Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε- και τυπικά- το τεστ αντοχής των ευρωπαικών τραπεζών η European Bank Authority.

Είναι η πέμπτη άσκηση προσομοίωσης σε σενάρια κινδύνου, που διενεργεί η ΕΒΑ στην 10ετή λειτουργία της, περιλαμβάνει 51 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- 35 από χώρες που υπάγονται στην δικαιοδοσία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (ESM). Δείγμα, που καλύπτει το 70% των περιουσιακών στοιχείων, του ευρω-συστήματος και εξετάζει- για ακόμη μία φορά- τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου η ΕΒΑ προχώρησε σε έναν πρώτο κύκλο εξέτασης των στοιχείων, που είχαν υποβάλλει οι τράπεζες για να προχωρήσει προ ημερών στην κατ΄αρχήν παραδοχή, πως- σε ότι αφορά- στο εγχώριο banking- πληρούνται οι βασικές προυποθέσεις/κριτήρια και με το δυσμενές ενδεχόμενο (diverse scenario).

Η εικόνα θα συμπληρώνεται, σταδιακά, με την υποβολή και εξέταση των συνολικών αποτελεσμάτων χρήσεως 2019, τις προβλέψεις σχετικά με την στοχοθεσία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, τα αποτελέσματα και το όποιο όφελος (ως προς την κεφαλαιακή ενίσχυση των ισολογισμών) απόρροια τιτλοποιήσεων, ανάλογων ενεργειών ενδυνάμωσης της καθαρής θέσης.

Σε αυτά θα συνεκτιμηθούν

  • ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ,
  • η προβολή για την αντικειμενική αξία των ακινήτων,

δύο παράμετροι σημαντικές καθώς αφορούν στην δυνατότητα παραγωγής θετικού αποτελέσματος και την αύξηση της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων ακινήτων, που κατέχουν ή έχουν παραχωρήσει οι τράπεζες για διαχείριση/εκκαθάριση στα funds.

  • Άλλη μία παράμετρος σχετίζεται με το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, κάτι που επισήμαναν τα τεχνικά κλιμάκια στην πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα, τέλη Ιανουαρίου.

Με επίμονες ερωτήσεις ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για το έτερο…βουνό (των σχεδόν 200 δισ. €) καθότι από την δυνατότητα αποπληρωμής “κόκκινων” δανείων (ιδιωτικών, επαγγελματικών) θα κριθεί, σε σημαντικό βαθμό, ο ρυθμός μείωσης τους, όταν η διαχείριση τους θα φτάσει στην “καρδιά” του προβλήματος.

Δηλαδή στον σκληρό πυρήνα NPLs/NPEs (μετά την αξιοποίηση των ρυθμίσεων του σχεδίου “Ηρακλής” και του όποιου ή όποιων άλλων θα ακολουθήσουν συμπληρωματικά).

Η εκτίμηση, που αποκόμισε κορυφαίος παράγων μίας εκ των τεσσάρων συστημικών, στις επαφές του με τα τεχνικά κλιμάκια ήταν πως η τράπεζα του μπορεί να επιτύχει τις προυποθέσεις του diverse scenario και να προχωρήσει- εάν αυτό κριθεί- σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσα στο δεύτερο 6μηνο προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά με “ζεστό χρήμα” αλλά για το 2021 η στοχοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα δείχνει φιλόδοξη, καθώς ο ρυθμός εκκαθάρισης θα είναι πολύ πιο βραδύς και το όφελος από πωλήσεις, πλειστηριασμούς χαμηλότερο του μέσου όρου 2ετίας (2019-2020).

Ωστόσο αυτή η επισήμανση/προειδοποίηση αφορά την μετά από τον Ιούλιο περίοδο και κυρίως την επόμενη οικονομική χρήση και αυτό που προέχει-τώρα- είναι το pass στα stress tests.

Το βασικό σενάριο της ΕΒΑ βασίζεται- όπως είναι γνωστό- στην πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος (Δεκέμβριος 2019) για την τρέχουσα χρήση, ενώ το αρνητικό θέτει ως, κύρια, προυπόθεση την υλοποίηση των κύριων κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως αυτοί έχουν καταγραφεί από το Ευρωπαικό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRΒ ).

Παρατεταμένο καθεστώς χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων, περιορισμένος ρυθμός ανάπτυξης του Εθνικού Προιόντος, πτώση στις τιμές των ακινήτων και σημαντική υποχώρηση των αγορών μετοχών και ομολόγων είναι στοιχεία, που εξετάζονται στο Παρίσι, στην έδρα της ΕΒΑ. Το συγκριτικό πλεονέκτημα για το εγχώριο banking σε σχέση με άλλων χωρών είναι 3πλό. Κατ΄αρχήν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προεξοφλείται, πως θα είναι λίγο ή ως πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαικό όρο. Με τον πήχη στο 0,90% για το μ.ε.ο ακόμη και με ένα 1,8% η χώρα θα έχει διπλάσια αύξηση.

Το ύψος των επιτοκίων, πολύ χαμηλό μεν πλην όμως και αυτό πάνω από το μ.ε.ο. Ανάλογη η πρόβλεψη για την αγορά ακινήτων, αντικειμενικές αξίες κ.λ.π καθώς η εγχώρια αγορά μόλις βγαίνει από μία μακροχρόνια ύφεση με συντριπτικές συνέπειες ενώ οι ευρωπαικές- σχεδόν στο σύνολο τους- διορθώνουν μετά την κορύφωση του 2018-2019. Οσον αφορά σε μετοχές και ομόλογα, το ποσοστό που προβλέπεται για τα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια (διόρθωση 40%) δείχνει λιγότερο πιθανό από άλλων χωρών, που ενισχύονταν όταν…βούλιαζε το ΧΑ. Για τα ομόλογα, ούτε κουβέντα, με το ελληνικό χρέος “κλειδωμένο” (ως προς την εποπτεία/εγγύηση του) μέχρι το 2032 και με τον ΟΔΔΗΧ να έχει προχωρήσει, τελευταία, σε έκδοση 15ετούς διάρκειας (λήξη το 2035).      Με αυτές τις παραδοχές και τον πήχη των κριτηρίων να έχει χαλαρώσει (προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο…ατύχημα με ιταλική ή άλλης χώρας τράπεζα).

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ NPLs/NPEs.

Μπορεί το εγχώριο banking να πληροι τις προυποθέσεις για να ξεπεράσει με επιτυχία και αυτά τα stress tests, χωρίς “αστερίσκους και υποσημειώσεις” όπως την τρίτη και τέταρτη φορά, κάτι που προφανώς θα δευκολύνει τις διοικήσεις των 4 συστημικών να αναζητήσουν, με δικούς τους όρους, “ζεστό ρευστό” ωστόσο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ισχυρό “αγκάθι”. Και το σημαντικό ο κυριότερος ανασταλτικός παράγων για την επαναλειτουργία των ομίλων ως μοχλού ενίσχυσης του εγχώριου επιχειρείν και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίμονη διατύπωση (ή μήπως προειδοποίηση) του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκιντός για τα “κόκκινα” δάνεια, με τον ισπανό τραπεζίτη να έχει ενδελεχή γνώση του ζητήματος, λόγω των προβλημάτων που είχε αντιμετωπίσει και το σύστημα της χώρας του.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας αφ΄ ενός γιατί εκτιμά, πως το ΑΕΠ θα εμφανισθεί αυξημένο στο 2,2% για το 2019 και στο 2,5% για το 2020 και 2021, εφ΄ ετέρου τα “κόκκινα” θα καταγραφούν μειωμένα, στα 71 δισ. , δλδ στο 42,1% του συνόλου και σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας θα υποχωρήσουν κάτω από το 20%, στο τέλος του 2021.

Για να συμπληρώσει, πως ναι μεν το σχέδιο “Ηρακλής” συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα, που όμως θα πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέσα/εργαλεία, όπως αυτό που έχει προτείνει η ΤτΕ. Πάγιο αίτημα και υπενθύμιση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και προς την προηγούμενη και την νέα κυβέρνηση.

Ο χαρακτηρισμός του “έτους αβεβαιότητας” που προσέδωσαν οι διεθνείς αναλυτές στο 2020, με την ύπαρξη γεγονότων που θα οδηγούν σε υψηλή μεταβλητότητα τις μετοχικές και ομολογιακές αγορές, δείχνει να επαληθεύεται.

Το δυσάρεστο παγκόσμιο γεγονός του ιού της γρίπης (που δυστυχώς έχει οδηγήσει σε πολλούς νεκρούς) έχει ήδη υπερκαλύψει γεγονότα όπως το Brexit στις 31 Ιαν., την ομόφωνη απόφαση της FED για διατήρηση των επιτοκίων στο 1,5% με 1,75, την παρατήρησή της για σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης, την περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, την δίκη Τραμπ, το Αμερικάνικο εκλογικό έτος, και πολλά άλλα… Οι διεθνείς μετοχικοί τίτλοι υποφέρουν τις τελευταίες ημέρες, με περισσότερο τους Ασιατικούς (βλέπε πχ Ταιβάν, Κίνα) και σε συνέχεια τους Ευρωπαϊκούς. Προσωπική μας γνώμη

είναι, ότι, ο ιός ήταν η αφορμή διόρθωσης των αγορών μετά από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ τους, στην σκέψη μας να μπει σε δεύτερη μοίρα και να εστιάσουμε περισσότερο στα υπόλοιπα γεγονότα.

Σε αυτό το περιβάλλον, ενώ, ο ΟΔΔΗΧ επέτυχε την έκδοση του 15ετούς ομολόγου (το πρώτο μακροπρόθεσμο από την αρχή της κρίσης) με χαμηλό επιτόκιο και ρεκόρ προσφορών, το ΧΑ αντιθέτως χαρακτηρίσθηκε από καθίζηση τζίρου – που το καθιστά ευάλωτο.

Ο Θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων δείχνει να είναι ο πραγματικός κερδισμένος με το κλείσιμο του πρώτου μήνα του έτους. Διατηρώντας τον “εντυπωσιακό” ρυθμό εισροών του, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 8,131 δις €, με άνοδο που αγγίζει το 3,46%. Ομοίως, τα μερίδια ενισχύθηκαν κατά 2,69%, με θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών της τάξεως των 157,241 εκατ. €.

Η συμβολή της θετικής επενδυτικής διάθεσης των μεριδιούχων, την εβδομάδα που διανύσαμε, επέτυχε τα μέγιστα: οι εισροές, αξίας 56,759 εκατ. €, απορρόφησαν εξ ολοκλήρου τόσο το αρνητικό πρόσημο -0,36% μέσης απόδοσης της αγοράς, όσο και την μέση πτώση των καθαρών τιμών κατηγοριών με σημαντικό μερίδιο αγοράς. Αποτέλεσμα ήταν η εβδομαδιαία άνοδος του Ενεργητικού και των μεριδίων κατά 0,79% και 1,10%, αντιστοίχως.

Οι συμμετοχές κεφαλαίων σε κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Οι εβδομαδιαίες εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ανήλθαν σε 22,583 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας σε 22,317 εκατ. € και στα Μικτά σε 17,839 εκατ. €. Επίσης, μεγάλος όγκος εισροών υπήρξε στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 6,248 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 3,063 εκατ. €.

Στον αντίποδα, ξεχώρισαν οι εκροές, αξίας 17,331 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή (με τα κεφάλαια να παραμένουν εντός της αγοράς των Α/Κ λόγω μεταφοράς τους σε άλλες κατηγορίες).

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και μία χωρίς μεταβολή (ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ). Σε μέσο πρόσημο αρνητικής απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -2,90%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -2,11% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -1,42%. Τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας υπέστησαν απώλειες -1,17% και -0,87%.

Οι κατηγορίες ομολογιακού τύπου λειτούργησαν ως επενδυτικό καταφύγιο και το υψηλότερο πρόσημο μέσης θετικής απόδοσης σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών με 1,10%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,97% και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 0,76%.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 11/02/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here