Του Βάιου Κρόκου

«Όλα σε ένα…νοικοκυρεμένα» έλεγε το σλόγκαν ελληνικής τράπεζας σε διαφήμιση προγράμματος για την μεταφορά δανείων και καρτών σε ένα λογαριασμό με την εξασφάλιση σταθερού επιτοκίου, πριν μερικά χρόνια.

Κατά το ίδιο πρότυπο, στις μέρες μας η «επιστροφή στην κανονικότητα» περνά σε ένα βαθμό και από την – σταδιακή – μείωση των ιδιωτικών χρεών που συσσωρεύθηκαν τα χρόνια της κρίσης.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως «τρέχουν» οι διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ο ενιαίος μηχανισμός που θα έχει συγκεντρωμένα όλες τις οφειλές νοικοκυριών ή επιχειρήσεων σε διαφορετικούς φορείς: εφορίες, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κλπ.

Γενικότερα, στόχος είναι η βιώσιμη αποπληρωμή των χρεών, η μείωση του ιδιωτικού χρέους και η δημιουργία προφίλ οφειλετών, διαχωρίζοντας ουσιαστικά τους κακοπληρωτές από τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος, η πολυδιάσπαση που επικρατεί με διαφορετικά Ταμεία, φορείς και κανόνες που πολλές φορές οδηγούν στο να χάσει κάποιος οφειλέτης μια ρύθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως «Κρατικός Τειρεσίας», δηλαδή μιας Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών.

Όπως είχε σημειώσει το «Banks» για τον μηχανισμό αυτό: σε δεύτερη φάση, τα δεδομένα ( με προστασία των προσωπικών δεδομένων ) θα διασταυρώνονται με την Τειρεσίας Α.Ε, ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις για τους οφειλέτες και να αποκαλύπτεται το πραγματικό προφίλ. Σημαντικό κομμάτι θα αποτελέσει και διαχωρισμός των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε βιώσιμα και μη.

Υπενθυμίζεται πως κατά την διάρκεια του πρόσφατου 2nd NPL Summit είχαν αναλυθεί συνολικά οι προσπάθειες μείωσης των οφειλών με επίκεντρο – μεταξύ άλλων – τις προσπάθειες που συντελούνται για την μείωση των κόκκινων δανείων.

Διαβάστε: «Κρατικός Τειρεσίας» για στρατηγικούς κακοπληρωτές

Επίσης: Με μεγάλη επιτυχία το 2o NPL Summit παρουσία του Υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ