Την “εργαλειοποίηση” των μερισμάτων εξετάζουν στην κυβέρνηση, έχοντας ως γνώμονα τα 1,29 δισ. που διανεμήθηκαν με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2018 (με το έκτακτο υπέρ μέρισμα της Coca Cola το ποσό ανέβηκε στα 2,25 δισ., αλλά ήταν εφ΄άπαξ) ενισχυμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Στα 1,4 δισ. εκτιμάται πως θα ανέλθουν τα κεφάλαια (από κέρδη) που θα διανεμηθούν για την χρήση 2019 ο δε αριθμός των εταιρειών θα ξεπεράσει τις 55 , που θα είναι ο μεγαλύτερος από αυτόν του 2008. Συγκριτικά (και μη υπολογίζοντας τον τραπεζικό κλάδο) η εμπροσθοφυλακή του εγχώριου επιχειρείν πετυχαίνει επιδόσεις (και αποδόσεις) καλύτερες εκείνων πριν την κρίση, καταδεικνύοντας τις αντοχές που ανέπτυξαν στην διάρκεια της κρίσης, υπό την πίεση του “ακριβότερου κόστους κεφαλαίου” , συνακόλουθα των προοπτικών που έχουν.

Δεδομένου, ότι η κερδοφορία αυτών των επιχειρήσεων αντιστοιχεί στο 80% plus της συνολικής και σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, γίνεται πρόδηλη η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να δοθούν συνδυαστικά κίνητρα.

Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός έρχεται και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που προτείνει την θεσμοθέτηση αφ΄ενός των οριζόντιων υπεραποσβέσεων ως φορολογικό επενδυτικό κίνητρο, αφ΄ ετέρου στην επέκταση της ισχύουσας πενταετίας σε τουλάχιστον δεκαετία, για τον συμψηφισμό σωρευμένων ζημιών της κρίσης με μελλοντικά κέρδη, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Παράγων του ΣΕΒ εξηγεί στο ΧΡΗΜΑ WEEK, πως “…με αυτά τα δύο μέτρα, θα δινόταν η δυνατότητα ακόμη και σε ζημιογόνες-αλλά λειτουργικές-επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρότερες να ξανά σταθούν στα πόδια τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παραγωγής και της απασχόλησης…”.

Το ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι πως το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, παρά το περιβάλλον αβεβαιότητας και εντάσεων, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα (109,5 μονάδες) έναντι των 101,5 μονάδων της Ευρωζωνης.

Ζήτηση για ελληνικά ομόλογα

Η σημαντική υποχώρηση του yield των ελληνικών ομολόγων, κάτι που αποτυπώθηκε στην θεαματική υπέρ κάλυψη της έκδοσης του 15ετούς, έχει φέρει τους επί μέρους τίτλους σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι αυτών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της First Zurich Trust AG, η μέση απόδοση των κρατικών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται στο 1,53%, με τα εταιρικά διεθνών αγορών (αγγλικού δικαίου) στο 3,59%, ενώ αυτών που έχουν εκδοθεί και είναι σε διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο φθάνει στο 4,62%. Εναντι απωλειών 0,60% για τη μ.α της ECB και 0,34% του benchmark γερμανικού 10ετούς.

………………………….

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 03/02/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ