Ενώ τα Χρηματιστήρια του πλανήτη, ίπτανται σε πρωτοφανή επίπεδα τιμών, ενισχυμένα από την εξαιρετικά χαλαρή πιστωτική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης παρακολουθεί απρόθυμα αλλά τα Χρηματιστήριο φτωχαίνει από παρουσίες υγιών και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Ακόμη 2 εισηγμένες εταιρείες, η Forthnet και Paperpack, έχουν ήδη ανακοινώσει την αποχώρηση  τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 4 χρόνια από το 2018 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουν αποχωρήσει 38 συνολικά τις εταιρείες.

Η τελευταία εισαγωγή μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έγινε πριν από 3,5 χρόνια και αφορούσε την Briq ΑΕΕΑΠ.

Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του 2017 η είσοδος του ΑΔΜΗΕ.

Μόνο μία υποψήφια νέα εισαγωγή υπάρχει για το νέο οικονομικό έτος, η Interlife Ασφαλιστική.

Όταν αλλάζει η ιδιοκτησία μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, η πρώτη απόφαση της νέας διοίκησης είναι η απόσυρση των μετοχών από την χρηματιστηριακή αγορά.

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν 11 διαγραφές εισηγμένων.

Το 2019 διεγράφησαν 8 εισηγμένες.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το Χρηματιστήριο.

  1. Εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών.
  2. Όταν η τιμή μιας μετοχής πέφτει, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές- βραχυπρόθεσμο όφελος.
  3. Η νομοθεσία δεν βοηθά. Απαλλάσσει τις πολυεθνικές εταιρείες από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ