Η διοργάνωση Greek Exports Forum & Awards διαχρονικά δίνει την ευκαιρία στους εν δυνάμει εξαγωγείς να ακούσουν τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους, θεσμικούς και λοιπούς παράγοντες της αγοράς, να συζητούν για τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, καθώς και για τα τελευταία αναπτυξιακά προγράμματα. Επιπλέον, επιτυχημένοι εξαγωγείς παρουσιάζουν τα success stories τους και μοιράζονται τις δικές τους πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.

Τα Greek Exports Forum & Awards 2024 #gefa24 διοργανώθηκαν την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων, ΕΝΔΥ ΟΕΥ του Υπουργείου Εξωτερικών και την ethosEVENTS.

Στο βήμα της βραδιάς ανέβηκε ο κ. Χρήστος – Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, για να απευθύνει χαιρετισμό. “Όλοι πρέπει να πάμε τη χώρα πιο ψηλά, πιο μπροστά, πιο ευρωπαϊκά” είπε στην έναρξη της ομιλίας του.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός τόνισε:

Το ελληνικό εξαγωγικό θαύμα έχει γίνει με τις δικές σας δυνάμεις και σε αντίξοο επιχειρηματικό και κρατικό περιβάλλον. Γνωρίζω τα εμπόδια και για εμάς αποτελεί πρόκληση να δουλεύουμε για να πετύχουμε τον στόχο. Η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει. Ελληνόπουλα, μαθητές, κατάφεραν να κερδίσουν τον διαγωνισμό μαθητικής εικονικής επιχείρησης.

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση ανατολή, η συνέχιση του πόλεμου στην Ουκρανία αυξάνουν κατακόρυφα το γεωπολιτικό ρίσκο, και παρά το γεγονός ότι οι αγορές απορροφούν τις εντάσεις, δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους.

Η Ελλάδα με την σταθερότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί νησίδα πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε συνεπής ευρωπαϊκός εταίρος, ένας αξιοπιστος σύμμαχος που στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Μπροστά μας έχουμε αχαρτογράφητα νερά. Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι κομβικές ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην κούρσα του εμπορίου. Έχουμε έναν βραδυκίνητο ευρωπαϊκό μηχανισμό και αυτό καθιστά την ευρωπαϊκή ήπειρο όχι ως τον βέλτιστο υποδοχέα επενδύσεων. Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει ταχύτερα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά των οικονομιών του Νότου. Διερχόμαστε μία περίοδο προκλήσεων. Πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να καινοτομούν. Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο έχει γίνει ένας ισχυρός εταίρος και υιοθετούνται οι προτάσεις της.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την ευρωπαϊκή. Κατακτήσαμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο, αυτόν της επενδυτικής βαθμίδας. Καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα κινηθούμε σε πολιτική συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης. Η δημοσιονομική πειθαρχία και η ισχυρή ανάπτυξη καθιστά την Ελλάδα σημείο αναφοράς” είπε.

Mεταξύ άλλων ανέφερε:

“Ο πληθωρισμός υποχωρεί και πρέπει να δούμε τις στρεβλώσεις. Η ανεργία πέφτει με ταχύτερους ρυθμούς, σε επίπεδα ανεργίας προ της κρίσης… Παραγωγή, επενδύσεις και απασχόληση βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας”.
Και κατέληξε:
Στην Ελλάδα είχαμε 41% αύξηση των επενδύσεων και παρόλο που το ποσοστό είναι ακόμα πίσω συγκριτικά με αυτό της Ευρώπης, στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυτός ο αριθμός ήταν μόλις 1% τα τελευταία 3 χρόνια. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, όμως πρέπει να παραμείνει εκεί και αυτό θα κριθεί στις ερχόμενες εκλογές”.
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι