,2 δισ. ευρώ Το έλλειμμα ρευστότητας της Εθνικής είναι το μικρότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα,  μόλις 2,1 δισ. ευρώ.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς με καταθέσεις 42,7 δισ. Ευρώ έχει υπόλοιπα δανείων 60,3  δισ. ευρώ, δηλαδή εμφανίζει κενό ρευστότητας 17,5 δισ. Ευρώ
  • Η Alpha Bank με καταθέσεις 34,8 δισ. ευρώ έχει υπόλοιπα δανείων 43,3 δισ. Ευρώ. Το δικό της έλλειμμα ρευστότητας φτάνει τα 8,5  δισ. ευρώ.
  • Η Eurobank με καταθέσεις 33,8 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 47,2 δισ. Ευρώ, έχει έλλειμμα ρευστότητας 13,4 δισ. Ευρώ.

Συνολικά από τις 4 συστημικές τράπεζες, λείπουν 41,5 δις Ευρώ.

Με απλά λόγια την ημέρα που ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης θα πήγαινε με ένα ταξί, να καταλάβει τα κεντρικά ταμεία των Ελληνικών Τραπεζών στο όνομα της Λαϊκής Δημοκρατίας, όχι μόνον δεν θα έβρισκε λεφτά για να μοιράσει στον λαό, αλλά θα χρωστούσε επιπλέον 41,5 δις Ευρώ.

  • Σήμερα αυτό το έλλειμμα ρευστότητας καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τον …ΕLA, τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας. Ο ELA είναι πραγματικά έκτακτος μηχανισμός και χορηγείται -όπως λένε στην τραπεζική αργκό- με «ενέχυρο τα ρολόγια, τα κοστούμια και τα παπούτσια του τραπεζίτη»…
  • Φυσικά οι Ελληνικές τράπεζες αντλούν επιπλέον ρευστότητα και από την Ευρωπαϊκή Διατραπεζική Αγορά και με τα Τραπεζικά Ομόλογα που εκδίδουν.

Η διαφορά ανάμεσα στις πηγές χρηματοδότησης είναι τεράστια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρηματοδοτεί με 0,25% ενώ ο ELA με 1,5%. Τα χρήματα των καταθετών είναι πολλές φορές ακριβότερα από τα δάνεια της ΕΚΤ αλλά σε κάθε περίπτωση «χτίζουν» μια στενή μακροχρόνια πελατειακή σχέση με πολλαπλά οφέλη.

Το πρόβλημα σήμερα, είναι ότι τα φθηνά δανεικά της ΕΚΤ προς τις ελληνικές Τράπεζες χορηγούνται επίσης κατ’ εξαίρεση, εξαιτίας του waiver που ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης έχει απονείμει στα ελληνικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο.

Το waiver υπάρχει επειδή η Ελλάδα είναι «σε πρόγραμμα». Μόλις το «πρόγραμμα» τελειώσει, τα ελληνικά ομόλογα θα πάρουν την κανονική πιστοληπτική τους διαβάθμιση, δηλαδή ΔΕΝ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για το φθηνό δανεικό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ούτε φυσικά, οι άλλες τράπεζες της Ευρώπης, στη διατραπεζική αγορά θα είναι πρόθυμες να δανείσουν τις Ελληνικές με ενέχυρο τα ομόλογα και τα Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου, χωρίς το waiver.

  • Το Τρίτο Ελληνικό Πρόγραμμα διάσωσης λήγει στις 20 Αυγούστου 2018. Αυτός είναι ο λόγος που ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης επιμένει σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που να εξασφαλίζει το κύρος και την αξιοπιστία των ελληνικών τίτλων.

Για μία ακόμη φορά, πρέπει -όπως και σήμερα ισχύει- το Σύνολο των Ευρωπαϊκών Κρατών να εγγυηθούν για την αξιοπιστία των Ελληνικών τίτλων. Το Σύνολο των Κρατών της ζώνης του Ευρώ με το σύνολο των ταμειακών τους διαθεσίμων.

Το cash buffer των 14 δις ευρώ που χτίζει η κυβέρνηση, καλό είναι αλλά δεν είναι αρκετό.

Ποτέ δεν θα είναι αρκετό…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κυριε Κωνστα. Καλη Ανασταση. Ευχομαι υγεια κα ευτυχια. Τωρα στην ατζεντα. Υποστηριζω οτι και λεφτα να βρουν οι Τραπεζες και η Κυβερνηση ( πιστευω )το παιχνιδι θα ειναι και παλι χαμενο. Διουι χαθηκε η * ΠΙΣΤΙΣ* τοσο στην αγορα οσο και στην καθημερινοτητα. Και δεν ειναι αμοιρη ευθυνων η ιδια αλλα η υπαιτειος. Συγχαρητηρια για την ενημερωση και τις θεσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ