Ο χαρακτηρισμός του “έτους αβεβαιότητας” που προσέδωσαν οι διεθνείς αναλυτές στο 2020, με την ύπαρξη γεγονότων που θα οδηγούν σε υψηλή μεταβλητότητα τις μετοχικές και ομολογιακές αγορές, δείχνει να επαληθεύεται.

Το δυσάρεστο παγκόσμιο γεγονός του ιού της γρίπης (που δυστυχώς έχει οδηγήσει σε πολλούς νεκρούς) έχει ήδη υπερκαλύψει γεγονότα όπως το Brexit στις 31 Ιαν., την ομόφωνη απόφαση της FED για διατήρηση των επιτοκίων στο 1,5% με 1,75, την παρατήρησή της για σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης, την περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, την δίκη Τραμπ, το Αμερικάνικο εκλογικό έτος, και πολλά άλλα… Οι διεθνείς μετοχικοί τίτλοι υποφέρουν τις τελευταίες ημέρες, με περισσότερο τους Ασιατικούς (βλέπε πχ Ταιβάν, Κίνα) και σε συνέχεια τους Ευρωπαϊκούς.

Προσωπική μας γνώμη είναι, ότι, ο ιός ήταν η αφορμή διόρθωσης των αγορών μετά από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ τους, στην σκέψη μας να μπει σε δεύτερη μοίρα και να εστιάσουμε περισσότερο στα υπόλοιπα γεγονότα.

Σε αυτό το περιβάλλον, ενώ, ο ΟΔΔΗΧ επέτυχε την έκδοση του 15ετούς ομολόγου (το πρώτο μακροπρόθεσμο από την αρχή της κρίσης) με χαμηλό επιτόκιο και ρεκόρ προσφορών, το ΧΑ αντιθέτως χαρακτηρίσθηκε από καθίζηση τζίρου – που το καθιστά ευάλωτο.

Ο Θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων δείχνει να είναι ο πραγματικός κερδισμένος με το κλείσιμο του πρώτου μήνα του έτους. Διατηρώντας τον “εντυπωσιακό” ρυθμό εισροών του, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 8,131 δις €, με άνοδο που αγγίζει το 3,46%. Ομοίως, τα μερίδια ενισχύθηκαν κατά 2,69%, με θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών της τάξεως των 157,241 εκατ. €.

Η συμβολή της θετικής επενδυτικής διάθεσης των μεριδιούχων, την εβδομάδα που διανύσαμε, επέτυχε τα μέγιστα: οι εισροές, αξίας 56,759 εκατ. €, απορρόφησαν εξ ολοκλήρου τόσο το αρνητικό πρόσημο -0,36% μέσης απόδοσης της αγοράς, όσο και την μέση πτώση των καθαρών τιμών κατηγοριών με σημαντικό μερίδιο αγοράς. Αποτέλεσμα ήταν η εβδομαδιαία άνοδος του Ενεργητικού και των μεριδίων κατά 0,79% και 1,10%, αντιστοίχως.

Οι συμμετοχές κεφαλαίων σε κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Οι εβδομαδιαίες εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ανήλθαν σε 22,583 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας σε 22,317 εκατ. € και στα Μικτά σε 17,839 εκατ. €. Επίσης, μεγάλος όγκος εισροών υπήρξε στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 6,248 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 3,063 εκατ. €.

Στον αντίποδα, ξεχώρισαν οι εκροές, αξίας 17,331 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή (με τα κεφάλαια να παραμένουν εντός της αγοράς των Α/Κ λόγω μεταφοράς τους σε άλλες κατηγορίες).

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και μία χωρίς μεταβολή (ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ). Σε μέσο πρόσημο αρνητικής απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -2,90%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -2,11% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -1,42%. Τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας υπέστησαν απώλειες -1,17% και -0,87%.

Οι κατηγορίες ομολογιακού τύπου λειτούργησαν ως επενδυτικό καταφύγιο και το υψηλότερο πρόσημο μέσης θετικής απόδοσης σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών με 1,10%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,97% και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 0,76%.

…………………………………..

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK,  03/02/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here