16.3 C
Athens
11 Μαΐου 2024, Σάββατο
Αρχική Απόψεις Editorial Που θα επενδυθούν τα 25 δισ. € του πανευρωπαϊκού Corona-Fund

Που θα επενδυθούν τα 25 δισ. € του πανευρωπαϊκού Corona-Fund

0
To νέο Ειδικό Επενδυτικό Ταμείο των 25 δισ Ευρώ (corona-fund) που ανακοίνωσαν -με τηλεδιάσκεψη- αργά το βράδυ της Τρίτης, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, θα χορηγήσει ρευστότητα στα κράτη μέλη για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
H  επίσημη ονομασία του Ταμείου είναι Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κοροναϊό (Corona Response Investment Fund)
Όλα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά θα παρεκκλίνει από τους “γερμανικούς δημοσιονομικούς κανόνες” και θα επιτρέψει ακόμη και τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
  • «Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν
  • «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχτούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν,

περιλαμβάνονται:

  • κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες,
  • ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορονοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

  • Θα δημιουργήσουμε ένα Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κοροναϊό (Corona Response Investment Fund) που θα κατευθυνθεί στα συστήματα υγείας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας και στα ευάλωτα σημεία της οικονομίας μας. Το ποσό θα είναι ευμεγέθες και θα φτάσει τα 25 δισ. ευρώ γρήγορα. Θα προτείνω στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο, αυτή την εβδομάδα, να απελευθερώσει 7,5 δισ. ευρώ επενδυτικής ρευστότητας, θα συστήσω ομάδα εργασίας με τα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλίσω ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να κυλούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες”

Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ:

  1. Περιορισμός της εξάπλωσης του ιού. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η υγεία των πολιτών μας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ότι τα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και τις ιατρικές συμβουλές. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα, ώστε να μην έχουν υπερβολικές συνέπειες για τις κοινωνίες μας στο σύνολό τους. Οι ηγέτες συμφώνησαν περαιτέρω ότι σε αυτό το σημείο θα μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες, μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών συντονισμού.
  2. Παροχή ιατρικού εξοπλισμού. Συμφωνία να ανατεθεί στην Κομισιόν η ανάλυση των αναγκών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ιατρικό εξοπλισμό. Η Επιτροπή ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει τη δέσμευσή της και θα επιδιώξει κοινές δημόσιες προμήθειες. Επιπλέον, η Κομισιόν προτίθεται να αγοράσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω του πλαισίου πολιτικής προστασίας – RescEU. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί σωστά και αποφεύγονται τυχόν αδικαιολόγητα εμπόδια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις μάσκες και τους αναπνευστήρες.
  3. Έρευνα, συμπεριλαμβανομένου και εμβολίου. Τα κράτη μέλη τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την έρευνα. Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ και έχει επιλέξει 17 σχέδια για να το πράξει.
  4. Αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην υποστήριξη των τομέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των συγκεκριμένων πληττόμενων τομέων και των υπαλλήλων τους. Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ