γράφει ο Γιώργος Προκοπάκης
Η κυβέρνηση Τσίπρα αναφερόταν με συγκεχυμένα στοιχεία και τάιζε τα παπαγαλάκια της οικονομικής δημοσιογραφίας με αοριστίες, στα €49 δις τα ανέβαζε η στρατευμένη δημοσιογραφία.
Πρώτη φορά με συγκεκριμένα στοιχεία, υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε την 24/4/2020, παραθέτοντας μέχρι δεκαδικού ιστορικά στοιχεία που είχα δημοσιοποιήσει και υιοθετώντας δημοσία τη μεθοδολογία. Ο κ. Σταϊκούρας ήταν αυτός.
Το οικονομικό επιτελείο της σημερινής κυβέρνησης ακολουθεί την πολιτική Τσακαλώτου όσον αφορά τη σύγχυση και την επικοινωνιακή διαχείριση.
Μιλάει για “βέλτιστη διαχείριση διαθεσίμων” τη στιγμή που το “βέλτιστο” είναι η μεταφορά πόρων στους traders και στις τράπεζες.
  • Δεν αναφέρεται κανείς στο γεγονός πως τα διαθέσιμα είναι περιουσιακό στοιχείο των φορέων του δημοσίου.
Οι Τσίπρας-Τσακαλώτος δεν δημιούργησαν πλεονάσματα για να φτιαχτεί μαξιλάρι διαθεσίμων.
Με αρχή την ΠΝΠ Βαρουφάκη στα ντουζένια της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης (έγινε νόμος 20/4/2015), ενδιάμεσο σταθμό το άρθρο 80 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (Ιούνιος 2018) και (προσωρινή;) κατάληξη πρόσφατο νόμο και εγκυκλίους Σκυλακάκη, οι φορείς του δημοσίου υποχρεούνται να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ – από την οποία μπορεί να τα παίρνει και να τα διαχειρίζεται ο ΥΠΟΙΚ – επί απειλή καρατόμησης διοικήσεων.
  • Τα διαθέσιμα είναι αφ’ ενός χρήματα που πάντα υπήρχαν (αν τα έπαιρνε ο ΓΑΠ από τους φορείς, κάπου €23 δις τότε άμεσα διαθέσιμα, θα μπορούσε να καθυστερήσει – όχι να αποφύγει – το πρώτο μνημόνιο) και αφ’ ετέρου χρήματα που “εξοικονομήθηκαν” από την υποεκτέλεση των προϋπολογισμών των φορέων την πενταετία Τσίπρα. Ας δούμε τα πράγματα σήμερα.
Την 31/12/2020 η κεντρική κυβέρνηση, ο ΥΠΟΙΚ δηλαδή, βρέθηκε με €17.9 δις διαθεσίμων (από το Δελτίο Δημοσίου Χρέους).
Από την ΤτΕ (δελτίο τραπεζικών καταθέσεων) προκύπτει πως από τα δημοσιοποιούμενα διαθέσιμα, €6.3 δις ήταν καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες. Ο ΥΠΟΙΚ διατηρεί και τον λογαριασμό που δεν μπορεί να πειράξει χωρίς την έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ESM, το “σκληρό μαξιλάρι” που λέγαμε, ύψους €15.7 δις.
Κάνετε την αριθμητική σας:
  • 15.7+6.3=€22 δις έπρεπε να είναι το απολύτως ελάχιστο των διαθεσίμων υπό την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Είναι €17.9 δις.
Τον Οκτώβριο είχα γράψει πως “μου λείπουν σχεδόν €3 δις” – τώρα περισσότερα.
Αν αναρωτιέστε πώς τα βγάζει πέρα ο ΥΠΟΙΚ, να σας το σκάσω το παραμύθι. Την 31/12/2020 είχε δανειστεί €35.3 δις (βραχυπρόθεσμα repos) από τους φορείς του δημοσίου.
Δηλαδή, 35.3 δις περνούν από τα ταμεία των φορέων στο ταμείο του ΥΠΟΙΚ, τα οποία μαζί με το σκληρό μαξιλάρι των €15.7 δις έχουν συνυπολογισθεί στα διαθέσιμα της κεντρικής κυβέρνησης.
  • Τα €51 δις του αθροίσματος έχουν γίνει €17.9 δις.
Εν τω μεταξύ έχουν εισρεύσει στα ταμεία του δημοσίου χρήματα από εκδόσεις ομολόγων, δάνεια και επιχορηγήσεις της ΕΕ.
Αν καταλαβαίνουμε καλά, €33 δις (51-18=33) χρημάτων των φορέων έχουν αναλωθεί για “διαρκείς ανάγκες”.
  • Τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ΟΤΑ έχουν πρακτικά αγοράσει χρέος τουλάχιστον €33 δις.
Προδιαγεγραμμένη πορεία, νομοθετήθηκε από τους Βαρουφάκη-Τσακαλώτο, εκτελέσθηκε εν μέρει από τους ιδίους και συνεχίζει ο Σταϊκούρας.
  • Να θυμηθούμε πως πολιτικές καριέρες χτίστηκαν στην ανοησιολογία της καταστροφής των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI του 2012.
Οι διασπορείς της ανοησίας δεν έχουν πρόβλημα να τους τα παίρνουν – αφού το νομοθέτησαν, βέβαια.
Προφανώς δεν θα αφεθεί η χώρα να καταστραφεί για να έχουν στο ….”μπεζαχτά” λεφτά οι “θυγατρικές” του δημοσίου.
Υποχρέωση όμως της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να λέει την αλήθεια στους πολίτες. Για να μπορεί να ζητάει και τη στήριξή τους.
  • Αν κάνουμε πάλι την αριθμητική μας, τέλος Δεκεμβρίου τα πραγματικά διαθέσιμα (αυτά που δεν χρειάζονται έγκριση ESM) ήταν €2.2 δις – ο προϋπολογισμός έπεσε έξω €1.5 δις τον Ιανουάριο.
Δανεισμός από τις αγορές, δάνεια από την ΕΕ για να σταθούμε.
Χαμογελαστοί στις φωτό όλοι του οικονομικού επιτελείου.
Γι’ αυτό ….τρέμουν φυλλοκάρδια με το γύρισμα στις αγορές χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here