Για πρώτη φορά, μετά από μία οκταετία, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αποτιμούν ως ενθαρρυντικά, καταρχάς, τα αποτελέσματα που κατέγραψε το εγχώριο banking στο εννεάμηνο του 2019.

Από την JP Morgan, που εμφανίζεται «ταύρος» για τα μεγέθη της Εθνικής και της Εurobank, την πιο μετριοπαθή BofA/ML μέχρι τον Moody’s, που εκτιμά ως θετικό γεγονός το σχέδιο της Alpha Bank για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, και την Deutsche Bank, που εστιάζεται στα οφέλη από την ένταξη προγραμμάτων τιτλοποιήσεων στον μηχανισμό του «Ηρακλή», οι κάτοχοι θέσεων που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ (σε χρηματιστηριακή αξία) δίνουν ένα πρώτο “ok” στις προσπάθειες των διοικήσεων να καταστεί, εκ νέου, λειτουργικός ο κλάδος.

Για όλους, ανεξαιρέτως, η πορεία των συστημικών ομίλων την επόμενη πολύ κρίσιμη διετία (2020-2021) εξαρτάται από την επίτευξη (ή όχι) του διπλού στοιχήματος που συνίσταται στη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων κατά 50 δισ. και την παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας.

Η JP Morgan και η BofA/ML διατηρούν τη θετική σύστασή τους, με την πρώτη να αποτιμά ως ανώτερα των εκτιμήσεών της τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Η συγκριτική βελτίωση από τρίμηνο σε τρίμηνο, η για δεύτερο συνεχόμενο διάστημα ενίσχυση αρκετών ποιοτικών στοιχείων στους ισολογισμούς, η εκτίμηση πως η αυξητική τάση θα έχει συνέχεια και στο τέταρτο τρίμηνο εξηγούν τη θετική στάση των ξένων για τη συνέχεια.

Δεδομένου του ότι τα stress tests διενεργούνται στη βάση των οικονομικών μεγεθών χρήσεως 2019, ένα τελικό συνολικό καλό αποτέλεσμα, το “ok” των ξένων έχει τη σημασία του.

Τις επόμενες μία-τρεις εβδομάδες, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, θα δημοσιοποιηθούν εκθέσεις/αναλύσεις και ξένες επενδυτικές τράπεζες,ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας θετικής αξιολόγησης (του outlook του κλάδου), συνακόλουθα μιας αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του κλάδου, και κάθε τράπεζας ξεχωριστά.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι Βρυξέλλες και η Φραγκφούρτη εγκρίνουν την τελική πρόταση της Αθήνας για το πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος «Ηρακλής» πριν τις γιορτές και την πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον Moody’s ή τον Fitch σε μια εκτός προγράμματος αξιολόγηση τον Δεκέμβριο.

Η BofA επικεντρώνεται, όσον αφορά στη Eurobank, σε 2+1 παραμέτρους: τη βελτίωση των βασικών εσόδων, τη διατήρηση του αρνητικού οργανικού σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με μειωμένες προβλέψεις για ζημίες δανείων και ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών. Η τελευταία (παράμετρος) αποτελεί, σύμφωνα με την Deutsche Bank, συνάρτηση των χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων που θα τεθούν υπό διαχείριση και εκκαθάριση.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η HSBC, που σε έκθεσή της για τους συστημικούς ομίλους έδωσε σύσταση για αγορά (buy), ανεβάζοντας τον πήχη-στόχο στο 1,04 (από 0,94 προηγουμένως) για τη μετοχή της Eurobank, για την Εθνική στα 3,3 (από 2,80 ευρώ), για την Πειραιώς στα 4,4 (από 3,1) και για την Alpha Bank σχεδόν χωρίς μεταβολή.

Το κλίμα προς την Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται, οι δείκτες καταναλωτικής και οικονομικής εμπιστοσύνης σημειώνουν άνοδο, τα spreads των κρατικών τίτλων συρρικνώνονται, ενώ στο real estate οι τιμές αυξάνονται. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών υστερούν. Για τον αγγλικό οίκο, ο κλάδος, παρά την τριψήφια ανοδική διόρθωσή του (103,82% για το 2019), παραμένει, ακόμη, χαμηλότερα των επιπέδων των ΑΜΚ του 2015.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως από τις 4 τραπεζικές, μόνο για την Εθνική η τρέχουσα τιμή (3,08 ευρώ) βρίσκεται υψηλότερα των 3 ευρώ, όπου είχε γίνει η αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση το 2015.

Η εκτίμηση, ως credit positive, του σχεδίου της Alpha Bank για μείωση των κόκκινων δανείων ύψους έως 2,5 δισ. από τον οίκο Moody’s λειτουργεί ως προπομπός ανάλογων προγραμμάτων, τιτλοποιήσεων κ.λπ. που εξετάζονται ή είναι προς υλοποίηση από την Eurobank, την Πειραιώς και την Εθνική.

 

XRIMA WEEK, 2/11/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ