Όπως ένα καλοφτιαγμένο πλοίο χρειάζεται καλό καιρό για ένα ομαλό ταξίδι, έτσι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα για να είναι επιτυχημένες.

Το Visual Capitalist, χρησιμοποίησε στοιχεία από το International Institute for Management Development (IMD) για να κατατάξει τις πιο ανταγωνιστικές χώρες ως προς τα ευνοϊκά οικοσυστήματα που δημιουργούν προκειμένου να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η εξέταση του τρόπου με τον οποίο αλλάζουν οι ταξινομήσεις με την πάροδο του χρόνου λέει πολλά για την πρόοδο των χωρών σε σχέση με άλλες.

Στο γράφημα, η Julie Peasley χρησιμοποιεί την έκθεση World Competitiveness Ranking από το International Institute for Management Development (IMD) για να καταγράψει τις 20 πιο ανταγωνιστικές χώρες μεταξύ 2019 και 2023.

Πώς μετράται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;

Το IMD εξετάζει τις χώρες με βάση τέσσερις μετρήσεις με πολλούς επιμέρους παράγοντες:

*Οικονομικές επιδόσεις: Εγχώρια οικονομία, διεθνές εμπόριο, διεθνείς επενδύσεις, απασχόληση, τιμές

*Αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης: Δημόσια οικονομικά, φορολογική πολιτική, θεσμικό πλαίσιο, επιχειρηματική νομοθεσία, κοινωνικό πλαίσιο

*Επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα: Παραγωγικότητα & αποτελεσματικότητα, αγορά εργασίας, χρηματοοικονομικά, πρακτικές διαχείρισης, στάσεις & αξίες

*Υποδομές: Βασικές υποδομές, τεχνολογικές υποδομές, επιστημονικές υποδομές, υγεία & περιβάλλον, εκπαίδευση

Ποιες χώρες δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις

Η Δανία διατηρεί την πρώτη θέση από το 2022 ως η πιο φιλική χώρα προς τις επιχειρήσεις. Η χώρα που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις από το 2018, υπερέχει στις κατηγορίες της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας, της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και των υποδομών.

 

………..

 

Πολύ κοντά, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία, σημειώνοντας άλμα πέντε θέσεων από το 2019. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της χώρας τη βοήθησαν να εισχωρήσει στην ανώτερη βαθμίδα.

Τρίτη κατατάσσεται η Ελβετία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα από το 2018 και έφτασε στην πρώτη θέση το 2021. Ενώ η χώρα σημειώνει καλή βαθμολογία σε πολλούς βασικούς δείκτες, χάνει βαθμούς σε υποπαράγοντες όπως η έλλειψη επιχειρηματικής ανάπτυξης και IPO.

Η Σιγκαπούρη, η οποία κατατασσόταν ως η πιο ανταγωνιστική χώρα το 2019 και το 2020, εξασφάλισε την τέταρτη θέση το 2023. Σε αντίθεση με τη Δανία και την Ελβετία, η ασιατική χώρα έχει καλή μεν βαθμολογία στις οικονομικές επιδόσεις, αλλά χάνει έδαφος όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Στο τέλος της λίστας, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Μογγολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων το 2023.

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης αρκετά χαμηλά με όρους ανταγωνιστικότητας, ήτοι στην 49η θέση από το σύνολο των 64 χωρών που εξετάστηκαν.

Παρ’ ολ’ αυτά, είναι αξιοσημείωτο ότι φιγουράρει ανάμεσα στις χώρες που έχει κερδίσει πολλές θέσεις προς τα πάνω στη συγκεκριμένη λίστα το 2023, έναντι της περιόδου 2019-2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ