Χωρίς εμπόριο δεν υπάρχει Οικονομία

1

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ας το ξαναπούμε μήπως γίνει κατανοητό και στο μεγάλο άσπρο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος:

  • Η κατανάλωση σε μια οικονομία δεν είναι αυτοσκοπός.

Η κατανάλωση είναι άμεση επίπτωση,  φυσιολογικό παρεπόμενο, της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κατανάλωση συμβολίζει την αισιοδοξία , τη σταθερότητα και την προοπτική σε μια οικονομία.

Κάνει τεράστιο λάθος όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει αυθαίρετα και κατά το δοκούν τον κατώτατο μισθό, θα έχουν περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν οι πιο φτωχοί, θα αυξηθεί η κατανάλωση, το Κράτος θα εισπράττει ΦΠΑ και με τον τρόπο αυτό θα έρθει η Ανάπτυξη στην Οικονομία.

Είναι λάθος, δεν ισχύει πουθενά, δεν μπορεί να συμβεί.

  • Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει στην οικονομική πραγματικότητα.

Το Εμπόριο συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, την αισιοδοξία για το  αύριο, την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή.

Όταν μια οικονομία πάει καλά, το εμπόριο ανθίζει, το χρήμα κυκλοφορεί, ο πλούτος διαχέεται στην κοινωνία, η ευημερία αγγίζει το κάθε νοικοκυριό.

Η κατανάλωση δεν φέρνει την ευημερία.

  • Η καλή οικονομία που τρέχει με ρυθμούς υψηλότερους του κόστους χρήματος, φέρνει την αισιοδοξία σε μια κοινωνία και η κοινωνία επενδύει για να βελτιώσει την καθημερινότητά της.

Μια κυβέρνηση οφείλει πρώτα να φέρει επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Να δημιουργήσει προϋποθέσεις κερδοφορίας για τους επενδυτές. Να κερδίζουν 4, για να πληρώνουν 2 σε μισθούς και 1 για φόρους. Στόχος παντού και πάντα είναι –πρέπει να είναι- το κέρδος.

Η διαφορά της τιμής πώλησης από το κόστος λειτουργίας πληρώνει τον μισθό των εργαζόμενων αλλά και των εμπόρων.

Στην Ελλάδα δυστυχώς σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Η βαριά φορολογία αναγκάζει τους εμπόρους να δουλεύουν για τον τζίρο όχι για το κέρδος. Η μεγάλη ανασφάλεια αναγκάζει τους καταναλωτές να φυλάνε τα λεφτά τους στα σεντούκια και να αποφεύγουν ακόμη και το τραπεζικό γκισέ.

  • Τι συνέβη φέτος το Πάσχα; Ακόμη και στις γιορτινές μέρες 2018, ο τζίρος στα Super Market  της χώρας μειώθηκε κατά 10%  όχι σε σύγκριση με το περσινό Πάσχα αλλά σε σύγκριση με το αντίστοιχο ημερολογιακό διάστημα του 2017 που δεν ήταν εορταστικό.

Στην Ελλάδα σήμερα οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της αγοράς. Οι μισθοί δεν επαρκούν ούτε για τα απαραίτητα. Οι δουλειές απαξιώνονται. Τα εισοδήματα εξατμίζονται από την βαριά φορολογία.

Όταν η ανασφάλεια σκοτώνει την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή, Εμπόριο δεν μπορεί να υπάρξει.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πόση ηλιθιότητα να συνδέουμε την ποιότητα ζωής με την κατανάλωση, χωρίς ούτε καν να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι συγκεκριμένες λέξεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ