Υπό την υψηλή προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, η έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, γνώρισε εντυπωσιακή επιτυχία.

Η Ελληνική Δημοκρατία επιδίωκε να αντλήσει 2,5 δισ Ευρώ αλλά οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα από τα 20 δισ. ευρώ.

Η κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου είχε ανατεθεί στις Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale

  • Συνολικά, οι φετινές εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ που είχε προγραμματίσει ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί φέτος στα επίπεδα των 352,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα η αναλογία του να παραμείνει για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην περιοχή του 205% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι :

  • 2,5 δισ. ευρώ είχαν αντληθεί με 30ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου. Το τελικό κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 1,956%.
  • 3,5 δισ. €  αντλήθηκαν με 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Το τελικό κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 0,807%.
  • 3 δισ. € αντλήθηκαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

H Ελλάδα θα δανειστεί επιπλέον 2,5 δισ € με επιτόκιο 0% μέσω του κοινοτικού προγράμματος SURE για τη διατήρηση θέσεων εργασίας….

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here