34.6 C
Athens
17 Αυγούστου 2022, Τετάρτη
Αρχική Απόψεις Editorial Mόνο το 20% των ενοικίων θα πληρώνουν οι κλειστές επιχειρήσεις

Mόνο το 20% των ενοικίων θα πληρώνουν οι κλειστές επιχειρήσεις

0

Η μείωση του ενοικίου για τις πληττόμενες και κλειστές λόγων CoViD -19 επιχειρήσεις θα διευρυνθεί από 50% σήμερα στο 80%,  τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021.  Το Κράτος θα αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για το 60% των ενοικίων που θα εισέπρατταν αν λειτουργούσε κανονικά η αγορά.

Παράδειγμα:

Μία επιχείρηση πληρώνει  ενοίκιο 2.000 ευρώ και παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2021.

 • Η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ενοίκιο μόνο 400 € για τον κάθε μήνα.
 • Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200€ για τον Ιανουάριο και 1.200 € τον Φεβρουάριο περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες.
 • Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

H διευκόλυνση των ενοικιαστών αφορά σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού.

Περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία έχουν ενταχθεί και στη μέθοδο του Click away.

Επίσης το κατώτατο όριο στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5, τον Ιανουάριο του 2021 θα διατηρηθεί στα 1.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021 κατέγραψε ένα μικρό απολογισμό λέγοντας αρχικά πως οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρίες μας με 7,5 δισ. ευρώ, επεκτείνοντας  τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

 • «Οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το 2019.
 • Τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ ενισχύθηκαν με περισσότερους από 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά.
 • Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ παραλάβαμε 557 και σήμερα είναι 1.322 και συνεχώς αυξάνονται».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως

 • “Το Κράτος ανέλαβε τις απολαβές όσων οδηγήθηκαν σε μερική απασχόληση, ενώ παραπάνω από 2 δισ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση της απασχόλησης.
 • Για το Δεκέμβριο διπλασιάσαμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε σχεδόν 500.000 δικαιούχους και βέβαια οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα ανδρομικά τους.
 • Παράλληλα 700.00 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.”

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

Παράλληλα συνεχίστηκε το πρόγραμμα που είχε εξαρχής, με μειώσεις φόρων και εισφορών. 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις Τράπεζες:

«Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το κράτος χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία άνοιξε το δημόσιο ταμείο και τις ενίσχυσε απεύθειας»,

Όλα τα μέτρα ενίσχυσης ήρθαν χωρίς καμία αύξηση φόρου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «το περίφημο «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδική του χρησιμότητα ν’ αποκοιμίζει την κοινή γνώμη.
Πρόσφατα, τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018 αναθεωρήθηκαν και αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα.

 • Η απάντησή μας είναι η νέα αξιοπιστία της οικονομίας. Από τότε άνοιξε ο δρόμος του ευνοϊκού δανεισμού.
 • Σας ακούγαμε να μιλάτε για «ύφεση Μητσοτάκη» και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ’ τριμήνου του ’19 και α’ του ’20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορονοϊός.
 • Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε.
 • Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α’ εξάμηνο του ’15», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here